Instanța supremă începe luni judecarea recursurilor din dosarul Cătălin Voicu. Senatorul PSD și Marius Locic au primit câte 5 ani de închisoare. Costel Cășuneanu a primit 4 ani cu suspendare

Instanța supremă începe luni judecarea recursurilor din dosarul Cătălin Voicu. Senatorul PSD și Marius Locic au primit câte 5 ani de închisoare. Costel Cășuneanu a primit 4 ani cu suspendare
Publicat: 18/11/2012, 19:31
Actualizat: 05/07/2013, 15:00

Completul de cinci judecători începe luni judecarea recursurilor din dosarul în care Cătălin Voicu și Marius Locic au fost condamnați la cinci ani și, respectiv, patru ani de închisoare cu executare, iar Costel Cășuneanu și Florin Costiniu au primit pedepse cu suspendare, pentru fapte de corupție.

În 1 iunie, senatorul Cătălin Voicu (suspendat din PSD) a fost condamnat de un complet de trei judecători de la instanța supremă la două pedepse de trafic de influență, respectiv la patru și cinci ani de închisoare, iar pentru fals în înscrisuri a primit o pedeapsă de un an și două luni de închisoare. Voicu ar urma să execute pedeapsa cea mai mare, de cinci ani, din care judecătorii au scăzut perioada în care a stat în arest preventiv, din 30 martie 2010 până în 18 iulie 2011.

Omul de afaceri Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru cumpărare de influență, un an și două luni pentru fals în înscrisuri și un an și șase luni pentru fals intelectual, urmând să execute în regim de detenție pedeapsa cea mai grea, de patru ani.

Fostul președinte al Secției civile a instanței supreme Florin Costiniu a fost găsit vinovat de complicitate la trafic de influență, pentru care a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pentru un termen de încercare de șase ani.

Omul de afaceri Costel Cășuneanu a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru cumpărare de influență, judecătorii instanței supreme suspendându-i executarea pedepsei pentru un termen de încercare de șapte ani.

Florin Costiniu, Costel Cășuneanu și Marus Locic au stat și ei în arest preventiv din 8 până în 12 aprilie 2010.

Judecătorii au mai decis anularea mai multor contracte și documente încheiate între Cătălin Voicu și Marius Locic, în legătură cu remiterea sumei de 119.000 de lei. Totodată, instanța supremă a ridicat sechestrele puse în 4 și 6 mai 2010 pe un imobil al lui Marius Locic din Capitală și pe suma de 200.000 de euro pusă la dispoziția procurorilor anticorupție de către Costel Cășuneanu.

Decizia din 1 iunie a fost atacată de Direcția Națională Anticorupție și de cei patru inculpați la Completul de cinci judecători al instanței supreme, care luni va începe judecarea recursurilor.

Instanța arăta, în motivarea deciziei din 1 iunie, că senatorul Cătălin Voicu s-a folosit de calitățile sale de înalt demnitar al statului și de influența pe care o avea în exercitarea acestei funcții, angrenând în activitățile infracționale magistrați, polițiști și funcționari, cărora le cerea soluții favorabile la instanțe sau la urmărire penală.

„Nu lipsite de relevanță în aprecierea gravității faptelor de săvărșirea cărora se face vinovat inculpatul Voicu Cătălin sunt interesul constant manifestat de acesta față de evoluția dosarului având ca obiect recursul declarat societății PA&CO Internațional Bacău împotriva sentinței civile nr. 1698 din 17 aprilie 2009, din momentul în care a aflat că este înregistrat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție și până la pronunțarea deciziei civile nr. 5039/11 noiembrie 2009, dosar în care nu avea nicio calitate procesuală – el fiind cel care, de fiecare dată, îi contacta pe inculpații Cășuneanu Costel și Costiniu Florin – precum și demersurile repetate făcute pe lângă conducerea Direcției Generale de Poliție a Municipiului București pentru ca în schimbul unor sume de bani pretinse și, în final, primite de la inculpatul Locic Marius să obțină soluționarea favorabilă a dosarului în care acesta era cercetat pentru o infracțiune gravă”, a notat instanța în motivarea deciziei de condamnare a celor patru.

Costel Cășuneanu a scăpat de închisoare fiindcă a cooperat cu anchetatorii, iar prin declarațiile complete pe care le-a dat procurorilor și judecătorilor a contribuit la aflarea adevărului și la justa soluționare a cauzei, demascând limbajul disimulat al senatorului Voicu, a mai arătat instanța supremă.

În acest caz, în 21 mai 2010, senatorul Cătălin Voicu, Florin Costiniu, Costel Cășuneanu și Marius Locic au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), pentru trafic de influență, complicitate la trafic de influență, cumpărare de influență și, respectiv, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Florin Costiniu, fost președinte al Secției civile și de proprietate intelectuală a ICCJ, este acuzat de complicitate la trafic de influență, Costel Cășuneanu, asociat la SC PA&CO Internațional SRL Bacău, de cumpărare de influență, iar Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, de cumpărare de influență, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupție, participație improprie la fals intelectual la legea contabilității în legătură cu fapte de corupție.

Potrivit procurorilor, în perioada iulie – septembrie 2009, Cătălin Voicu, „prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator”, ar fi primit de la Costel Cășuneanu, în două tranșe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) și 200.000 de euro, în schimbul intervenției pe lângă magistrați din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție (Florin Costiniu, n.r.), în vederea adoptării unei soluții favorabile societății comerciale la care omul de afaceri era asociat.

De asemenea, în luna august 2009, Voicu ar fi pretins și primit de la Marius Locic suma de 119.000 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă polițiști pentru a-i determina să propună o soluție favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru fapte penale.

Senatorul PSD ar fi intervenit pe lângă judecătorul Florin Costiniu ca, în schimbul unor foloase, să intervină pe lângă magistrații instanței supreme învestiți cu soluționarea favorabilă a unui dosar al SC PA&CO International SRL Bacău, care contesta atribuirea unei licitații privind lucrările de reabilitare a drumului național 76, între localitățile Ștei și Beiuș.

Astfel, în iulie 2009, Voicu i-ar fi cerut lui Costiniu preschimbarea termenului de judecată, stabilit pentru 9 decembrie 2009. Voicu i-ar fi cerut 60.000 de euro (250.000 RON) patronului SC PA&CO, Costel Cășuneanu. Termenul de judecată a fost schimbat apoi pentru data de 16 septembrie 2009.

În 11 septembrie 2009, Voicu i-ar fi cerut telefonic lui Cășuneanu 200.000 de euro, iar câteva ore mai târziu curierul trimis de omul de afaceri îl contacta pe senator să-i livreze „împrumutul solicitat”, în Carol Davila 27 din București, potrivit procurorilor.

Anchetatorii consemnează faptul că Voicu i-ar fi cerut Costiniu să transmită magistraților din completul de judecată al procesului firmei PA&CO faptul că „soluționarea favorabilă” este „o rugăminte din mediul politic, că această firmă este îndreptățită să aibă câștig de cauză” și că, la rândul său, președintele Secției civile și de proprietate intelectuală „le va face judecătorilor din complet servicii similare în alte dosare în care ar fi interesați”.

Cele trei judecătoare de la ICCJ, între care una a fost membru al Partidului Democrat, au respins solicitarea firmei lui Cășuneanu.

Respingerea acțiunii a fost neașteptată pentru cei implicați în aranjament. Din interceptările realizate în acest caz rezultă că Florin Costiniu dă de înțeles că una dintre judecătoare a fost rugată la cel mai înalt nivel, „preferând arginții”, că a făcut „pact cu diavolu”, iar celelalte au fost „temătoare, mai speriate”, în final spunându-i lui Costel Cășuneanu că va vedea „ce remedii juridice mai sunt”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Blestemul minelor de sare. Catastrofele din Ocna Mureș, un scenariu posibil pentru Slănic Prahova
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Dansatoarea lui Dorian Popa, motivul despărțirii dintre artist și Babs?! Tânăra face lumină în acest...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier