Conferință de presă cu E.S. Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România, despre viitorul scrutin parlamentar care va avea loc în țara sa

Conferință de presă cu E.S. Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România, despre viitorul scrutin parlamentar care va avea loc în țara sa
Conferință de presă cu E.S. Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România, despre viitorul scrutin parlamentar care va avea loc în țara sa / Sursă Foto: Nurbakh Rustemov, Facebook
Publicat: 26/11/2020, 16:31
Actualizat: 06/04/2021, 15:20

În ianuarie 2021, Kazahstanul va organiza alegeri parlamentare. GÂNDUL.RO a discutat cu E.S. Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România, despre provocările cu care vine la pachet un scrutin organizat în plină pandemie COVID, precum și despre sistemul politic al țării. Ambasadorul a subliniat că pentru aceste alegeri se vor organiza 66 de secții de votare în 51 de țări, pentru ca cetățenii Kazahi să-și poată exprima opțiunile.

Cetăţenilor kazahi din România li se va facilita votul la Ambasada Kazahstanului din București

În urmă cu aproximativ o lună, la 21 octombrie 2020, președintele Kazahstanului, K.Tokayev, a semnat un decret prin care se convoacă alegerile parlamentare pentru 10 ianuarie 2021.

Au fost aduse mai multe modificări legislației electorale, precum introducerea instituției de opoziție parlamentară, respectiv introducerea unei cote de 30% în listele partidelor pentru femei și tineri.

E.S. Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România, a afirmat joi că Guvernul Kazahstanului va organiza alegeri conform celor mai înalte standarde. Acesta a subliniat că pentru alegerile parlamentare se vor organiza 66 de secții de votare în 51 de țări, pentru ca cetățenii Kazahi să-și poată exprima opțiunile.

Ambasadorul a mai menționat că cetăţenilor kazahi din România li se va facilita votul la Ambasada Kazahstanului din București.

„Guvernul țării este angajat să organizeze alegeri conform celor mai înalte standarde. Orice presupuse încălcări vor fi investigate temeinic și vor fi luate măsurile corespunzătoare. Perioada electorală este împărțită în trei etape:

  • Perioada preelectorală: 21.10.2020-09.12.2020, timp în care partidele desfășoară activități interne pentru a determina cei mai buni candidați pentru includerea pe listele electorale.
  • Perioada campaniei electorale va fi: 10.12.2020-08.01.2020. În această etapă, tuturor partidelor li se vor oferi oportunități egale, cum ar fi accesul la mass-media și organizarea unui program electoral.
  • Perioada postelectorală, din 10 ianuarie 2021 – în care se înregistrează listele membrilor Parlamentului.”- a explicat E.S. Nurbakh Rustemov.

Kazahstanul își votează Parlamentul pentru a opta oară de la dobândirea independenței

Întrebat de reporterul GÂNDUL.ro dacă toții deputații sunt aleși prin vot, respectiv de câte ori a avut Kazahstanul alegeri parlamentare în istoria sa, E.S. Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România, a răspuns: Primele alegeri parlamentare de la dobândirea independenței Kazahstanului au avut loc pe 7 martie 1994.

Conform legii actuale, 98 de membri ai Mazilistului (camera inferioară a parlamentului Kazah), din 107 deputați, sunt aleși prin vot direct și 9 sunt aleși de Adunarea Poporului din Kazahstan.

De la obținerea independenței, Kazahstanul și-a ales Parlamentul de 7 ori.”

Potrivit E.S. Nurbakh Rustemov, şapte formațiuni politice s-au înregistrat până în acest moment pentru scrutinul parlamentar din 10 ianuarie, printre care Nur Otan (formaţiunea aflată la putere), Partidului Popular din Kazahstan, Partidul Democrat al Poporului şi Partidul Social-Democrat Naţional.

De asemenea, E.S. Nurbakh Rustemov a mai precizat că pragul pentru accederea în Majilis (camera inferioară a parlamentului kazah) este 7% din voturi.

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi....
Simona Halep și-a inaugurat piscina la vila de la Izvorani și a făcut senzație în...
Băutura care te deshidratează cel mai mult în timpul caniculei. De evitat
Gina Pistol revine pe micile ecrane. Ce emisiune va prezenta iubita lui Smiley după ce...
Scandalul dintre Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan a ajuns subiect principal în presa din Germania!...
Cât costă Dacia Spring în Germania. Românii nu se gândeau la un astfel de preț...
PNRR-ul României, criticat aspru de presa din Germania: ”Comisia Europeană ar putea respinge planul fără...
Șocul de pe autostradă. Ce a văzut un șofer în apropierea unui sens giratoriu la...
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Ce pedeapsă a primit femeia din România care a furat diamante de milioane de dolari...
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi....
Imagini INTIME cu scene de nuditate dintr-o lume CENZURATĂ
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Calvarul îndurat de Monica Gabor în timpul relației cu Mr. Pink. Suferința nebănuită. EXCLUSIV
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la...
Horoscop august 2021. O lună cu schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce...
Veste ȘOC despre CAPATOS! Anunțul cutremurător a venit CHIAR ACUM
Zguduitor! Un preot și soția sa au ars de vii. Tragedie provocată de furtuna din...
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...