Iohannis: Marina se evidențiază ca o structură de forțe echilibrată prin calitate și pregătire

Iohannis: Marina se evidențiază ca o structură de forțe echilibrată prin calitate și pregătire
Publicat: 15/08/2015, 12:19

Președintele Klaus Iohannis a transmis acest mesaj prin intermediul consilierului său prezidențial Ion Oprișor, care a participat în numele președintlui la ceremoniile de la Constanța dedicate Zilei Marinei.

„Prăznuirea Adormirii Maicii Domnului, la data de 15 august, a devenit, prin tradiție, și Ziua Marinei Române. Această dublă sărbătoare îmi oferă plăcutul prilej să adresez salutul meu tuturor celor care slujesc cu devotament și dăruire întinderile albastre – marinari militari și civili deopotrivă, constructori navali și lucrători portuari – profesioniști care au purtat drapelul României la catarg și în suflet pe mările și oceanele lumii. În semn de prețuire și respect pentru înaintași, se cuvine ca, acum, la ceas aniversar și comemorativ, să aducem un pios omagiu tuturor celor care și-au dedicat viața acestei nobile meserii și care s-au jertfit pentru gloria pavilionului tricolor”, a transmis Klaus Iohannis.

Președintele spune că, prin calitatea și nivelul de pregătire la standarde moderne ale celor care își servesc astăzi țara în cadrul Forțelor Navale Române, „Marina noastră militară se evidențiază ca o structură de forțe echilibrată, în măsură să-și îndeplinească misiunile specifice, atât în plan național, cât și în cel al operațiilor executate în cadrul inițiativelor regionale ori sub egida NATO și a Uniunii Europene”. Iohannis amintește și de participarea activă a Marinei la inițiativa Atlantic Resolve South, prin componenta sa regională, Black Sea Resolve, mai ales în contextul actualei crizei manifestate în vecinătatea României.

Președintele a anunțat și că a dat curs propunerii Ministrului Apărării Naționale pentru decorarea Drapelului de luptă al Statului Major al Forțelor Navale cu Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, „pentru înaltul profesionalism și rezultatele remarcabile obținute de-a lungul anilor”.

„La această sărbătoare, cu rezultate deosebite se prezintă și marinarii polițiști de frontieră, care își demonstrează permanent devotamentul și competența în securizarea frontierelor maritime și fluviale, cu un accent deosebit pe frontierele externe ale Uniunii Europene. Cu prilejul Zilei Marinei Române, doresc, totodată, să le transmit tuturor celor care profesează în domeniile cu specific naval sau sunt alături de aceștia, familiilor lor, multă sănătate, bucurii și realizări în activitatea viitoare. Fie ca protectoarea marinarilor români, Sfânta Fecioară Maria, să vă însoțească și să vă ocrotească, oriunde veți fi! La mulți ani și bun cart înainte!”, conchide președintele, în mesajul său.

Klaus Iohannis nu a participat la ceremoniile de la Constanța, prilejuite de Ziua Marinei, și l-a trimis în locul său pe consilierul prezidențial Ion Oprișor, care conduce Departamentul Securității Naționale din cadrul Administrației Prezidențiale.

Absent de la ceremonii a fost și premierul Victor Ponta. Șeful Executivului a adresat, pe Facebook, un mesaj cu ocazia Zilei Marinei și le-a urat „La mulți ani” marinailor, spunând că se bucură că guvernul a reușit să corecteze greșelile din trecut și a făcut „dreptate” prin legea privind pensiile de serviciu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Regula OBLIGATORIE pentru toți românii! S-a anunțat astăzi, 3 Mai
Probleme legate de funcționarea telefoanelor iPhone. Apple, mesaj pentru utilizatori
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care dintre polii Pământului este mai cald decât celălalt?