Iordăchel: Institutul Cantacuzino nu mai produce astăzi niciun vaccin

Iordăchel: Institutul Cantacuzino nu mai produce astăzi niciun vaccin
Publicat: 22/08/2013, 19:02
Actualizat: 28/09/2018, 04:58

Fostul director al Institutului Cantacuzino, Radu Iordăchel, demis de ministrul Sănătății, spune că eliberarea sa din funcție este ilegală și o va ataca în instanță, însă mai grav, în opinia sa, este că instituția nu mai produce niciun vaccin, nici măcar cel gripal anunțat de Ministerul Sănătății.

„Astăzi, la Institutul Cantacuzino, nu se mai produce niciun vaccin. La această dată, în condiții normale, se încheia procesul de înfiolare”, a declarat, miercuri, fostul director general al Institutului Cantacuzino.

Radu Iordăchel a mai spus că, de trei ani, institutul nu a mai produs continuu vaccin, statul fiind obligat să cumpere produse de imunizare la prețuri de peste trei ori mai mari, iar vinovat pentru această situație este, în opinia lui, Ministerul Sănătății (MS).

„Domnul Antal, directorul general adjunct, numit ilegal de ministrul Nicolăescu, a avut pe mână opt milioane de lei de la bugetul de stat, pentru Direcția de investiții, pentru redeschiderea liniei de vaccin antigripal, redeschiderea liniei de vaccin BCG și finalizarea laboratorului de biosecuritate unde se pot analiza agenți înalt patogeni. Rezultatele? Banii au fost dirijați inetgral spre linia de vaccin antigripal, lăsând celelalte obiective strategice fără finanțare. Din cele opt milioane, Antal a realizat investiții de doar 1,8 milioane de lei în linia de vaccin antigripal, în condițiile în care aceasta trebuia să fie gata în luna mai”, a declarat Iordăchel.

Tot el a mai spus că linia de vaccinuri antigripale, pentru care MS a cheltuit un buget de aproape 10 milioane de euro din finanțarea de la Banca Mondială, într-un proiect demarat în 2007-2008, nu a fost nici până acum predată Institutului Cantacuzino. „Lucrarea a fost contratată în 2007 și avea termen de finalizare 2009. În acel moment, eu am venit în institut și am decalat lucrarea pentru 2010. Din păcate, am fost dat afară la începutul lui 2010 și nu s-a mai făcut nimic de atunci”, a adăugat Radu Iordăchel.

Potrivit fostului director de la Cantacuzino, linia de vaccinuri nu a fost predată de către MS din cauza unor deficiențe majore de execuție. „De fapt, linia de vaccinuri nu poate fi predată de către Minsiterul Sănătății pentru că experții străini au constatat că aceasta nu corespunde din cauza unor deficiențe majore de execuție. Interpușii domnului Nicolăescu, cei doi veri, Antal și Mora, consilier pesonal, au încheiat contracte cu firme obscure pentru vaccin, cu valori de peste 290 la sută față de estimările de pe piață, fără să fie făcute procedurile minimale. Institutul nu produce vaccin pentru că ministerul nu a trimis documentele la Finanțe, blochează fonduri de 10 muilioane de lei care au fost alocați în mai și care erau necesari pentru aprovizionarea cu materii prime și materiale și pentru demararea activității”, a adăugat Iordăchel.

Radu Iordăchel reclamă și că laboratorarele de referință unice din România au fost lăsate, pentru prima dată, fără bani timp de șase luni, iar apoi bugetul lor a fost redus cu 10 la sută, motiv pentru care România nu a putut raporta bolile transmisibie către organismele internaționale, iar cei 110 specialiști nu avut fonduri.

Fostul director al Institutului Cantacuzino a adus în discuție și problema datoriilor instituției. „Am fost revocat din funcția de director general de către ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, deși în 2009, când am preluat institutul, erau datorii de peste 15 milioane de lei. În 2010, toate datoriile erau plătite și aveam lichidități de aproape patru milioane de euro. În 2010, am fost demis fără motiv. De altfel, am câștigat în instanță și am fost reangajat în 2012. Am revenit director general în mai 2012 am găsit pierderi de aproape 4,3 milioane de lei, datorii scadente de 3,4 milioane de lei. Până la ora actuală, am reușit să mențin institutul pe linia de plutire”, a mai spus Iordăchel.

În opinia lui Iordăchel, ministrul Sănătății a făcut o serie de abuzuri și ilegalități prin care Cantacuzino s-a transformat din institut în coordonarea MS în institut în subordinea directă a unor „interpuși ai lui Eugen Nicolăescu”.

„Ilegalitățile lui Nicolăescu vizează numiri ilegale. A introdus în Consiliul de Administrație patru membri ai MS, ceea ce încalcă legea de înființare și funcționare a insitutului și legea cercetării care dă dreptul la un singur reprezentant al Ministerului Sănătății în Consiliul de Administrație. Apoi, numirile nu au avizul Ministerului Educației, iar persoanele nominalizate de Nicolăescu sunt orice, dar nu specialiști cu înaltă recunoaștere pe linie științifică biomedicală, cum cere legea. Este vorba despre Antal Ovidiu, fost consilier personal în MS, Diga Gheorghe, secretar general al MS, Pârvu Simona, director general al Direcției de sănătate publică, și Mora Victor, consilier personal la MS și văr al lui Antal Ovidiu. Totodată, Nicolăescu a înființat ilegal postul de director general adjunct, ceea ce contravine HG privind organizarea institutelor de cercetare-dezvoltare. Postul de director general adjunct a fost înființat în ianuarie 2013, prin modificarea organigramei aprobate cu numai o lună înainte. Postul a fost creat pentru Antal Ovidiu, care nu întrunește calificările necesare pentru ocuparea acestuia”, a mai spus Iordăchel.

Radu Iordăchel a fost demis de ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, din cauza unor deficiențe de management, au declarat în 31 iulie, pentru MEDIAFAX, oficiali din Ministerul Sănătății.

Atribuțiile lui Iordăchel i-au fost date directorului adjunct Ovidiu Antal, au mai spus sursele citate.

Iordăchel ocupa această funcție din aprilie 2012, fiind numit în locul lui Dorel Lucian Radu, care a demisionat după ce sindicatul instituției i-a solicitat acest lucru, criticându-l pentru blocarea activității institutului.

Radu Iordăchel s-a aflat și anterior la conducerea Institutului Cantacuzino, însă a fost demis, în aprilie 2010, de către ministrul Sănătății din acea perioadă, Cseke Attila, pe motiv că planul de măsuri corective și de remediere a deficiențelor la liniile de producție ale institutului nu a fost îndeplinit.

În luna mai, ministrul Eugen Nicolăescu a anunțat că Institutul Cantacuzino devine, prin hotărâre de guvern, serviciu de interes economic general și va primi din fondul de rezervă al Guvernului 10 milioane de lei, sumă care nu reprezintă ajutor de stat, ci compensație financiară din partea statului.

Nicolăescu a mai precizat atunci că s-a ocupat personalul de reluarea activității institutului și a discutat cu Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale scurtarea etapelor pentru ca producția de vaccin antigripal să poată fi reluată în acest sezon.

Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentrații scăzute a tulpinei B, linia de producție a fiolelor fiind ulterior închisă.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciați producători de imunologice din lume, și-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenția Națională a Medicamentului i-a retras autorizația de punere pe piață a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricație. În aceste condiții, unele programe naționale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritățile au fost obligate să importe vaccinuri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului