Judecătoarea Nedelcu, care l-a achitat pe Sebastian Ghiță în 2004, s-a retras din dosar după un articol Gândul

Judecătoarea Nedelcu, care l-a achitat pe Sebastian Ghiță în 2004, s-a retras din dosar după un articol Gândul
Publicat: 17/06/2014, 16:07
Actualizat: 19/05/2015, 08:18

Deputatul PSD, Sebastian Ghiță, este judecat de 12 ani și 5 luni într-un dosar în care este acuzat de fals și complicitate la înșelăciune. Până pe 25 mai, dosarul a fost judecat de un complet al Curții de Apel București din care face parte o judecătoare care în 2004 a judecat același dosar și a dispus achitarea deputatului. În dosar, procurorii susțin că, la 23 de ani, Sebastian Ghiță făcea parte dintr-o rețea de evaziune fiscală cu produse petroliere. Pe 11 februarie, deputatului PSD i-a surâs din nou norocul, pentru că procurorul de ședință a anunțat că faptele sale s-ar fi prescris, astfel că Sebastian Ghiță a scăpat de o eventuală condamnare.

Pe 14 mai, gândul a publicat informațiile menționate mai sus, după ce a consultat dosarul la arhiva instanței. Judecătoarea în cauză este Antoanela Nedelcu care pe 25 mai a depus cerere de abținere în dosar. Asta înseamnă că judecătoarea a constat că nu mai poate judeca dosarul. Cererea a fost aprobată de instanță.

Judecătoarea Nedelcu nu a răspuns solicitărilor gândul de a-și prezenta punctul de vedere.

Dosarul Ghiță pe scurt

Anchetatorii au descris în dosar mecanismul folosit de Ghiță și cei nouă complici ca fiind unul de tip suveică. Prin intermediul mai multor companii, ar fi vândut produse petroliere către OMV, eludând taxa FDSP (taxa pentru fondul special al drumurilor publice; denumită și Taxa Băsescu, n.r.). Sebastian Ghiță a fost acuzat că a participat activ la acest mecanism de fraudare a taxelor.

În rechizitoriul dosarului, faptele lui Sebastian Ghiță sunt descrise astfel:

â–º„Sebastian Ghiță trimis în judecată pentru complicitate la înșelăciune, prevăzută de art. 215, al 1 ci C.p. Cu aplicarea art. 41, al. 2 C.p. Constând că în calitate de administrator al Asesoft Com SRL- Ploiești, în perioda aprilie-mai 2001 a indus și menținut în eroare Ministerul Transporturilor declarând cu ocazia achiziționării de carburanți auto fără cota M.T.R. că aceștia sunt folosiți în alte scopuri decât circulația pe drumuri publice, în realitate produsele fiind comercializate cu taxa inclusă în preț și distribuită prin stațiile ce deservesc autovehiculele care folosesc drumurile publice cauzându-se astfel Ministerului Transporturilor o pagubă în valoare totală de 1.671.912.143 lei (suma este in lei vechi, n.red ,valoarea aproximativă la cursul mediu de 23 000 lei/USD este de 73 000 dolari N.red.) reprezentând taxa FDSP (taxa pentru fondul special al drumurilor publice; denumită și Taxa Băsescu n.red)

â–ºfals în declarații prevazută de art 292 C.p, constând în aceea că în calitate de administrator al Asesoft Com SRL, în anul 2001, în scopul obținerii de carburanți auto scutiți de taxa FSDP a completat și semnat o declarație pe proprie răspundere pe care a prezentat-o la rafinărie, declarând că va folosi carburanții auto făra cota MTR în alte scopuri decât circulația pe drumurile publice (în agricultură, ocol silvic, etc…) iar în realitate combustibilii au fost comercializați prin stațiile de distributie care deservesc autovehiculele care folosesc drumurile publice. […]

â–ºOrganele specializate și abilitate Direcția Regionala Drumuri și Poduri din cadrul Administrației Naționale a Drumurilor prin structurile organizatorice, la sesizarea organelor de poliție în data de 20.01.2001 au efectuat un control la Asesoft Com SRL. Din actul constatator rezultă că deși reprezentantul societătii a depus la furnizorul de carburanti declarațiile prevăzute de actul normativ menționat, SC Asesoft Com SRL prin administratorul Sebastian Ghiță a procedat la vânzarea carburanților fără cota de drum, încălcând astfel prevederile referitoare la scopul achiziției.

â–ºSC Asesoft SRL reprezentată de Ghiță Sebastian în perioada aprilie-mai 2000 a achiziționat de la SNP sucursala Petrobrazi, în 17 rânduri cantitatea totală de 510 340 kg motorină pe care a vândut-o catre Master Mind SRL, administrată de Brendel Dan Florin făra a include taxa FSDP.”

(Sursa: Rechizitoriul dosarului Ghiță n.red.)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Decizie pentru cei care au permis categoria B. Legea a fost promulgată de Iohannis
Viața la bloc. Regulile pentru șefii asociațiilor de proprietari cel mai des încălcate
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Au trecut 69 de ani de la moartea lui George Enescu, un geniu al muzicii