Judecătorii Cristi Danileț și Alina Ghica au fost revocați din CSM

Judecătorii Cristi Danileț și Alina Ghica au fost revocați din CSM
Publicat: 26/02/2013, 16:18
Actualizat: 04/05/2015, 01:44

Judecătorii Cristi Danileț și Alina Ghica au fost revocați, marți, din CSM. Decizia în privința lui Danileț a fost luată cu 14 voturi „pentru” și patru „împotrivă”. În cazul Alinei Ghica, s-au înregistrat 11 voturi „pentru” și șapte „împotrivă”. Hotărârea Consiliului poate fi atacată în instanță.

Consiliul Superior s-a reunit în sedință, iar pe ordinea de zi se află propunerea de revocare a judecătorilor Cristi Danileț și Alina Ghica. După ce, în 4 ianuarie, Oana Hăineală a fost aleasă președinte al CSM, mai multe instanțe din țară au votat revocarea celor doi membri ai CSM. Tot astăzi, CSM votează și noul vicepreședinte, singurul candidat fiind judecătorul Adrian Bordea, de la Curtea Supremă.

UPDATE 14:04 Judecătorul Cristi Danileț s-a declarat profund nemulțumit. Pe contul său de Facebook a postat următorul mesaj: „Asta e. Multumesc tuturor!„. Decizia de revocare luată de CSM poate fi atacată în instanță fiind vorba de o decizie administrativă. Dacă Danileț și Ghica vor ataca decizia în instanță atunci hotărârea finală va fi luată de Curtea Supremă.Este pentru prima dată când membrii CSM sunt revocați din funcția deținută în Consiliu ca urmare a solicitărilor trimsie de adunările generale ale judecătorilor.

UPDATE 14:01 Judecătorul Adrian Bordea a fost ales vicepreședinte al CSM cu 16 voturi.

UPDATE 13:30 Judecătorii Cristi Danileț și Alina Ghica au fost revocați din CSM. Judecătorul Cristi Danileț a fost revocat din funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu 14 voturi „pentru” și patru „împotrivă”. Judecătoarea Alina Ghica a fost revocată din funcția de membru al CSM cu 11 voturi „pentru” și șapte „împotrivă”

UPDATE 12:46 Natalia Roman de la UNJR susține că unul din motivele revocării ale lui Cristi Danileț și Alina Ghica este acela că CSM s-ar fi implicat în jocuri politice „Implicarea CSM în aparență în jocuri politic este nepermisă de aceea s-a cerut revocarea celor doi judecători”, a declarat Natalia Roman

UPDATE 12:24 Judecătorul Adrian Neacșu spune că în CSM reprezentantul puterii judecătorești este președintele Curții Supreme și că instanțele trebuiau să se consulte cu ICCJ în procedurile de revocare ale lui Danileț și Ghica.

UPDATE 12:08 Judecătoarea Alina Ghica își susține punctul de vedere față de procedura de revocare declanșată împotriva sa. Alina Ghica spune că procedura s-a derulat cu încălcarea normelor.

UPDATE 11:59 Natalia Roman, de la UNJR: „Eu reprezint o asociație de magistrați, dar nu pot să vă spun de ce adunările generale au cerut revocarea membrilor CSM”, a declarat Roman.

UPDATE 11:45 Procurorul General și Livia Stanciu, președintele Curții Supreme solicită asociațiilor de magistrați să prezinte motivele pe fond pentru care se cere revocarea judecătorilor Alina Ghica și Cristi Danileț.

UPDATE 11:35 Livia Stanciu spune că asociațiile de magistrați nu au luat poziție când Curtea Supremă a fost atacată. „Când se spune că la Curtea Supremă sunt complete comuniste sau băsiste, asociațiile de magistrați nu au luat poziție”, a declarat Stanciu.

UPDATE 11:14 Reprezentanta UNJR susține că Alina Ghica trebuia să demisioneze din CSM. „Doamna Ghica, trebuia să plecați încă de anul trecut. Trebuia să rezolvați probelemele sistemului, dar nu ați făcut asta. Nu ați venit aici să vă faceți aici o agendă proprie. Cei doi membri sunt în conflict de interese și nu au dreptul să voteze”, a declarat Natalia Roman de la UNJR

UPDATE 11:09 Judecătoarea Natalia Roman de la Uniunea Națională a Judecătorilor din România a cerut consiliul ca Alina Ghica și Cristi Danileț să nu voteze pe procedurile privind revocarea lor. „Nu puteți să acuzați asociațiile de magistrați pentru acestă situație. În această situație s-a ajuns din cauza unor din membri ai CSM”, a declarat Natalia Roman

UPDATE 11:00 Președinta Curții Supreme spune că membri CSM Dumbravă și Neacșu s-au plâns că sunt cercetați de ANI și DNA dar nimeni nu a avut nimic de comentat când judecători de la Curtea Supremă au fost cercetați penal. „S-a schimbat ceva? Suntem noi mai presus de lege? Eu cred că nu suntem mai presus de lege. Dacă vreun procuror abuzează sunt destule mijloace juridice pentru apărea”, a declarat Stanciu

UPDATE 10:54 Livia Stanciu: „De două luni nu am intervenit în niciun mod și dvs vi se pare că ați făcut bine sistemului judiciar învrăjbind colegii judecători? Dacă nu îmi permiteți, înseamnă că așa cum în ultima perioadă mi-ați întărit convingerea că una vorbiți, alta vreți să transmiteți”. Președinta Curții Supreme a criticat și atitudinea publică a lui Horațiu Dumbravă.

UPDATE 10:42 Președinta Curții Supreme susține că CSM trebuie să fie condus de un judecător de la ICCJ. „CSM trebuie să fie condus de un judecător de la Curtea Supremă. De aceea reafirm că au am susținut candidatura domnului judecător Mircea Aron”.

UPDATE 10:38 „S-au făcut afirmații astăzi că o parte dintre colegi, prin luările de poziții, încearcă sa manipuleze pe cei care ne ascultă și în principal colegii judecători. Am auzit și remarci că astăzi s-au făcut intervenții emoționale pentru sensibilizarea acelor colegi. Stimați colegi, este extrem de grav dacă, într-adevăr, prin afirmațiile pe care le facem încercăm să transmitem în sistem și să creăm o anumită imagine favorabilă unor, îmi pare rău că trebuie să o spun, interese de grup, și nu să spunem ceea ce realemente gândim”, a declarat Livia Stanciu

UPADATE 10:31 Președinta Curții Supreme spune că, în urma discuțiilor din CSM, a constatat că, în consiliu, sunt mai multe tabere. Procurorul General Daniel Morar a intervenit și a menționat că sunt 19 tabere, făcând referire la numărul de membri ai CSM. „Probabil că au fost unii care au dorit să creeze disensiune în CSM și probabil le-a și reușit. S-a încercat manipularea unora dintre membri CSM”, a declarat Stanciu.

UPDATE 10:09 Judecătorul Mircea Aron face un comentariu legat de situația din CSM și spune că se simte ca în comedia lui Ion Luca Caragiale, O noapte furtunoasă. „M-am simțit ca în Caragiale, am simțit-o aproape pe Zoe, pe Zița. Că tot s-a vorbit de chestiuni biblice în ultima perioadă parcă am fost în acea scenă biblică cinca cea de taină și l-am văzut pe Iuda”, a declarat Mircea Aron. Judecătorul Aron a continuat cu referințele literare și a declarat că judecătorii trebuie să-și mențină sensibilitatea fără de care ar fi doar simple personaje din Kafka.

UPDATE 09:57 Șapte instanțe de judecată au dispus suspendarea pentru perioade scurte a ședințelor de judecată.

UPDATE 09:53 Daniel Morar a intervenit în cadrul ședinței fiind întrerupt în mai multe rânduri de membri asociațiilor de magistrați prezenți în sală. „Suntem în fața unei situații fără precedent în cadrul CSM. Colegii propuși spre revocare au dreptul să se apere. Nu au avut acestă posibilitate să o facă în cadrul adunărilor generale ale instanțelor. Dăm dovadă de ipocrizie dacă nu le dăm dreptul la apărare”, a declarat Daniel Morar.

UPDATE 09:42 Președinta Curții Supreme, Livia Stanciu, susține că procedura de revocare trebuie să fie legală și le-a amintit colegilor că în primul rând sunt juriști și orice hotărâre trebuie să respecte legea. „Sunt profund dezamagită de turnura pe care au luat-o evenimentele de după alegerile din interiorul CSM din 4 ianuarie 2013. Stimați colegi, ca magistrați niciodată nu avem voie să ne situăm deasupra legii. Am auzit afirmații pe care n-aș putea să le cataloghez decât ca ieftine, populiste în ultima perioadă”, a declarat Livia Stanciu

UPDATE 09:38 Judecătorul Cristi Danileț și-a susținut punctul de vedere în plenul consiliului și a cerut ca revocarea sa să fie respinsă. Danileț a argumentat că revocarea sa nu are temei legal. „Trebuie să respectăm legea. Fie că e vorba de un act de judecată, fie că e vorba de un act administrativ ca în cazul de față. Sunt foarte multe neregularități privind această revocare. Acest lucru atrage o singură soluție din partea CSM: respingerea revocării”, a declarat Cristi Danileț

Judecătoria Râmnicu Vâlcea a dispus suspedarea ședințelor de judecatăca urmare a „pasivității” manifestate de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la solicitările de revocare din funcția de membru al CSM a judecătorilor Cristi Danileț și Alina Ghica.

CONTEXT: CSM a avut prima rundă de alegeri pe 4 ianuari când Oana Hăineală a fost aleasă președinte al Consiliului. Controversele față de alegerile din CSM au declanșat un adevărat război. Mai multe instanțe au demarat procedurile de revocare pentru judecatorii, Alina Ghica, Cristi Danileț, Horațiu Dumbravă și Toni Neacșu

Un număr de 13 Curți de apel au decis revocarea din CSM a judecătoarei Alina Ghica și 103 de judecătorii în ceea ce îl privește pe Cristi Danileț. Un număr de 103 judecătorii din 135 au votat pentru revocarea din Consiliul Superior al Magistraturii a lui Cristi Vasilică Danileț, rezultatele fiind transmise, miercuri, de Judecătoria Râmnicu Vâlcea la CSM.

În cadrul procedurii, 1.126 de judecători au votat pentru revocarea lui Danileț, iar 324 au votat împotrivă sau s-au abținut, a anunțat, miercuri, Judecătoria Râmnicu Vâlcea, într-un comunicat de presă.

Pe de altă parte, în 7 ianuarie ANI le-a comunicat judecătorilor CSM Horațiu Dumbravă și Adrian Neacșu că se fac investigații în ceea ce-i privește, în cazul ultimului magistrat verificările vizând Programul Jurindex. Procurorii DNA fac investigații în ceea ce îl privește pe judecătorul Adrian Neacșu din CSM.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de...
Două anotimpuri în România. Ce vești ciudate au dat meteorologii
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția