Judecătorii decid abia pe 5 ianuarie dacă emit mandat de arestare în lipsă pentru Sebastian Ghiță

Judecătorii decid abia pe 5 ianuarie dacă emit mandat de arestare în lipsă pentru Sebastian Ghiță
Publicat: 30/12/2016, 17:12
Actualizat: 19/06/2018, 22:00

Solicitarea a fost înaintată de procurorii anticorupție după ce Sebastian Ghiță nu s-a prezentat joi dimineața la sediul Poliției din Ploiești, în cadrul controlului judiciar, măsura preventivă fiind astfel încălcată. Fostul deputat era așteptat joi dimineața, la ora 10.30, la sediul Poliției din Prahova, în cadrul controlului judiciar în dosarul în care este cercetat pentru dare de mită, cumpărare de influență, spălare de bani, șantaj, folosire de informații ce nu sunt destinate publicității, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și conducererea unui vehicul fără permis. În același dosar sunt trimiși în judecată și Liviu Tudose, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești și Aurelian Constantin Mihăilă, fost procuror general adjunct al Parchetului din Ploiești, Viorel Dosaru, fost șef al IPJ Prahova, Constantin Ispas, ofițer de Poliție.

Articolul 215 din Codul de Procedură Penală prevede, la alin.7 că „în cazul în care, pe durata măsurii controlului judiciar, inculpatul încalcă, cu rea-credință, obligațiile care îi revin sau există suspiciunea rezonabilă că a săvârșit cu intenție o nouă infracțiune pentru care s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva sa, judecătorul de drepturi și libertăți, judecătorul de cameră preliminară sau instanța de judecată, la cererea procurorului ori din oficiu, poate dispune înlocuirea acestei măsuri”. Pe numele lui Sebastian Ghiță poate fi emis mandat de urmărire națională dacă judecătorii avizează arestarea în lipsă.

Omul de afaceri a fost căutat și în baza unui mandat de aducere emis, pe 21 decembrie, de DNA Ploiești după ce nu s-a prezentat la sediul instituției pentru audieri în dosarul „Ponta-Blair”, dosar în care și el este urmărit penal, dar în care nu are vreo măsură preventivă impusă.

Sebastian Ghiță nu s-a prezentat la momentul citării în dosarul „Ponta-Blair”, dar au mers avocații la sediul instituției, aceștia neputând oferi informații despre locul în care s-ar putea afla fostul deputat. Potrivit procedurii, pe baza mandatului de aducere emis de DNA, polițiștii l-au căutat pe Sebastian Ghiță la locuința sa din Ploiești, dar și în alte locuri pe care acesta le frecventa, însă nu l-au găsit.

La mai bine de o săptămână de la dispariție, au apărut două înregistrări în care Sebastian Ghiță vorbește despre sistemul judiciar din România și despre personaje cheia din justiție, din SRI și din mediul politic. Ultima filmare a apărut joi seara, fostul parlamentar susținând că toate dosarele privind oameni de afaceri din mass-media au fost măsluite și că are informații despre cum a fost aranjată condamnarea lui Dan Voiculescu și cum a fost fabricat dosarul lui Adrian Sârbu.

„Am văzut cu ochii mei ce a făcut Laura Codruța Kovesi în dosarul Realitatea Media. Își dorea un caz spectaculos și m-a folosit pentru a fabrica un dosar. Am auzit despre cazul lui Dan Voiculescu de la fostul președinte Traian Băsescu. Mi-a spus că are înregistrări cu felul în care s-a plănuit și organizat închiderea lui Dan Voiculescu. La fel, am date și informații despre felul în care acest sistem represiv l-a executat pe Adrian Sârbu. Toate dosarele cu patroni de media au fost măsluite, aranjate”, a declarat Sebastian Ghiță într-o nouă înregistrare difuzată de postul România TV.

În prima înregistrare fostul deputat a făcut acuzații legate de modul în care a fost presat să facă denunțuri împotriva lui Liviu Dragnea, a povestit cum se întâlnea cu Laura Codruța Kovesi și un șef al stației CIA din România în sediile SRI și cum a mers la petrecere la Sinaia cu șefa DNA și Vasile Dîncu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase