Judecătorul Bogdan Bărbuță, procurorul Dumitru Dîmbu și omul de afaceri Constantin Babiuc au fost arestați

Judecătorul Bogdan Bărbuță, procurorul Dumitru Dîmbu și omul de afaceri Constantin Babiuc au fost arestați
Publicat: 24/06/2014, 09:19
Actualizat: 07/04/2019, 18:11

Hotărârea Curții de Apel nu este definitivă și poate fi contestată la instanța supremă.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a judecătorului Bogdan Ilarion Costică Bărbuță, judecător la Judecătoria Rădăuți, pentru patru infracțiuni de trafic de influență, din care una în formă continuată (două acte materiale), complicitate la luare de mită, trei infracțiuni de abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dintre care una în formă continuată (69 acte materiale) și complicitate la șantaj, s-a precizat anterior, într-un comunicat de luni al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

În același dosar a fost reținut și procurorul Dumitru Dîmbu, șeful secției Urmăriri Penale din Parchetul Tribunalului Suceava, pentru trafic de influență, complicitate la șantaj, cinci infracțiuni de favorizarea făptuitorului dintre care una în formă continuată (două acte materiale) și instigare la compromiterea intereselor justiției.

Procurorii au emis ordonanță de reținere și pentru omul de afaceri Constantin Gabril Babiuc, acesta fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (69 acte materiale), șantaj, dare de mită, cumpărare de influență, influențarea declarațiilor și instigare la mărturie mincinoasă.

În același dosar au fost formulate acuzații penale față de alte zece persoane, a mai precizat DNA.

Potrivit procurorilor, în intervalul 22 martie 2005 – 18 octombrie 2005, judecătorul Bogdan Bărbuță, la solicitarea omului de afaceri Constantin Gavril Babiuc, a pronunțat 69 de hotărâri judecătorești nelegale prin i s-a recunoscut lui Babiuc dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de 41,59 hectare. Ulterior, omul de afaceri a vândut terenurile dobândite nelegal, obținând un profit de aproximativ patru milioane de lei.

„Suprafața respectivă era inițial împărțită în parcele, terenurile fiind supuse regimului de publicitate reală imobiliară, respectiv, regimul de Carte funciară, situație specifică nordului Bucovinei. Având în vedere această situație de fapt, Babiuc Constantin Gavril a întâmpinat greutăți la dobândirea celor 79 parcele (având o suprafață totală de 41,59 ha), al căror drept de proprietate nu putea fi transmis prin vânzare-cumpărare pe cale notarială, întrucât nu se dezbătuse succesiunea și existau mai mulți proprietari în coindiviziune, iar succesorii nu își înscriseseră respectivul drept de proprietate în Cartea funciară”, au scris procurorii în ordonanțele de reținere.

Anchetatorii au arătat că, pentru a rezolva situația, Babiuc a apelat la judecătorul Bogdan Bărbuță, care ar fi acceptat să emisă 69 de hotărâri judecătorești nelegale, dintre care: 21 de hotărâri în 22 martie 2005, 25 de hotărâri în 23 mai 2005, 12 hotărâri în 30 septembrie 2005 și alte 11 hotărâri în 18 octombrie 2005.

„Cele 69 de hotărâri judecătorești au fost emise cu încălcarea dispozițiilor legale în vigoare, după un plan bine elaborat, pus la cale de către judecătorul Bărbuță Bogdan-Ilarion-Costică împreună cu omul de afaceri Babiuc Constantin Gavril”, au precizat procurorii.

Cele 69 de hotărâri judecătorești au fost emise de judecătorul Bogdan Bărbuță cu nerespectarea mai multor dispoziții legale, respectiv: nu a solicitat și nu a depus diligențe pentru a fi depus la dosar extrasul de Carte funciară și planul de situație/identificare topocadastrală a suprafeței de teren ce făcea obiectul actului de vânzare-cumpărare; nu a verificat dacă antecontractul de vânzare-cumpărare (convenția) îndeplinea condițiile de valabilitate prevăzute de Codul civil, respectiv, obiectul actului juridic civil să existe, să fie în circuitul civil; nu a verificat dacă vânzătorul era titularul dreptului de proprietate; a pronunțat hotărârile fără finalizarea procedurii partajului succesoral, în condițiile în care, în titlul de proprietate, pe lângă vânzător, sunt trecute și alte persoane; la emiterea hotărârilor au fost avute în vedere copii ale convențiilor, un număr de șase nefiind semnate de către vânzător; într-unul dintre cazuri vânzătorul decedase cu 11 ani înainte de data încheierii convenției de vânzare-cumpărare; o serie de convenții au fost falsificate de către Babiuc; în 11 hotărâri s-a atestat, în fals, că la apelul nominal, cu ocazia soluționării dosarelor, au fost prezente părțile.

Procurorii îl mai acuză pe judecătorul Bogdan Bărbuță că în 20 iunie 2006, prin sentința civilă nr. 1683, la solicitarea și cu sprijinul lui Babiuc, în baza unui antecontract de vânzare-cumpărare falsificat și cu nerespectarea condițiilor legale, respectiv a unei cereri de chemare în judecată nesemnată și nedatată, a unei cereri de preschimbare a termenului nesemnată și în lipsa unui extras de Carte funciară, a admis o acțiune civilă prin care a constatat existența dreptului de proprietate în patrimoniul unei persoane, interpusa lui Babiuc, asupra unui imobil din municipiul Rădăuți, facilitând astfel înscrierea în Cartea funciară a dreptului de proprietate.
„La momentul emiterii sentinței, imobilul sus-menționat avea o situație litigioasă, dreptul de proprietate fiind recunoscut, ulterior, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, din 17.06.2008, ca aparținând altei persoane, apreciat ca fiind adevăratul proprietar”, au precizat procurorii.

Anchetatorii au mai stabilit că, în intervalul 27 ianuarie 2011 – 3 aprilie 2014, Constantin Gavril Babiuc, în mod direct, dar și indirect, cu sprijinul judecătorului Bărbuță, a procurorului Dumitru Dîmbu și a altor persoane, a exercitat presiuni pentru a-l determina pe adevăratul proprietar să renunțe la dreptul de proprietate asupra unei părți dintr-un imobilul situat în municipiul Rădăuți, în favoarea unei persoane aflate în anturajul lui Babiuc.

„Punerea în executare a hotărârii Înaltei Curți de Casație și Justiție mai sus-menționate ar fi devoalat maniera frauduloasă prin care o parte din imobil a fost atribuită și, ulterior, prin vânzări succesive, a ajuns în patrimoniul unei societăți comerciale controlate de Babiuc Constantin Gavril. Pentru a preîntâmpina acest fapt și pentru a ascunde urmele infracțiunii, în cursul anului 2011, la solicitarea lui Babiuc Constantin Gavril, a fost introdusă o acțiune în rectificare, direcționată spre judecare unui magistrat aflat în relații apropiate cu Bărbuță Bogdan-Ilarion-Costică. Prin această cerere s-a solicitat instanței să dispună rectificarea Cărții funciare, în sensul radierii dreptului de proprietate al proprietarului real asupra imobilului susmenționat”, au notat procurorii în ordonanțele de reținere.

În acest sens, judecătorul care a primit spre soluționare cauza a acordat 32 de termene, ultimul fiind stabilit la 24 iunie 2014, pentru a tergiversa soluționarea cererii Primăriei Municipiului Rădăuți.

„Prin tergiversarea soluționării s-a urmărit exercitarea de presiuni asupra proprietarului real, pentru ca acesta să renunțe la dreptul de proprietate și să semneze o convenție, redactată chiar de judecătorul Bărbuță Bogdan-Ilarion-Costică. Mai mult, Babiuc Constantin Gavril a apelat și la procurorul șef Dîmbu Dumitru, care în intervalul martie – aprilie 2014, i-a solicitat unui executor judecătoresc să exercite presiuni asupra proprietarului, în sensul celor dorite de către Babiuc Constantin Gavril și invocând autoritatea și voința expresă a lui Dîmbu Dumitru”, susțin procurorii.

Totodată, procurorii au stabilit că, în 22 februarie 2014, omul de afaceri Constantin Gavril Babiuc i-a promis judecătorului care avea de soluționat cauza, prin intermediul lui Bogdan Bărbuță, achiziționarea unui sejur de șapte zile la un hotel din Mamaia, pentru a doua jumătate a lunii iulie 2014 – începutul lunii august, în schimbul tergiversării judecării dosarului.

Procurorii îl mai acuză pe Bogdan Bărbuță că, în 15 martie 2014, ar fi primit de la o persoană o cutie de ciocolată marca Milka și o sticlă de băuturi alcoolice marca Cinzano și a acceptat promisiunea remiterii ulterioare a sumei de 1.000 de euro, în schimbul intervenției pe care judecătorul a promis că o va face la un alt magistrat de la Judecătoria Rădăuți, pentru soluționarea favorabilă a unui anumit dosar în care persoana cumpărătoare de influență avea interes.

Totodată, procurorii susțin că, în intervalul 2013 – 12 martie 2014, judecătorul Bogdan Bărbuță ar fi primit de la o altă persoană suma de 500 de euro și produse alimentare (ouă, carne de porc, găini), bunuri în schimbul cărora a soluționat în mod favorabil acesteia un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Rădăuți. Mai mult, judecătorul ar fi dat asigurări că va interveni pe lângă completul din cadrul Tribunalului Suceava învestit cu soluționarea recursului, pentru a menține soluția favorabilă emisă în fond.

Anchetatorii îl mai acuză pe Bogdan Bărbuță că, în 19 martie 2014, respectiv, 16 aprilie, ar fi primit de la o altă persoană 35 ouă și miere, precum și suma de 1.000 de euro, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă un judecător din cadrul Judecătoriei Rădăuți, învestit cu soluționarea unui dosarul în care fiul cumpărătoarei de influență era reclamant.

De asemenea, în cursul lunii martie 2014, Bogdan Bărbuță ar fi promis unui medic stomatolog, în schimbul unor lucrări dentare neachitate, că va interveni pe lângă un judecător de la Judecătoria Rădăuți pentru a obține o soluție favorabilă într-un dosar în care medicul era pârât.

Procurorul Dumitru Dîmbu este acuzat că, în 27 ianuarie 2014, i-ar fi solicitat lui Babiuc, pentru un apropiat al său, 92.000 de euro, sumă pe care omul de afaceri a remis-o, în aceeași zi, persoanei indicate de procuror.
„Astfel, cunoscând influența procurorului Dîmbu Dumitru, omul de afaceri Babiuc Constantin Gavril a urmărit să se pună la adăpost, atât el, cât și persoane din anturajul său, de problemele judiciare prezente și viitoare. În urma remiterii acestei sume de bani prietenului apropiat al lui Dîmbu Dumitru, Babiuc Constantin Gavril i-a solicitat ulterior (perioada februarie – mai 2014) procurorului Dîmbu Dumitru să traficheze influența asupra unor ofițeri de poliție și procurori în folosul său ori al prietenilor săi. La data de 19.05.2014, ca urmare a unor informații obținute de Babiuc Constantin Gavril privind reluarea anchetei în prezenta cauză, sub aspectul modului fraudulos în care acesta a achiziționat mai multe terenuri în județul Suceava în anul 2005, Dîmbu Dumitru l-a asigurat pe Babiuc Constantin Gavril că va face toate intervențiile necesare pentru a-l exonera de orice răspundere penală”, au mai scris procurorii în ordonanțele de reținere.

Potrivit anchetatorilor, în 27 mai 2014, Dumitru Dîmbu i-ar fi transmis lui Babiuc date obținute ilicit, privind ancheta penală care îl viza. Ulterior, Babiuc i-ar fi spus cele aflate judecătorului Bogdan Bărbuță.

„În contextul anchetei penal în care era vizat, Babiuc Constantin Gavril a stabilit în data de 13.05.2014 întâlniri cu două persoane, pentru a încerca să le determine să declare fapte neconforme realității. În data de 14.05.2014, cu ocazia audierii, una dintre persoane a declarat fapte neconforme realității”, au mai arătat procurorii.

În această cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și au colaborat cu Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Plata pensiilor pentru luna mai. Anunțul Poștei Române
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale