Klaus Iohannis cere reexaminarea legii privind consumul de droguri. Care sunt observațiile președintelui

Klaus Iohannis cere reexaminarea legii privind consumul de droguri. Care sunt observațiile președintelui
Publicat: 17/01/2020, 15:15

Președintele Klaus Iohannis critică legea supusă spre promulgare, apreciind că aceasta vine în contradicție atât cu Strategia Națională Antidrog 2013 – 2020, cât și cu soluțiile propuse de forurile internaționale din domeniu.

„Direcțiile de acțiune ale reducerii cererii de droguri sunt prevenirea consumului de droguri (prevenire realizată în școală, în familie, în comunitate) și asistența consumatorilor de droguri (identificarea, atragerea și motivarea consumatorilor de droguri în vederea includerii în serviciile de asistență specializată și asistența specializată în vederea integrării sociale a consumatorilor de droguri). Pe de altă parte, reducerea ofertei de droguri se realizează printr-o serie de obiective printre care se numără dezvoltarea și consolidarea sistemului instituțional și legislativ privind combaterea ofertei de droguri sau eficientizarea activităților specifice de combatere a ofertei de droguri, a deturnării și traficului de precursori”, se arată în cererea de reexaminare transmisă de șeful statului, făcând referire la Strategia Națională Antidrog 2013 – 2020.

În plus, președintele subliniază că „soluțiile propuse de forurile internaționale din domeniu ca răspuns la problemele sociale și medicale generate de dependența de droguri se concentrează pe dezvoltarea rețelei de servicii specializate, cu precădere în comunitate, dat fiind faptul că măsurile care urmăresc pedepsirea persoanelor dependente de droguri au o eficiență socială redusă și costuri mari”.

De asemenea, șeful statului face observații cu privire la sancțiunile incluse în documentul supus promulgării, atrăgând atenția la posibilele consecințe negative pentru consumatori.

„Prelungirea termenului până la care procurorul poate dispune efectuarea evaluării consumatorului de către centrul de prevenire, evaluare și consiliere antidrog în scopul includerii lui în circuitul integrat de asistență a persoanelor consumatoare de droguri de la 24 de ore la 5 zile – mai ales în situația în care acestea se află în stare de arest preventiv, în sevraj – poate conduce la consecințe negative. La stabilirea unui termen adecvat, considerăm că trebuie să se aibă în vedere și faptul că un interval de timp mai mare în care persoanele în cauză nu pot beneficia de un tratament specializat – corelat cu insuficiența programelor de tratament pentru consumatorii de droguri și limitările asistenței medicale acordate în centrele de reținere și arestare preventivă – poate conduce la înrăutățirea situației persoanei în cauză”, se arată în documentul transmit de Administrația Prezidențiale

Proiectul legislativ inițiat de USR a fost adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, în 18 decembrie, cu 294 de voturi „pentru”.

Conform legii trimise spre promulgare, pedeapsa cu închisoare pentru deținerea sau vânzarea de droguri s-a majorat până la 10 ani, de la cea de până la șapte ani prevăzută de legea în vigoare.

În urma controverselor apărute în spațiul public, USR a transmis că proiectul nu prevedea majorarea pedepsei cu închisoarea și pentru consumatorii de droguri, ci doar pentru cei care dețin sau vând substanțele respective.

USR afirma la momentul adoptării legii că dezbaterea privind dezincriminarea consumului de droguri trebuie să continue. Potrivit USR, România este printre ultimele țări din Uniunea Europeană care incriminează produsele etnobotanice, deși există multe cazuri de tineri care și-au ratat viitorul din cauza acestor substanțe.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna