Klaus Iohannis: Nu este cazul să discutăm despre amânarea alegerilor. Este vremea să trecem la un alt tip de campanie electorală

Redactor:
Daniel Matei
Klaus Iohannis: Nu este cazul să discutăm despre amânarea alegerilor. Este vremea să trecem la un alt tip de campanie electorală

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că nu consideră că în acest moment este cazul să fie luată în discuție posibilitatea amânării alegerilor locale.

Astfel, întrebat de către un jurnalist dacă alegerile locale nu ar trebui amânate în contextul în care, în iunie, când ar fi trebuit să aibă loc scrutinul, numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus era mai scăzut, șeful statului a explicat că, odată ce măsurile de protecție sunt respectate, nu se impune o asemenea măsură.

„În acest moment nu este cazul să discutăm despre amânarea alegerilor. Lucrurile sunt organizate, vor fi bine organizate și, altfel decât în iunie, acum știm mult mai bine cum să abordăm această epidemie. Dar rămâne vitală abordarea fiecăruia în parte. Portul măștii, distanțarea fizică și igiena rămân singurele piedici între virus și noi. Fiecare trebuie să fie conștient de acest lucru, iar dacă facem tot ce trebuie, atunci vom îngrădi răspândirea virusului. Locurile în care se va vota vor avea la dispoziție tot ce trebuie, de la măști de rezervă la dezinfectanți, circuite separate și tot ce a mai fost pregătit. Eu sunt de părere că putem să mergem să ne exprimăm votul dacă respectăm toate normele”, a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: Trebuie să ne apropiem mai mult de cetățean și să renunțăm la campaniile pline de atacuri la persoană

Președintele a mai declarat că este important pentru clasa politică să se îndrepte spre campanii electorale bazate pe nevoile cetățenilor în detrimentul campaniilor marcate de atacuri la persoană.

Totodată, el a mai spus că „un anumit mare partid” folosește, în general, atacuri la persoană și „subiecte inventate” în campaniile electorale.

Iohannis a adăugat că în rândul clasei politice există oameni valoroși, dar că este dreptul oricărui cetățean să candideze, astfel că apariția unor noi oameni în politică este binevenită.

„Putem să constatăm ușor că din când în când apar persoane noi în politică și unii au chiar succes. Pe de altă parte, este evident că a candida este un drept al oricărui cetățean și ceea ce mi se pare mie important în campanie este să ne îndepărtăm ușor-ușor de acel model de campanie cu tot felul de atacuri la persoană, cu tot felul de subiecte inventate și să ne apropiem mai mult de cetățean. Până la urmă, oamenii vor să audă cu ce proiecte vin candidații: dacă li se asfaltează strada, dacă se repară încălzirea centralizată, dacă se rezolvă problema cu transportul public, dacă se rezolvă problema traficului, problemă poluării, parcurilor, școlilor, spitalelor. Cam asta așteaptă oamenii să audă. Nu tot felul de certuri pe subiecte inventate. Întâmplarea face să fi trecut și eu prin câteva campanii și știu că un anumit mare partid folosește cu predilecție această metodă de a inventa subiecte ca să distragă atenția de la anumite carențe în administrație. Nu aș spune că trebuie să vină obligatoriu oameni noi. Avem oameni buni în politică. Dar cred că este momentul să facem altfel de campanie electorală. O campanie centrată pe nevoile comunităților”, a spus președintele.

Întrebat despre riscul unei prezențe scăzute a alegătorilor la urne și despre impactul unei asemenea situații asupra legitimității aleșilor, Iohannis le-a recomandat românilor să meargă la vot.

„Este posibil, am avut un astfel de caz în decembrie 2016, când credibilitatea celor aleși a fost profund afectată și tragem și acum din cauza acelui vot și acelui absenteism. Sper că ne este tuturor învățătură de minte și mergem la vot”, a spus șeful statului.

Alegerile locale de anul acesta vor avea loc pe 27 septembrie.

Ce mesaje compromițătoare a descoperit Alin Oprea. Cine este personajul celebru cu care soția i-a...
FOTO. Anamaria Ferentz, apariţie hot! Are peste 40 de ani, dar arată ca la 20...
ADIO, Crăciun și Revelion! DECIZIA a fost luată, documentul a fost semnat! TOȚI românii vor...
Lidia Buble se gândește la împăcare. Ce i-a transmis lui Răzvan
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Autobuzul fără șofer apare într-un oraș din România. Anunțul făcut de primărie
Trupele nord-coreene au ucis un oficial sud-coreean apoi au ars cadavrul, spune Seulul
Virusologul șef al Germaniei anunță când se va sfârși pandemia
Ce mesaje compromițătoare a descoperit Alin Oprea. Cine este personajul celebru cu care soția i-a...
O femeie a luat decizia să-și schimbe RELIGIA. Nu bănuia nicio clipă că va ajunge...
Ce ASCUND visele şi sexualitatea reprimată
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
Decizia este semnată. A ajuns la Monitorul Oficial. Când se închid școlile
Este DOLIU uriaş în lumea muzicii: Celebra cântăreaţă a murit
Hemoroizi sau cancer? Care sunt simptomele îngrijorătoare
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide