Klaus Iohannis: Nu este cazul să discutăm despre amânarea alegerilor. Este vremea să trecem la un alt tip de campanie electorală

Klaus Iohannis: Nu este cazul să discutăm despre amânarea alegerilor. Este vremea să trecem la un alt tip de campanie electorală
Klaus Iohannis despre organizarea alegerilor parlamentare în contextul recordului de noi cazuri Covid-19 înregistrat astăzi: "E important să aibă loc alegerile"Sursă foto: presidency.ro
Publicat: 16/09/2020, 19:55

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că nu consideră că în acest moment este cazul să fie luată în discuție posibilitatea amânării alegerilor locale.

Astfel, întrebat de către un jurnalist dacă alegerile locale nu ar trebui amânate în contextul în care, în iunie, când ar fi trebuit să aibă loc scrutinul, numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus era mai scăzut, șeful statului a explicat că, odată ce măsurile de protecție sunt respectate, nu se impune o asemenea măsură.

„În acest moment nu este cazul să discutăm despre amânarea alegerilor. Lucrurile sunt organizate, vor fi bine organizate și, altfel decât în iunie, acum știm mult mai bine cum să abordăm această epidemie. Dar rămâne vitală abordarea fiecăruia în parte. Portul măștii, distanțarea fizică și igiena rămân singurele piedici între virus și noi. Fiecare trebuie să fie conștient de acest lucru, iar dacă facem tot ce trebuie, atunci vom îngrădi răspândirea virusului. Locurile în care se va vota vor avea la dispoziție tot ce trebuie, de la măști de rezervă la dezinfectanți, circuite separate și tot ce a mai fost pregătit. Eu sunt de părere că putem să mergem să ne exprimăm votul dacă respectăm toate normele”, a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: Trebuie să ne apropiem mai mult de cetățean și să renunțăm la campaniile pline de atacuri la persoană

Președintele a mai declarat că este important pentru clasa politică să se îndrepte spre campanii electorale bazate pe nevoile cetățenilor în detrimentul campaniilor marcate de atacuri la persoană.

Totodată, el a mai spus că „un anumit mare partid” folosește, în general, atacuri la persoană și „subiecte inventate” în campaniile electorale.

Iohannis a adăugat că în rândul clasei politice există oameni valoroși, dar că este dreptul oricărui cetățean să candideze, astfel că apariția unor noi oameni în politică este binevenită.

„Putem să constatăm ușor că din când în când apar persoane noi în politică și unii au chiar succes. Pe de altă parte, este evident că a candida este un drept al oricărui cetățean și ceea ce mi se pare mie important în campanie este să ne îndepărtăm ușor-ușor de acel model de campanie cu tot felul de atacuri la persoană, cu tot felul de subiecte inventate și să ne apropiem mai mult de cetățean. Până la urmă, oamenii vor să audă cu ce proiecte vin candidații: dacă li se asfaltează strada, dacă se repară încălzirea centralizată, dacă se rezolvă problema cu transportul public, dacă se rezolvă problema traficului, problemă poluării, parcurilor, școlilor, spitalelor. Cam asta așteaptă oamenii să audă. Nu tot felul de certuri pe subiecte inventate. Întâmplarea face să fi trecut și eu prin câteva campanii și știu că un anumit mare partid folosește cu predilecție această metodă de a inventa subiecte ca să distragă atenția de la anumite carențe în administrație. Nu aș spune că trebuie să vină obligatoriu oameni noi. Avem oameni buni în politică. Dar cred că este momentul să facem altfel de campanie electorală. O campanie centrată pe nevoile comunităților”, a spus președintele.

Întrebat despre riscul unei prezențe scăzute a alegătorilor la urne și despre impactul unei asemenea situații asupra legitimității aleșilor, Iohannis le-a recomandat românilor să meargă la vot.

„Este posibil, am avut un astfel de caz în decembrie 2016, când credibilitatea celor aleși a fost profund afectată și tragem și acum din cauza acelui vot și acelui absenteism. Sper că ne este tuturor învățătură de minte și mergem la vot”, a spus șeful statului.

Alegerile locale de anul acesta vor avea loc pe 27 septembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”