Kovesi, despre executarea silită: Dacă Ministerul Finanțelor nu se descurcă, să predea atribuția

Kovesi, despre executarea silită: Dacă Ministerul Finanțelor nu se descurcă, să predea atribuția
Publicat: 25/09/2015, 09:24

„De foarte multe ori aud: «voi, cei din DNA, investigați, îi trimiteți în judecată, îi ajutați să ajungă la pușcărie, dar banii, îi luați?» Și aici este o mare problemă, pentru că nu DNA este instituția care trebuie să confiște efectiv banii. Noi, atunci când facem o investigație, obligația noastră este să identificăm banii și bunurile, după care să le sechestrăm. Practic, punem într-o tavă, după care oferim tava ANAF, Ministerului Finanțelor atunci când hotărârea judecătorească rămâne definitivă și ANAF-ul trebuie să execute efectiv aceste hotărâri de condamnare”, a declarat procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, joi, la Digi24.

Laura Codruța Kovesi a amintit că, doar în dosarele DNA, suma care trebuie confiscată de stat este de 310 milioane de euro, bani care ar putea fi folosiți pentru dublarea salariilor medicilor.

„Noi, ca procurori, am indisponibilizat bunurile și valorile, ei doar trebuie să el execute. Nu s-a întâmplat nimic în aceste opt luni și mă întreb dacă procedura care se aplică persoanelor fizice care nu-și plătesc taxele la stat sau impozitele la Primărie nu poate fi aplicată și acestor persoane condamnate definitiv. Până la urmă, orice persoană care nu-și plătește taxele este executată, ori cu casă, ori cu mașină, ori cu contul bancar, ori poprire pe salariu. La fel ar trebui să fie și în cazul persoanelor condamante. (….) Noi nu am văzut în ultimii doi ani niciun fel de proactivitate în a încerca să execuți efectiv aceste bunuri. La nivelul DNA, am instituit un serviciu de investigații financiare, format din procurori, polițiști și specialiști, care doar acest lucru face, identifică bunurile în dosarele celorlalți colegi și, alături de investigația penală, facem și o investigație financiară. Alături de noi, depun un efort extraordinar judecătorii, care verifică sechestrele pe care noi le punem, dispun confiscarea sumelor de bani și a bunurilor, după care nu se mai întâmplă nimic. Statul stă pe o grămadă de hotărâri judecătorești, rămase defintive, în care sunt puse sechestre foarte multe și nu le execută”, a spus Kovesi.

Procurorul șef al DNA a precizat că a transmis o serie de propuneri și puncte de vedere Ministerului Justiției și Ministerului de Finanțe, a participat la proiecte și seminarii și și-a manifestat deschiderea pentru rezolvarea acestei probleme, dar nu s-a schimbat nimic.

„Sper că lucrurile se vor mișca, pentru că și în acest an, până în acest moment, noi am indisponibilizat valori și bunuri în cuantum de aproape 190 de milioane de euro. Cu siguranță avem foarte multe hotărâri judecătorești de condamnare, avem peste 660 de persoane condamnate doar în acest an, iar judecătorii au dispus și acolo conficarea unor bunuri și valori. Aceste sume se tot adună. Trebuie să existe un moment zero în care statul să înceapă să execute sume efectiv și să încaseze acești bani la bugetul de stat. Dacă Ministerul Finanțelor nu se descurcă cu acest lucru, atunci poate să dea această atribuție instituțiilor din sistemul judiciar, la Ministerul Justiției sau la alții care vor să facă acest lucru. Este inadmisibil să depunem un așa de mare efort instituțional. De foarte multe ori, indisponibilizăm bunuri în străinătate, facem comisii rogatorii să identificăm tot felul de obiecte de lux, vile, iahturi, conturi din străinătate, se dispune confiscarea sumelor existente, după care nu se întâmplă nimic”, a afirmat Codruța Kovesi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York