La fel de actual: SUFLET #COLECTIV, un film-document despre tragedia de acum trei ani. DE CE nu s-a schimbat nimic?

Valul de emoție prin care tragedia din clubul Colectiv a scuturat din letargie societatea românească s-a stins în cei trei ani care au urmat. Azi, jumătate din școlile României funcționează fără autorizație ISU contra incendiilor. Cluburi, săli de spectacole sau instituții publice sunt în aceeași situație, ba chiar au inventat scuza supremă: o coală A4 care te anunță că localul funcționează fără autorizație la incendiu. Un fel de „Atenție! Cad țurțuri!„, cu varianta „Cade tencuiala!”.

Ministrul Sănătății Sorina Pintea recunoaște ceea ce autoritățile de atunci au refuzat să vadă: că România nu are capacitatea să trateze un număr atât de mare de răniți și ajutorul extern ar fi singura soluție în cazul unei astfel de tragedii. În 2015, încăpățânarea stupidă a guvernanților a costat vieți și a provocat chinuri și sechele în plus celor arși în Colectiv.

Din cele patru mari spitale pentru arși promise de noua guvernare, Sorina Pintea ne prezintă… 11 paturi. Dar am ajuns la stadiul semnării contractelor pentru studiile de fezabilitate și proiectare: „Printr-un program al Băncii Mondiale, România trebuia să construiască și trebuie să construiască 4 centre de mari arși la Timișoara, Târgu Mureș și două în București. În data de 6 august 2018, s-a semnat contractul pentru studiul de fezabilitate și proiectare. Sunt în acest moment în această fază.”

Trei ani fără nici un vinovat

Procesul din Dosarul Colectiv s-a reluat în această toamnă aproape de la început. Judecătorul inițial, Valeriu Terceanu, nu și-a asumat responsabilitatea unei sentințe și a tras de dosar până a atins vârsta pensionării. Noul judecător, Mihai Bălănescu dă speranțe rudelor victimelor că ritmul procesului se va înviora. Costin Mincu, unul din patronii clubului, judecat în proces, așteaptă cu aceeași nerăbdare să demonstreze că nu sunt singurii vinovați. Și că Sistemul, care i-a dat voie atunci să funcționeze și încredere că nu se va întâmpla nimic rău, îi pasează acum întreaga responsabilitate, prefăcându-se că a uitat că era obligat să-l oprească.

Zecile de arși din incendiul din Colectiv au suferit cumplit din cauza Sistemului. Infecțiile cu care au ajuns în spitalele din Europa i-au speriat pe medicii de acolo. Când le-au povestit prin ce au trecut și cât de barbar era tratamentul medical de la noi, „s-a făcut liniște la masă”. Cei ce trebuie să urmeze tratamente de recuperare nu găsesc nici înțelegere, nici finanțare de la statul român. Sistemul trebuie să strângă cureaua.

mar;ul chitarelor, remember colectiv

Arși sau intoxicați de fum

Rapoartele din dosarul Colectiv descriu ce au văzut procurorii în imaginile de pe cele patru camere de supraveghere ale clubului.

22:02:01 La câteva secunde după începerea concertului, în partea dreaptă a imaginii se observă cum artificiile montate pe stâlpul schelei tehnice ce deservește scena sunt aprinse pentru prima dată. Acestea ard timp de 13 secunde, iar scânteile rezultate în urma arderii sunt orientate direct către stâlpul de susținere al imobilului situat în partea stânga lângă scenă;

22:32:00Se observă cum se aprind artificiile montatepe un suport situat lângă stâlpul schelei tehnice ce deservește scena. Acestea ard timp de 16 secunde, iar scânteile rezultate în urma arderii sunt orientate direct către stâlpul de susținere al imobilului, situat în partea stângă în imediata apropiere a scenei;

22:32:16Imediat după ce artificiile s-au stins, se observă cum spațiul dintre stâlpul de susținere al imobilului și scenă rămâne în continuare luminat, iar lumina crește foarte repede în intensitate acoperind o suprafață tot mai mare;

22:32:26Se observă, de fapt, cum tavanul situat între stâlpul de susținere al imobilului și scenă arde, iar din acesta încep să cadă bucăți incandescente;

Suprafața tavanului care arde crește foarte repede, flacăra devine violentă, iar primele persoane se îndreaptă spre ieșire laora22:32:35;

Mai departe, suprafața tavanului cuprinsă de flăcări crește extrem de repede, iarîn aproximativ un minut de la inițiere focul ajunge în dreptul camerei de supraveghere nr. 2, care este montată pe stâlpul de susținere al imobilului situat diametral opus față de locul de unde a început incendiul;

22:33:01Se observă că în interiorul clubului se află un număr mare de persoane, care sunt strânse în jurul spațiului deschis care realizează accesul în holul de unde se iese afară din club. Imediat, fumul devine foarte dens cuprinzând întregul club.”

remember colectiv

Cele 153 de secunde de foc

Specialiștii de la Institutulde Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă din Petroșani au realizat reconstituirea incendiului din Colectiv. Concluziile lor sunt în dosar: era aproape imposibil ca oamenii din club să iasă la timp.

Artificiile au ars fix 15 secunde, iar după 7 secunde s-au oprit, o scânteie a sărit pe stâlpul îmbrăcat în burete de antifonare. Atunci solistul a cerut un extinctor.

Secunda 21:Flăcările au urcat pe tavan.

Secunda 24:Flăcările s-au întins pe întreg plafonul, iar flacăra a fost alimentată de instalația de ventilație.

Secunda 35:Încep să cadă din plafon picuri pe oamenii din public.

Secunda 36:Focul ajunge în mijlocul clubului.

Secunda 41:Se deschide prima ușă a clubului. Tot atunci flăcările ajung în zona barului. Sistemele de ventilație se blochează din cauza fumului

Secunda 51:Gazele inflamabile coboară de pe tavan, în zona publicului.

Secunda 54:Se creează o suprapresiune de la gazele acumulate.

Secunda 58:Se deschide cea de-a doua ușă, care în prima fază era blocată.

Secunda 72:Tot clubul este cuprins de fum negru și galben alburiu, de la spuma poliuretanică.

Secunda 91:Flăcările ajung și în containerul de la intrarea în Colectiv.

Secunda 105:În club, flacările coboară la 1 metru de pardoseală, adică foarte aproape de oamenii care mai rămăseseră în interior.

Secunda 113:Flăcările și fumul încep să fie evacuate natural, de la deschiderea celor două uși.

Secunda 153:Incendiul începe să se autostingă.

remember colectiv

Au murit cu zile în spitalele românești

La două săptămâni de la incendiul din Colectiv, secretarul de stat din Ministerul de Interne Raed Arafat recunoștea pentru Gândul că autoritățile din România nu erau pregătite pentru valul de 200 de răniți, arși sau intoxicați cu fum. Sau ambele. Transferurile pacienților în străinătate au început abia după o săptămână. 10 tineri muriseră într-o singură zi în spitalele din România și alți 3 în spitalele din străinătate unde au ajuns. La noi – recunoștea Arafat – nu există nici camere sterile, nici centre specializate pentru tratarea arșilor. Cu excepția celui de la Timișoara, care… nu a fost solicitat.

Nu a existat o echipă care să coordoneze solicitările internaționale de ajutor, ci fiecare instituție a apelat la relații bilaterale, pe ideea că lucrurile vor merge mai rapid. Până la urmă – povestește Raed Arafat – s-a ajuns să primim mai multe oferte de ajutor decât aveam nevoie. Dar nimeni nu a răspuns nici până astăzi la întrebarea esențială: De ce au insistat atât de mult autoritățile române că răniții din Colectiv sunt tratați foarte bine în spitalele românești?

hope #colectiv

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă