Lăsata Secului de brânză 2021. Tradiţiile din jurul acestei sărbători

Lăsata Secului de brânză 2021. Tradiţiile din jurul acestei sărbători
Lăsata Secului de brânză 2021. Tradiţiile din jurul acestei sărbători / Sursă Foto: Pixabay
Publicat: 13/03/2021, 21:03
Actualizat: 06/04/2021, 14:57

Postul Paştelui 2021. În data de 14 martie se va sărbători „Lăsatul Secului de brânză”. În aceeași zi este sărbătorită și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai. Pe 7 martie a fost Lăsatul Secului de carne, ultima zi în care creștinii au putut mânca produse pe bază de carne. 

Lăsata Secului de brânză 2021. Ultima zi în care oamenii pot consuma produse de origine animală

Potrivit tradiției populare, Lăsatul Secului de brânză marchează ultima zi în care oamenii pot consuma produse de origine animală. De pe 15 martie, timp de 40 de zile, ne aflăm în Postul Paștelui 2021.

În sâmbăta de dinaintea Lăsatei Secului de brânză, oamenii obișnuiesc să facă parastase, să dea de pomană și să mănânce „dulce”.

Oamenii obișnuiesc să facă mese în familie și să se odihnească

Cu prilejul Lăsatei Secului, oamenii obișnuiesc să facă mese în familie și să se odihnească. În vechime, ziua în care se sărbătorea Lăsata Secului era asemănată cu Revelionul, iar tinerele aduceau plăcinte și gogoși .

Cea mai cunoscută superstiție privind Lăsata Secului este că, în această zi, nu este bine să împrumuți bani sau obiecte personale. De asemenea, efortul fizic nu este recomandat. La fel și cu mâncatul nesărat, care este de evitat.

Potrivit tradiției, în ziua de Lăsat al Secului, copiii trebuie să meargă în vizită la părinți, iar finii, la nași. La sosire în locuința gazdelor, musafirii trebuie să le sărute mâna, să ceartă iertare ori, după caz, să ierte.

Se spune că, dacă vei respecta aceste obiceiuri, vei intra împăcat şi fericit în Postul Paştelui.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase