Laszlo Borbely, audiat în calitate de martor într-un dosar de trafic de influență

Laszlo Borbely, audiat în calitate de martor într-un dosar de trafic de influență
Publicat: 18/06/2013, 19:01
Actualizat: 05/07/2013, 15:28

Fostul ministru al Mediului, Laszlo Borbely, a fost audiat, marți, la Direcția Națională Anticorupție (DNA), în dosarul lui Adrian Mîndroiu – fostul director al AMPOS Mediu, acuzat că a primit bani și bunuri de la doi administratori ai unor firme de consultanță

Avocatul lui Laszlo Borbely, Gheorghiță Mateuț, a precizat, pentru MEDIAFAX, că deputatul a dat o scurtă declarație privind activitatea din Ministerul Mediului, pe vremea când era ministru.

De asemenea, potrivit lui Mateuț, în cazul lui Adrian Mîndroiu va fi prezentat materialul de urmărire penală, începând de miercuri.

Adrian Mîndroiu, fost director general și director la Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial Mediu (AMPOSM), este cercetat pentru patru fapte de trafic de influență și pentru asociere în vederea săvârșirii infracțiunii de corupție, se arată într-un comunicat de presă al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Alături de acesta sunt cercetați Nicolae Frank și Vlad Cristian Goga, administratori ai unor societăți de consultanță, aceștia fiind acuzați de cumpărare de influență și asociere în vederea săvârșirii infracțiunii de corupție.

Fostul director general al AMPOS Mediu Adrian Mîndroiu și administratorii firmelor de consultanță de la care acesta este acuzat că ar fi primit bani și bunuri se află în detenție din 5 aprilie, după ce Tribunalul București a emis mandate de arestare preventivă pe numele acestora, la cererea procurorilor anticorupție.

Potrivit procurorilor, din noiembrie 2011 și până în prezent, Adrian Mîndroiu a primit în mod repetat bani și bunuri și a acceptat daruri de la reprezentanții firmelor conduse de Nicolae Frank și Vlad Cristian Goga, „pentru a interveni pe lângă diferiți funcționari din cadrul AMPOSM pentru favorizarea intereselor comerciale ale grupului menționat, între care și firma Tahal Consulting Engineering SRL”.

Reprezentanții firmei Tahal Consulting Engineering SRL și autoritatea de mediu au semnat în 5 aprilie 2011 un contract care avea ca obiect acordarea de asistență tehnico-economică pentru direcțiile și birourile de implementare din cadrul unor organisme intermediare aparținând de POSM, legat de proiectele finanțate din asistența financiară nerambursabilă, valoarea contractului fiind de 19,94 milioane de lei.

„Pentru a rezolva problemele legate de ritmicitatea plăților și pentru a obține sprijinul în adjudecarea unor noi licitații pe viitor, respectiv 2014-2020, membrii asocierii infracționale au efectuat mai multe acte materiale de cumpărare a influenței directorului AMPOSM, Mîndroiu Adrian”, susțin procurorii DNA.

Astfel, în perioada 23-25 noiembrie 2011, Adrian Mîndroiu ar fi pretins și primit de la Nicolae Frank, prin intermediar, un ceas de mână. Totodată, în perioada iulie 2012 – aprilie 2013, Mîndroiu ar fi primit folosința gratuită a unui autoturism nou marca BMW X1, xDrive de la Vlad Cristian Goga, colaborator al Tahal Consulting Engineering SRL, în valoarea de 18.027 euro, potrivit procurorilor.

Mîndroiu ar mai fi cerut de la Goga și Nicolae, în 6 februarie 2013, o excursie de două săptămâni, în octombrie, în insulele Mauritius, pentru el și și soția sa, care ar fi costat 5.324 de euro, iar în perioada 16-21 februarie 2013, ar fi acceptat de la Goga, direct și indirect, cu titlu de dar, 500 de lei și, respectiv, 600 de lei, au mai arătat procurorii DNA.

„La data de 6 aprilie 201, doi dintre membrii asocierii infracționale, respectiv Frank Nicolae și Goga Vlad Cristian, la o întâlnire la care a participat și Mîndroiu Nicolae, s-au pus de acord să constituie un fond ilicit de minimum 50.000 euro din care să plătească necuvenit funcționarii de la nivel local care fie creează probleme în derularea contractelor cu autoritățile statului, fie trebuie mituiți pentru obținerea unor astfel de contracte”, se mai arată în comunicatul citat.

În acest sens, începând din 21 februarie 2013, Nicolae Frank și Vlad Cristian Goga, împreună sau separat, s-au întâlnit cu un funcționar din cadrul unui consiliu județean pentru a stabili „condițiile de cumpărare a influenței acestuia” pe lângă alți funcționari din CJ sau din cadrul unor furnizori de servicii pe plan local, ca autorități contractante, astfel ca anumite contracte să fie atribuite firmelor din grupul condus de cei doi.

Procurorii au precizat că se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi:...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Misterul icoanei de Florii. De ce apare Hristos trist
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu mai ai viață privată, nu mai ai viață personală” Lidia Buble, despre obstacolele întâmpinate...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică