Laura Geogescu, intrarea în sediul DNA, despre o eventuală reținere: „Mă aștept la orice”

Laura Geogescu, intrarea în sediul DNA, despre o eventuală reținere: Mă aștept la orice

Laura Georgescu a ajuns la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în jurul orei 11.00, fiind citată să se prezinte în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în cazul sesizărilor falsificate care au stat la baza sancționării cu amendă a 11 posturi de televiziune.

Președinta Consiliului Național al Audiovizualului a declarat, la intrarea în sediul DNA, că ea nu avea cum să influențeze votul colegilor din CNA și că pentru a se da sancțiuni unui post de televiziune, există o întreagă procedură, pe care ea nu avea cum să o execute de una singură.

Laura Georgescu a explicat că, în astfel de situații, se întrunesc opt membri ai CNA, analizează sesizarea în cazul unui anume post, se vizionează imagini, după care, cu votul a minimum șase membri, se ia o eventuală decizie de sancționare. Șefa CNA a adăugat că fără votul a cel puțin șase membri, nu se poate da nicio sancțiune, chiar dacă există culpă.

Georgescu a mai arătat că din cei peste două milioane de euro stabiliți drept prejudiciu în dosar, pentru care i s-a pus sechestru pe bunuri, peste un milion de euro l-ar reprezenta daune cerute de fostul ei coleg Radu Moraru.

„Nu aveam de ce să pun pe cineva să facă sesizări cu date de identificare false, atât timp cât legea îmi oferea posibilitatea să mă autosesiz. În procesul de sancționare, presa este parte integrantă din ședința în care se verifică sesizările”, a mai spus Laura Georgescu.

Întrebată dacă a fost chemată la DNA pentru a da noi declarații în acest caz, Laura Georgescu a spus: „Mai întâi trebuie să ies”. Ea a precizat că se așteaptă la măsuri ale procurorilor anticorupție împotriva sa.

În același dosar a fost audiat miercuri și Viorel Hrebenciuc. Fostul deputat PSD, aflat în arest la domiciliu, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, în care a fost trimis în judecată alături de mai multe persoane, a plecat de la DNA după aproximativ două ore, fără a face declarații.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Viorel Hrebenciuc a fost citat să se prezinte pentru a da declarații în dosarul în care este cercetat alături de șefa CNA, Laura Georgescu, de fostului primar din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, și de Narcisa Iorga, fost membru CNA, în legătură cu intervenții pentru licența Giga TV.

Direcția Națională Anticorupție a anunțat, luni, că în dosarul privind fapte săvârșite în legătură cu decizii ale Consiliului Național al Audiovizualului, procurorii au extins urmărirea penală față de Laura Corina Georgescu, președinta CNA, aceasta fiind cercetată pentru abuz în serviciu (cinci acte materiale) și instigarea la fals în înscrisuri sub semnătură privată (cinci acte materiale).

Anchetatorii au dispus luarea măsurilor asigurătorii asupra bunurilor imobile și mobile, inclusiv asupra conturilor bancare, aparținând Laurei Georgescu, până la limita de 2.296.200 de lei, „sumă reprezentând valoarea cu care cinci posturi de televiziune s-au constituit până în acest moment drept parte civilă”, a precizat DNA.

Potrivit ordonanței de extindere a urmăririi penale, Laura Georgescu ar fi instigat, în perioada 2013-2014, la întocmirea unor sesizări cu date nereale, în vederea înregistrării unor lucrări ce au intrat în analiza plenului CNA și care au fost soluționate prin sancționarea a patru posturi de televiziune (cinci sesizări nereale), altele decât cele referitoare la cele șapte posturi de televiziune care au făcut obiectul actelor de cercetare anterioare.

Anchetatorii au mai extins urmărirea penală în cazul Laurei Georgescu și în 24 aprilie, tot pentru abuz în serviciu și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, după ce au identificat noi cazuri de televiziuni sancționate în baza unor date false.

Ulterior, în urma cercetărilor, patru operatori TV sancționați ca urmare a demersurilor efectuate de președinta CNA, în baza sesizărilor false care ar fi fost făcute chiar la instigarea acesteia, au comunicat date utile anchete, a precizat DNA.

„Printre datele comunicate de operatorii TV au fost identificate noi sesizări care conțineau date false, fiind promovate de suspecta Georgescu Laura și care au avut ca rezultat sancționarea acestora. În unele cazuri, sesizarea a fost redactată și înregistrată înainte ca emisiunea reclamată să fi avut loc”, se mai arată în ordonanța de extindere a urmăririi penale.

Astfel, în această cauză, până în prezent, anchetatorii au reținut în cazul Laurei Georgescu săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu, din care una în formă continuată (25 acte materiale) și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (25 acte materiale), în cazul sesizărilor falsificate care au stat la baza sancționării cu amendă a 11 posturi de televiziune.

În cazul Laurei Geogescu a mai fost extinsă urmărirea penală și în 2 aprilie. DNA arăta atunci că modul de acțiune era bine pus la punct, iar pentru a se crea aparența de legalitate în privința acestor sesizări, o parte dintre sesizări au fost lucrate într-un fișier „word” care păstra coordonatele formularului de sesizare on line, existent pe site-ul CNA.

În prima ordonanță de extindere a urmăririi penale pe numele Laurei Georgescu se menționa că, în cazul unuia dintre posturile de televiziune sancționate, la momentul analizării cererii de prelungire a licenței, în 2014, contrar metodologiei de până la acel moment, la dosarul constituit pentru prelungirea licenței, la comanda ei, au fost anexate mai multe sesizări false, anterioare acelui moment și care deja fuseseră soluționate prin sancționarea cu amendă, ceea ce a condus la o amânare a deciziei de prelungire pentru mai multe săptămâni.

În tot acest timp, în spațiul mediatic s-a transmis că postul respectiv a rămas fără licență, ceea ce a afectat în mod direct activitatea acestuia. În urma sancțiunilor repetate și a neprelungirii licenței, postului tv respectiv i-au scăzut încasările din publicitate, cu peste 600.000 de lei.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane, angajați în cadrul Consiliului Național al Audiovizualului, în legătură cu întocmirea documentelor false, potrivit DNA.

Extinderea cercetărilor a fost făcută în dosarul în care Laura Georgescu, alături de fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, fostului primar din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, și Narcisa Iorga, fost membru CNA, este suspectată cu privire la intervenții pentru licența Giga TV.

Anchetatorii au reunit, anterior extinderii urmăririi penale, la dosarul privind licența Giga TV, televiziune care era controlată de Gheorghe Ștefan la data faptelor, un alt dosar în care sunt vizate fapte de corupție comise la nivelul CNA. Astfel, Laura Georgescu este vizată și pentru primirea unor laptopuri de la persoane pe care le-ar fi favorizat.

Dosarul a fost deschis după ce au fost semnalate posibile fapte de corupție și asimilate celor de corupție în care ar fi implicați funcționari ai statului, de la nivelul autorităților centrale de reglementare în domeniul audiovizualului, „acțiunile acestora deservind interesele personale și de afaceri, obiectivul fiind continuarea emiterii unor posturi de televiziune, deși acestea nu îndeplinesc criteriile cerute de lege”, potrivit DNA.

În același dosar se fac cercetări și în cazul denunțului formulat de Liliana Mincă, membru al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților. Mincă a depus plângerea în luna iulie 2014, după ce în presă au fost difuzate înregistrări audio în care șefa CNA folosește un limbaj licențios și face referire la anumite practici, pentru obținerea de sponsorizări cu logistică în favoarea Consiliului. În plângere sunt menționate și fragmente din înregistrările cu Laura Georgescu, în care aceasta face referire la o posibilă sponsorizare sau donație a unor laptopuri pentru Consiliu. Plângerea are ca obiect infracțiunile de luare de mită și trafic de influență.

În octombrie 2014, procurorii au făcut percheziții la sediul CNA, Laura Georgescu spunând atunci că i-a fost adus la cunoștință că este controlat cursul sesizărilor primite de Consiliu.

În dosarul privind intervenții pentru licența Giga TV, Gheorghe Ștefan este acuzat că ar fi discutat cu Viorel Hrebenciuc să intervină la CNA pentru obținerea licenței postului Giga TV, care fusese retrasă la 17 septembrie 2013, după ce a încetat să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licența audiovizuală, mai mult de 96 de ore, pentru orice motive imputabile titularului.

Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru că s-ar fi implicat în determinarea unor funcționari din CNA pentru ca această instituție să revină asupra deciziei de retragere a licenței Giga TV.

Narcisa Iorga este cercetată pentru că i-ar fi sugerat lui Gheorghe Ștefan în ce mod se poate redobândi licența Giga TV și la cine să apeleze pentru asta, nominalizându-l pe Viorel Hrebenciuc.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău au trecut la următoarea etapă a relației. Vedeta, în culmea...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii