Legea care schimbă regulile în supermaketuri, promulgată

Legea care schimbă regulile în supermaketuri, promulgată
Publicat: 11/07/2016, 15:03
Actualizat: 30/08/2016, 16:18

Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, care prevede că marile magazine vor fi obligate să pună pe rafturi cel puțin 51% produse cumpărate de la producătorii locali sau regionali.

Legea a fost adoptată pe 8 iunie de Camera Deputaților, for decizional, cu majoritate covârșitoare de voturi: 293 „pentru” și niciunul împotrivă, potrivit Mediafax. La acel moment, Marin Anton, inițiatorul legii, declara că toți consumatorii vor beneficia de pe urma acestui act normativ.

„Sper ca din momentul în care legea va apărea în Monitorul Oficial românii să știe că vor putea cumpăra de la supermarketuri produse alimentare cu 20% minimum. Un al doilea aspect foarte important pentru toți românii, toți consumatorii din supermarketuri, este acela că produsele românești, produsele alimentare românești, vor fi în proporție de 51% prezente pe rafturile supermarketurilor. Asta înseamnă că, atât producătorii români, cât și consumatorii români vor avea produse proaspete și sănătoase românești pentru consum”, afirma Marin Anton.

Patronate: Legea încalcă principiile pieței unice

Legea a fost contestată, în schimb, de patronate și a fost amânată de mai multe ori. Confederația patronală CONCORDIA a transmis Parlamentului că prevederile legii ”încalcă atât legislația comunitară, cât și principiile pieței unice”, dar și legislația românească și că ”principalul scop al adoptării lor este efectarea activității comerciale a celor care operează în domeniul comerțului modern în România”. Totodată, Asociația Marilor Rețele Comerciale din România a avertizat că modificările aduse Legii 321/2009 ”au potențialul să afecteze masiv funcționarea normală a comerțului alimentar”.

În replică, președintele Comisiei de agricultură a Camerei Deputaților, Nini Săpunaru, a declarat că proiectul de lege nu contravine principiilor pieței unice, subliniind că prevede obligativitatea ca în hipermarketuri să existe 51% din produse provenite din ”lanțul scurt” de aprovizionare, fără să facă strict trimitere la produsele românești.

Ce prevede legea

Comerciantul persoană juridică autorizată care desfășoară activități de comercializare pentru produse alimentare are obligația ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate și de panificație să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanțul alimentar scurt, așa cum este definit în conformitate cu legislația în vigoare. Fac excepție comercianții care realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active total de până la două milioane de euro, echivalent în lei.

Legea cuprinde și modificări privind etichetarea cărnii, printre care aceea că obligă comerciantul să afișeze vizibil sintagma «carne românească», pentru carnea comercializată direct către consumatorul final, dacă aceasta îndeplinește condițiile din regulamentele europene, iar produsele din carne comercializate pe piața internă vor cuprinde obligatoriu pe etichetă procentul de carne provenit din România.

Amenzi între 100.000 lei și 150.000 lei

Nerespectarea acestor dispoziții se sancționează cu amendă de la 100.000 lei la 150.000 lei, în măsura în care nu sunt aplicabile prevederile Legii nr. 21/1996, republicată. Prin excepție, necesarul de produse alimentare poate fi completat cu produse din afara lanțului scurt de aprovizionare, în urma consultării entităților din cadrul organizării comune de piață, prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.

Prevederile legii citate nu se aplică în ceea ce privește comercializarea fructelor exotice importate din alte țări.

În plus, comerciantul persoană juridică autorizată care desfășoară activități de comercializare pentru produsele alimentare are obligația de a organiza evenimente de promovare și vânzare a produselor alimentare românești, cu respectarea legislației sanitare-veterinare în vigoare. Frecvența acestor evenimente, precum și orarul de funcționare se va stabili prin hotărâre a consiliului local.

Actul normativ mai prevede că ”este interzis oricărui comerciant să solicite furnizorului să nu vândă altor comercianți aceleași produse la un preț de achiziție mai mic sau egal cu cel cu care a achiziționat produsele respective”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA