Leonard Orban a fost respins de Comisia de control bugetar din PE pentru Curtea Europeană de Audit. Orban, pentru Gândul: „Nu știu care e motivul, nu am decis dacă mă retrag”

Leonard Orban a fost respins de Comisia de control bugetar din PE pentru Curtea Europeană de Audit. Orban, pentru Gândul: Nu știu care e motivul, nu am decis dacă mă retrag
Publicat: 27/09/2012, 13:12
Actualizat: 07/08/2014, 04:10

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a primit aviz negativ, miercuri seară, la Comisia de Control Bugetar din PE pentru postul de la Curtea Europeană de Audit, el primit 14 voturi „împotrivă” și 12 voturi „pentru”.

„Nu știu care e motivul, nu vreau să comentez”, a declarat Orban pentru gândul, întrebat fiind dacă a fost informat asupra motivului din spatele acestui aviz negativ. Totodată, ministrul a precizat că nu a luat o decizie în privința retragerii candidaturii sale, înainte de următorii doi pași pentru obținerea postului la Curtea Europeană de Audit, respectiv un vot în plenul Parlamentului European și un alt aviz, al Consiliului European.

Cătălin Ivan, liderul delegației de europarlamentari ai PSD și membru al Comisiei respective, a declarat, pentru MEDIAFAX, că grupurile socialist și liberal au votat favorabil lui Orban, însă voturile împotrivă au venit din partea popularilor europeni, printre aceștia numărându-se și unii europarlamentari români de la PDL.

El i-a indicat pe Monica Macovei, membru al acestei Comisii din PE, însă și pe Elena Băsescu, Sebastian Bodu și Traian Ungureanu, care ar fi fost „mobilizați de Macovei” să vină să voteze împotriva lui Orban.

Se întâmplă acum: NOUL LOGAN, NOUL SANDERO. Vezi primele poze

„Pe mine m-au mințit chiar în timpul votului că vor vota pentru, voturile arată clar însă că au votat împotrivă”, a declarat Ivan.

De asemenea, el a arătat că prin acest vot de respingere a lui Orban, PDL a sacrificat interesul național pentru interesul de partid și al lui Traian Băsescu.

„Este încă o dovadă că PDL sacrifică interesul național pentru interesul de partid, nu îi interesează absolut deloc imaginea României, ci doar interesele lui Traian Băsescu. Nu au nicio trăire națională, nu îi interesează de Români. Nu pot să cred că nu îl consider bun pe Orban pentru că a fost ministru în guvernarea PDL. Atunci era bun, acum nu mai e. Ei au avut sarcină de la București să voteze împotrivă și s-au executat”, a declarat Ivan.

El a arătat că votul negativ al popularilor europeni este cu atât mai inexplicabil cu cât „audierile au decurs foarte bine, iar Orban a răspuns foarte bine la întrebări”.

De altfel, Ines Ayala Sender, raportorul proiectului de raport pentru numirea lui Leonard Orban la Curtea Europeană de Conturi, propusese un aviz favorabil, ulterior recurgându-se la vot.

Votul Comisiei de Control Bugetar este consultativ, procedura de numire a lui Orban în postul de la Curtea Europeană de Conturi presupunând și obținerea unui vot favorabil de la plenul PE, precum și un aviz al Consiliului European.

Cu toate acestea, în proiectul raportului scris de la audierea sa, publicat pe site-ul Comisiei pentru Control Bugetar, Orban are o întrebare dacă își va retrage candidatura în cazul unui aviz negativ, iar răspunsul său este că va renunța la candidatură. Totuși, ministrul a declarat pentru gândul că încă nu a luat o decizie în privința retragerii candidaturii. „Deocamdată, nu am luat nicio decizie. Există diferite variante pe care le examinez și voi lua o decizie în orizontul apropiat”, a afirmat Leonard Orban pentru gândul.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Imaginea anului! Transformarea uluitoare a lui Mario Nicolae, fostul director sportiv al lui Dinamo: împarte...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
Femeia nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a...
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
REGELE asfaltului din CONSTANȚA a prins un CONTRACT impresionant la Tulcea!
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Anunț ANM! Vreme rea în România
Este absolut obligatoriu pentru toată România! Un medic a spus exact ce trebuie să facă...
Alertă mondială! Prima țară din lume care dispare de pe față Pământului. Drama oamenilor este...
Mai aveţi zile de concediu? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de...
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...