Licitație cu probleme în sectorul 1

Licitație cu probleme în sectorul 1
Publicat: 18/01/2016, 13:19
Actualizat: 06/05/2016, 20:08

Potrivit informațiilor furnizate de Primăria sectorului 1, la solicitarea MEDIAFAX, anunțul de participare la procedura de atribuire a acordului cadru „Lucrări de reparații străzi ce se vor executa pe raza administrativ teritorială a Sectorului 1” a fost publicat în SEAP sub nr. 156561/15.01.2015, iar toată procedura a fost finalizată la data de 16.11.2015 prin declararea câștigătoare a ofertei prezentate de SC TGB MECANO CONSTRUCT SRL.

Primăria arată că procedura de achiziție publică nu a avut ca obiect încheierea unui contract de reparații străzi, ci încheierea unui acord cadru cu o durată de patru ani, în temeiul căruia și în funcție de bugetul disponibil urmând a fi încheiate contracte subsecvente cu ofertantul declarat câștigător.

Valoarea estimată a contractului a fost de 324,962,502.26 lei plus TVA.

La licitație au participat nouă firme/grupuri de firme care au depus oferte: TGB Mecano Construct, Grant-Straco, Dimar-Kiat Group-Socot, Strabag-Via Strade International, Astaldi-Astalrom-Activ Group Management, Euroconstruct Trading 98, Eldiclau Impex-Corporate Management Solution – NettStrade JK Solution, Alexcor Trading-Immobiliare Lo Monaco-ISAP-FD-Dancor Romconstruct si Viarom-Construct. Acestea au depus oferte între 139,681,327.88 lei si 218,285,631.11 lei.

Câștigătoare, cu cea mai mică sumă, a fost declarată TGB Mecano Construct, o firmă nou înființată în 2014, cu un capital social de 200 lei, care a avut o cifră de afaceri de 7000 lei în 2014 și o pierdere de 281 lei. TGB Mecano Construct a câștigat oferind 139,681,327.88 lei, adică 42.98% din valoarea lucrării, așa cum a fost estimată de ADP Sector 1 în caietul de sarcini. Toate cele nouă firme au avut oferte sub valoarea estimată, dar fiind un acord cadru, analiza se face la preț unitar, nu pe lucrare, nefiind un proiect, ci lucrări de reparații.

Potrivit unor analiști din piața de construcții, cel mai important element într-o lucrare de reparații este prețul unitar, pentru că valoarea lucrării este dată de prețul unitar pe servicii și materii prime înmulțit cu numărul de lucrări existente.

Membrii comisiei de la ADP Sector 1 nu au semnat toți până în prezent procesul verbal de adjudecare, proces verbal fără de care nu se poate semna contractul.

Mai multe firme participante la licitație au depus contestații la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), care au fost respinse, menținându-se decizia luată de ADP Sector 1.

Firmele au constestat faptul că valoarea prețurilor pentru pavele, dale, borduri din piatră naturală prezentate de TGB Mecano Construct SRL nu poate fi susținută de prețurile pieței, diferențele fiind și de 3-4 ori față de cel mai bun preț din piață obținut pentru cantități similare. În plus, TGB Mecano Construct SRL nu a descris modul de organizare și metodele utilizate în cadrul procesului de lucru, ci doar a transmis oferte de preț pentru materiale, tarif orar de manoperă, utilaje și transporturi.

Contestatarii mai susțin că oferta și răspunsurile la clarificarile cerute au fost declarate confidențiale ceea ce contravine legislației, deoarece doar părțile care au caracter confidențial, proprietate intelectuală sau drepturi de autor putând fi declarate confidențiale.

În actele depuse la CNSC se mai arată că TGB Mecano Construct SRL nu a făcut precizări despre locul livrării materialelor sau dacă transportul materialelor necesare lucrărilor de la furnizor la locul de efectuare a lucrărilor este inclus în preț și că oferta câștigătoare nu îndeplinește cerințele de calitate prevăzute de lege, un exemplu în acest sens fiind lucrările de așternere balast și nisip, unde normele cer un consum de 1,311 metri cubi, în timp ce câștigatorul a prevăzut un consum de 1,179 metri cubi.

Nici una dintre companiile participante nu a dorit sa facă declarații oficiale referitoare la această licitație, deși au reclamat că aceste neconcordanțe ar fi trebuit, în mod normal, conform legii, să ducă la descalificarea ofertei depusă de firma câștigătoare.

Însă, conform Primăriei sectorului 1, în prezent, acordul cadru nu este semnat, întrucât rezultatul procedurii de atribuire a fost contestat de către ofertantul clasat pe locul doi, respectiv asocierea SC GRANT CPC SRL (LIDER) – SC STRACO GRUP SRL. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) s-a pronunțat prin Decizia nr. 2177/C6/2383/18.12.2015, în sensul respingerii contestației ca nefondate.

„Având în vedere că decizia CNSC nu este definitivă, ci poate fi atacată cu plângere la instanța judecătorească competentă, autoritatea contractantă a decis suspendarea semnării acordului cadru până la expirarea termenului de formulare a plângerii împotriva deciziei CNSC sau până la soluționarea definitivă a contestației”, precizează primăria.

Deși înființată în 2014, firma TGB Mecano Construct SRL a mai câștigat, printre altele, o licitație de deszăpezire a drumurilor județene din județul Tulcea pentru iarna 2015-2016 și una pentru asfaltarea drumurilor din comuna Limanu, județul Constanța.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern