Lilian Zamfiroiu și-a dat demisia din funcția de președinte al ICR. „Am constatat că obiectivele pe care le-am asumat la preluarea mandatului (…) au fost deja atinse”. UPDATE

Lilian Zamfiroiu și-a dat demisia din funcția de președinte al ICR. Am constatat că obiectivele pe care le-am asumat la preluarea mandatului (...) au fost deja atinse. UPDATE

Lilian Zamfiroiu a demisionat din funcția de președinte al Institutului Cultural Român (ICR), aceasta fiind înregistrată vineri la cabinetul președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, întrucât ICR este o instituție aflată în subordinea Senatului României.

Demisia va fi efectivă în momentul publicării sale în Monitorul Oficial.

UPDATE 13:30 Potrivit unui comunicat remis gândul, motivația lui Lilian Zamfiroiu în ceea ce privește plecarea sa de la conducerea ICR a fost următoarea: „Decizia de a demisiona vine ca urmare a unei analize pe care am efectuat-o asupra situației actuale a I.C.R., în urma căreia am constatat că obiectivele pe care le-am asumat la preluarea mandatului – în urmă cu aproape doi ani – au fost deja atinse.

Instituția se plasează astăzi echidistant atât în raport cu partidele existente pe eșichierul nostru politic, cât și cu diversele curente artistice din lumea culturală românească; principalele programe au fost puse în acord cu standardele europene din domeniu și funcționează atât de bine pe cât le permit alocările bugetare; a fost reluată finanțarea revistelor românești de peste Prut, în timp ce programele dedicate românilor din afara granițelor se concentrează mai mult pe zonele unde există o nevoie reală de păstrare a identității, de cultivare a tradițiilor și de păstrare a limbii române; principalul public țintă al I.C.R. a redevenit cel străin – fără a neglija, însă, aportul comunităților românești din străinătate la procesul de transmitere a mesajelor noastre către acest public țintă; în sfârșit, dar nu în ultimul rând, I.C.R. se bucură în prezent de participarea la programele sale a majorității oamenilor de cultură importanți din România, care au revenit alături de o instituție eliberată de tensiuni, aflată astăzi în afara scandalurilor publice și a disputelor politice. Prin urmare, consider că misiunea pe care mi-a încredințat-o Senatul României la 25 iunie 2013 poate să ia sfârșit acum, eu urmând a mă întoarce la cariera diplomatică și fiind pregătit să fac față unor noi provocări profesionale”.

Diplomatul Lilian Zamfiroiu a fost votat, pe 26 iunie 2013, în funcția de președinte al Institutului Cultural Român, la propunerea grupului parlamentar PSD.

Lilian Zamfiroiu ar urma să fie numit ambasador la Vatican, după cum au declarat pentru MEDIAFAX, pe 9 aprilie, surse parlamentare. În prezent, ambasadorul României la Vatican este Bogdan Tătaru-Cazaban.

Surse parlamentare au declarat, pentru MEDIAFAX, pe 9 aprilie, că Radu Boroianu, fost secretar de stat în Ministerul Culturii, ar fi în discuții să preia conducerea Institutului Cultural Român.

Pe de altă parte, prin plecarea lui Lilian Zamfiroiu de la conducerea ICR, PSD rămâne fără reprezentant în instituția culturală, având în vedere că Liviu Jicman a fost numit în funcția de vicepreședinte la propunerea PNL, iar Nagy Zoltan, la propunerea UDMR.

Lilian Zamfiroiu – propus de USL pentru funcția de președinte al ICR – a absolvit, în anul 1987, Facultatea de Filologie a Universității București. După patru ani de activitate didactică, el s-a angajat, ca inspector de specialitate, în Ministerul Educației, iar, în 1997, s-a transferat la Ministerul Apărării Naționale, Direcția Relații Publice. În anul 2001, a intrat, prin concurs, în Corpul Diplomatic și Consular al României, obținând gradul diplomatic de secretar 1 în Centrala Ministerului Afacerilor Externe.

În toamna lui 2001, a început să coordoneze activitatea Direcției Arhive Diplomatice a MAE. În 2010, a obținut titlul de doctor în istorie. Anterior funcției de președinte al ICR, a deținut titlul diplomatic de ministru consilier și cel de adjunct al ambasadorului României pe lângă UNESCO la Delegația Permanentă a României din Paris. În 2011, el și-a lansat cartea „Relații diplomatice româno-italiene. 1918 – 1940”, la editura Tritonic.

Radu Boroianu a fost senator ales în legislatura 1996 – 2000, însă și-a dat demisia în 1997. Între 1991-1992 a fost secretar de stat în Ministerul Culturii, dar și vicepreședinte al PNL în perioada CDR. În cabinetul condus de Victor Ciorbea a deținut funcția de ministru delegat pentru informații publice. În 1997 a fost numit de Emil Constantinescu ambasador al României în Elveția, pentru ca în 2001 Boroianu să fie rechemat de Ion Iliescu. În 2005, acesta este numit secretar de stat pentru francofonie de premierul Călin Popescu Tăriceanu, iar, în 2009, se afla alături de Emil Constantinescu în comitetul de sprijin al candidatului la alegerile prezidențiale Crin Antonescu. De asemenea, între 2013 și 2014 a ocupat funcția de secretar de stat în Ministerul Culturii. Radu Boroianu este administrator al unei galerii de artă, European Art Gallery. În prezent, este vicepreședinte al Partidului Liberal Reformator, condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel...