LISTA TORȚIONARILOR CARE TRĂIESC. ALEXANDRU VIȘINESCU ESTE ACUZAT DE GENOCID

Publicat: 03/09/2013, 16:31
Actualizat: 06/07/2016, 10:07

Torționarul Alexandru Vișinescu este acuzat de genocid, învinuirile fiindu-i aduse la cunoștință astăzi în timpul audierilor de la Parchetul General, potrivit unor surse judiciare. Fostul comandant al închisorii comuniste Râmnicu Sărat a fost audiat vreme de o oră de procurori, potrivit unei rude care îl însoțea făcându-i-se rău în timpul discuțiilor.

Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică au început urmărirea penală a lui Alexandru Vișinescu pentru genocid, „constând în aceea că în perioada 1956-1963, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a supus colectivitatea reprezentată de deținuții politici încarcerați în Penitenciarul Râmnicu Sărat la condiții de existență sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a acestora, prin acțiuni ce depășesc cadrul legal (lipsa medicamentelor și a îngrijirii medicale refuzul de a acorda asistență adecvată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaților prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreționar și abuziv deținuților, condiții de detenție inumane, rele tratamente, bătaia și alte violențe, ignorarea adreselor și sesizărilor formulate de către deținuți)„, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ).

Vișinescu a venit la Parchetul General însoțit de nepoata sa și de soțul acesteia, precum și de un strănepot. Plecarea a avut loc într-un taxi condus de soțul nepoatei, taximetrist la firma Meridian. Aceștia au refuzat să facă declarații, cerând doar ca bătrânul Vișinescu să fie menajat de jurnaliști la ieșirea din Parchet, pentru că i s-a făcut rău.

Genocidul este o infracțiune contra umanității, încadrată în Codul Penal la articolul 438 și presupune „săvârșirea, în scopul de a distruge, în întregime sau în parte, un grup național, etnic, rasial sau religios, a uneia dintre următoarele fapte: uciderea de membri ai grupului; vătămarea integrității fizice sau mintale a unor membri ai grupului; supunerea grupului la condiții de existență de natură să ducă la distrugerea fizică, totală sau parțială, a acestuia; impunerea de măsuri vizând împiedicarea nașterilor în cadrul grupului; transferul forțat de copii aparținând unui grup în alt grup”.

Faptele de genocid se pedepsesc cu închisoarea pe viață sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani, conform legii române.

După Revoluție, condamnați pentru genocid au fost Nicolae și Elena Ceaușescu, executați la Târgoviște în decembrie 1989, pentru că au dat ordinul de a se trage în manifestanții anti-regim. Principalii capi ai statului comunist condus de Ceaușescu – Ion Dincă, Emil Bobu, Tudor Postelnicu și Manea Mănescu, au fost inițial acuzați de complicitate la genocid, însă încadrările juridice le-au fost schimbate ulterior.

Procesele împotriva naziștilor implicați în exterminările din lagăre, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au avut ca obiect tot genocidul sau complicitatea la genocid.

„Este o decizie istorică pentru IICCMER, dar mai ales pentru societatea românească. Este pentru prima dată când un fost lucrător al sistemului carceral comunist este pus sub acuzare pentru infracțiunea de genocid pentru crimele și abuzurile politice comise în timpul regimului comunist. Punerea sub acuzare a fostului comandant de la penitenciarul Râmnicu Sărat, Alexandru Vișinescu, reprezintă un moment de cotitură în investigarea și sancționarea crimelor comunismului”, a precizat Andrei Muraru, directorul IICMER.

„Sperăm că și Ministerul Justiției va finaliza în curând proiectul de lege privind suspendarea pensiilor persoanelor învinuite pentru comiterea de crime și abuzuri politice în perioada comunistă. Din acest moment, odată cu declanșarea urmăririi penale, Alexandru Vișinescu poate fi primul responsabil din sistemul represiv comunist căruia i se va suspenda pensia specială”, a mai spus Muraru.

Procurorii l-au audiat deja, săptămâna trecută, pe Valentin Cristea, singurul deținut politic în viață care a fost închis la Râmnicu Sărat și a fost martorul activității lui Alexandru Vișinescu.

Gândul, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, a publicat, în cadrul unui proiect media în premieră pentru România, profilul complet al torționarului Alexandru Vișinescu. Printre victimele care i se impută lui Vișinescu este și fostul lider țărănist Ion Mihalache, care a decedat la Râmnicu Sărat în urma torturilor aplicate de fostul comandant, acum un pensionar fericit și liniștit.

Alexandru Vișinescu a fost comandant al Penintenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 și până la desființarea închisorii, în 1963, fiind și ultimul comandant al închisorii în care a sfârșit, în urma torturilor, Ion Mihalache.

„Faptele lui Alexandru Vișinescu pot fi încadrate în infracțiunea de omor deosebit de grav, săvârșit prin cruzimi și asupra mai multor persoane, prevăzută de art. 176 alin. 1 lit. a și b din Codul Penal Român”, se arată în sesizarea penală înaintată de IICCMER către Parchetul General.

Cu toate că au trecut 50 de ani de la faptele de care este acuzat Vișinescu, juriștii IICCMER susțin că termenul de prescripție al infracțiunilor nu poate fi luat în considerare. Potrivit sesizării, autoritățile comuniste au împiedicat cercetarea și trimiterea în judecată a torționarilor precum Alexandru Vișinescu, astfel că, din punct de vedere legal, el încă poate fi tras la răspundere.

UPDATE Vișinescu a venit la audierile de la Parchet și cu talonul de pensie pe care o persoană care îl însoțea, nepoata sa, l-a prezentat jurnaliștilor. El primește lunar 3.296 de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Unde aleg românii să plece de Paște?