REGULI DE PAȘTE. Cum vor putea credincioșii să primească Sfintele Paști și Lumina Sfântă în situație de pandemie: Marcel Vela: „Avem un acord între MAI și Biserica Ortodoxă”

REGULI DE PAȘTE. Cum vor putea credincioșii să primească Sfintele Paști și Lumina Sfântă în situație de pandemie: Marcel Vela: „Avem un acord între MAI și Biserica Ortodoxă”
Declarații de presă Marcel Vela (FOTO: Gov.ro)
Publicat: 14/04/2020, 19:30
Actualizat: 07/04/2021, 01:36

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela a susținut marți declarații de presă, la sediul MAI, în care a prezentat regulile pe care credincioșii le vor urma de Paște. Românii vor putea primi Paști vineri și sâmbătă, iar distribuirea Luminii Sfinte de la Ierusalim se va face de către voluntari și de către patrulele MAI, în urma unui acord cu Biserica Ortodoxă Română.

„Pentru a nu exista riscul răspândirii coronavirusului, Ministerul Afacerilor Interne vine în sprijinul Bisericii Ortodoxe pentru a împărţi Sfintele Paşte şi Lumina Sfânta. Am semnat împreună cu Preafericitul Daniel un acord de sprijin”, a anunțat Ministrul de Interne.

Marcel Vela a spus că le mulțumește celor care au sărbătorit Paștele la sfârșitul săptămânii trecute cu responsabilitate și, ținând cont de numărul mare de români care va sărbători Învierea Domnului la sfârșitul acestei săptămâni a luat decizia de a ajuta Biserica Ortodoxă Română la împărțirea Luminii Sfinte.

„Având în vedere numărul mare de ortodocși, MAI vine în sprijinul BOR executând misiuni de susținere și ajutor pentru clerici și credincioși. Pentru a oferi și o alinare spirituală tuturor celor care trec în prezent prin momente grele vom ajuta Biserica Ortodoxă Română la împărțirea Sfintelor Paști cât și a Luminii Sfinte aduse de la Ierusalim în seara Învierii”

Sfintele Paști, distribuit vineri și sâmbătă în toate Parohiile

Ministrul Vela a precizat că pâinea binecuvântată în formă de mici prescuri, stropită cu aghiasmă și vin, numită „Paști”, sfințită anul acesta în joia mare, respectiv în data de 16 aprilie, după Sfânta Liturghie, va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri, 17 aprilie și sâmbătă, 18 aprilie, în intervalul orar 7.00 – 17.00 în toate parohiile din Patriarhia Română, în locuri special amenajate, în afara lăcașurilor de cult, de către personalul angajat al bisericii și de către voluntari, cu respectarea măsurilor de protecție și distanțare socială.

Ce trebuie să scriem în declarație când mergem să luăm Sfintele Paști

În declarația pe proprie răspundere credinciosul va scrie că merge să ridice Sfintele Paști și va menționa numele lășului de cult.

Reprezentanții MAI: poliție, jandarmerie, pompieri vor asigura ordinea publică.

Cei care vor asigura respectarea distanțării sociale vor avea un semn distinctiv

Angajații Parohiei și voluntarii vor asigura respectarea distanței sociale având ca semn distinctiv o banderolă albă pe braț.

Distribuirea Sfintei Lumini

Distribuirea sfintei lumini aduse de la Ierusalim se va face de către voluntarii parohiilor și de către echipajele de ordine publică.

În privința credincioșilor, Vela a spus că aceștia vor putea ieși în apropierea casei, respectiv în afara curții sau a imobilului în care locuiesc, respectând regulile de distanțare socială, evitând aglomerația și formarea grupurilor mai mari de 3 persoane.

„În acest sens, doi sau trei locatari dintr-o o scară de bloc pot oferi Sfânta Lumină primită de la voluntari tuturor vecinilor”, a mai spus Vela.

În noaptea de Înviere este permisă circulația tuturor preoților și a voluntarilor. Echipajele care acționează în posturile fizice cât și cele de la punctele de frontieră vor oferi Sfânta Lumină persoanelor aflate în trafic.

Persoanele bolnave și cele de peste 65 de ani vor primi Paști și Lumină la domiciliu

Persoanele cu vârste peste 65 de ani și bolnavii vor primi Paști și Lumină Sfântă acasă, de la voluntari, începând de vineri. Și românii care se află în carantină sau în spitale vor putea primi Lumina de Paști, prin angajații MAI, a declarat, marți seara, ministrul Marcel Vela.

„Pentru cei bolnavi și cei peste 65 de ani Paștile vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari vineri și sâmbătă sau în prima zi de Paști începând cu ora 6.00 dimineața cu respectarea măsurilor de protecție: mască sanitară și mănuși. Distribuirea Sfintei Lumini aduse de la Ierusalim în seara zilei de sâmbătă, 18 aprilie în jurul orelor 19.00, se va face de către voluntarii parohiilor și de către echipajele de ordine publică și patrulele existente sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne aflat în misiune sâmbătă, începând cu ora 20.00”, a spus ministrul.

Și românii aflați în carantină primesc Lumina de Paști

Și românii aflați în carantină primesc Lumina de Paști. Aceasta le va fi oferită de personalul Ministerului Afacerilor Interne, de la centrele episcopale la parohiile din zonele carantinate.

„Stimați româniștiu  ne este greu tuturor  respectăm regulile de distanțare socială dar e neapărată nevoie  facem acest lucru. Va doresc o săptămână luminată. Dumnezeu  ocrotească România!”, a declarat Marcel Vela în cadrul conferinței de presă.