LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 278. Belarus cere Ucrainei să negocieze cu Rusia fără precondiții/Oficial ucrainean: Sunt semne că Rusia s-ar pregăti să părăsească centrala ocupată Zaporojie

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 278. Belarus cere Ucrainei să negocieze cu Rusia fără precondiții/Oficial ucrainean: Sunt semne că Rusia s-ar pregăti să părăsească centrala ocupată Zaporojie
Sursă: stirileprotv.ro
Publicat: 28/11/2022, 10:02
Actualizat: 29/11/2022, 08:45

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a declarat că Ucraina face o „greșeală” prin formularea de precondiții pentru negocierile cu Rusia.

UPDATE ora 11:50 – Centrala nucleară Zaporojie rămâne sub controlul Moscovei, susține administraţia instalată de Rusia

Centrala nucleară Zaporojie (sudul Ucrainei) rămâne sub controlul Rusiei, a declarat luni administraţia instalată de Moscova în oraşul ocupat Enerhodar unde se află uzina, după ce un înalt oficial ucrainean sugerase în urmă cu o zi că ar exista semne că forţele ruse s-ar pregăti să plece de aici, potrivit Reuters.

„Mass-media răspândesc intens falsuri cum că Rusia ar intenţiona să se retragă din Enerhodar şi să părăsească (centrala nucleară). Această informaţie nu este adevărată”, a declarat administraţia prorusă pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Duminică, şeful companiei de stat ucrainene pentru energia atomică afirmase că ar exista semne ce sugerează că forţele ruse ar putea pregăti retragerea de la centrala nucleară Zaporojie – cea mai mare din Europa – pe care au ocupat-o încă din luna martie, în primele zile ale invaziei declanşate de Rusia în Ucraina la 24 februarie.

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a transmis luni că armata ucraineană a distrus la sfârşitul săptămânii trecute şase echipamente militare ruseşti, în timp ce aproximativ 30 de militari ruşi au fost răniţi în luptele de lângă Enerhodar.

Reuters precizează că nu a fost în măsură să verifice pentru moment veridicitatea acestor informaţii.

UPDATE ora 11:00 – Lukașenko: Ucraina face o „greșeală” prin formularea de precondiții pentru negocierile cu Rusia

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a declarat că Ucraina face o „greșeală” prin formularea de precondiții pentru negocierile cu Rusia, argumentând că astfel de precondiții nu permit începerea negocierilor, potrivit CNN.

„Greșeala ucrainenilor, a (președintelui) Volodimir Zelenski, este că încalcă principiile clasice ale procesului de negociere. Mai ales atunci când discută cu gigantul Rusia. Ei bine, nu poți pune condiții în avans”, a declarat Lukașenko în timpul unui interviu acordat televiziunii de stat ruse.

„Stați la masa negocierilor și puneți acolo toate condițiile. Iar al doilea principiu este unul clasic – compromisurile”, a spus Lukașenko.

Zelenski a semnat un decret la începutul lunii octombrie prin care a exclus orice negocieri cu Putin.

„Suntem pregătiți pentru un dialog cu Rusia, dar cu un alt președinte al Rusiei”, a declarat Zelenski luna trecută.

UPDATE ora 09.30 – Zelenski: Trebuie să fim pregătiți pentru noi lovituri

Forțele și cetățenii ucraineni trebuie să fie pregătiți pentru „noi lovituri”, a avertizat președintele Volodimir Zelenski, potrivit SkyNews.

Pe măsură ce temperaturile sunt la limita înghețului în toată țara, iar cetățenii continuă să se confrunte cu pene de curent, liderul ucrainean a avertizat că această criză „nu se va calma”.

 ”Înțelegem că teroriștii plănuiesc noi lovituri. Știm sigur acest lucru”, a spus Zelenski în discursul său video de noapte. „Și atâta timp cât au rachete, din păcate, nu se vor calma”.

 Zelenski a continuat spunând că săptămâna viitoare ar putea fi la fel de dificilă ca săptămâna precedentă, când atacurile asupra infrastructurii electrice i-au supus pe ucraineni la cele mai grave întreruperi de curent de când trupele ruse au invadat țara.

El a adăugat: „Forțele noastre de apărare se pregătesc. Întreaga țară se pregătește.

„Am elaborat toate scenariile, inclusiv cu partenerii noștri”.

UPDATE ora 09:00 – Atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene echivalează cu un genocid – oficial

Atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene au vizat „întreaga națiune ucraineană” și au reprezentat un efort de a forța Kievul să se predea, echivalând cu un genocid, a declarat procurorul general ucrainean pentru BBC.

Milioane de oameni din Ucraina se confruntă cu întreruperi de energie electrică pe o vreme geroasă, în urma atacurilor susținute ale Rusiei.

În prezent se depun eforturi pentru a reconecta locuințele deconectate de la electricitate. Oficialii spun că Hersonul a fost acum complet realimentat, după recucerirea orașului de către trupele ucrainene la începutul acestei luni.

Dar locuitorii din 14 regiuni și din capitala Kiev rămân sub restricții de utilizare, potrivit președintelui Volodimir Zelenski.

Genocidul implică „intenția de a distruge, în totalitate sau parțial, un grup național, etnic, rasial sau religios”, potrivit unei definiții oferite de Convenția ONU privind genocidul. Printre actele care pot fi calificate se numără uciderea sau provocarea de vătămări grave membrilor acelui grup – sau transferarea forțată a copiilor în altă parte.

În interviul acordat BBC, procurorul general ucrainean Andriy Kostin a declarat că, pe lângă atacurile asupra rețelei energetice, 11.000 de copii ucraineni au fost deportați cu forța în Rusia.

Kostin a declarat că biroul său investighează rapoarte privind peste 49.000 de crime de război și crime de agresiune de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă pe 24 februarie.

El a observat că „același tip de comportament” a fost observat în fiecare așezare ucraineană ocupată de forțele ruse.

O crimă de război constituie o încălcare a așa-numitelor „reguli” de război stabilite de tratatele internaționale, inclusiv de Convențiile de la Geneva.

Printre altele, convențiile stipulează că civilii trebuie să fie protejați. Rusia a fost acuzată în mod repetat de încălcarea acestei reguli.

Bombardamentele asupra clădirilor rezidențiale din Dnipro din weekend s-au soldat cu un mort și alți 13 răniți, potrivit guvernatorului regiunii extinse.

Între timp, poliția a declarat că 32 de civili au fost uciși de lovituri în Herson de când trupele rusești au părăsit orașul, la începutul acestei luni.

Sâmbătă, Ucraina a marcat cea de-a 90-a aniversare a Holodomorului – o foamete provocată care a ucis milioane de oameni în timpul regimului sovietic.

Dintre crimele de război constatate de la invadarea Rusiei în februarie, Kostin a declarat că 260 de persoane au fost puse sub acuzare și 13 verdicte au fost emise de instanțele ucrainene.

El a cerut crearea unui „tribunal internațional ad-hoc”, susținut de țările „întregii lumi civilizate” care s-au opus invaziei, pentru a trage Rusia la răspundere, potrivit Mediafax.

UPDATE ora 08.00 – Oficial ucrainean: Sunt semne că Rusia s-ar pregăti să părăsească centrala ocupată Zaporojie

Șeful companiei ucrainene de energie nucleară a declarat că există semne că forțele rusești s-ar pregăti să părăsească centrala nucleară Zaporojie, pe care au ocupat-o în martie, transmite Ruuters.

„În ultimele săptămâni primim efectiv informații că au apărut semne că este posibil să se pregătească să părăsească (centrala)”, a declarat Petro Kotin, șeful Energoatom, la televiziunea națională.

Întrebat dacă este prea devreme să se vorbească despre plecarea trupelor rusești de la centrală, Kotin a declarat: „Este prea devreme. Nu vedem acest lucru acum, dar se pregătesc”.

Șeful AIEA s-a întâlnit cu o delegație rusă la Istanbul, în 23 noiembrie, pentru a discuta despre crearea unei zone de protecție în jurul centralei, cea mai mare din Europa, pentru a preveni un dezastru nuclear.

Agenția rusă de știri RIA l-a citat pe ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov, la o zi după întâlnire, spunând că o decizie privind o zonă de protecție ar trebui să fie luată „destul de repede”.

Luna aceasta, Ucraina a recucerit orașul Herson, situat în sudul țării, scrie Mediafax.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Regula care NU îți dă voie să circuli cu mașina. E OBLIGATORIU conform Codului Rutier...
Schimbări pe piața imobiliară. Investițiile, reglementate printr-o lege nouă
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...