Liviu Dragnea își face un MEGAPROGRAM de dezvoltare. Lista investițiilor locale care stau în pixul ministrului

Publicat: 10/04/2013, 18:51
Actualizat: 12/07/2016, 11:15

Ministerul Dezvoltării al lui Liviu Dragnea a pus pe hârtie un proiect de Ordonanță de Guvern prin care va comasa patru fonduri guvernamentale, destinate exclusiv administrației locale, adică primăriilor și consiliilor județene. Potrivit ordonanței, toate proiectele primarilor și șefilor de Consilii Județene vor depinde se semnătura lui Liviu Dragnea care va decide ce șosea, pod sau canalizare vor fi sau nu finanțate. În acest moment lucrările aflate în derulare pe aceste fonduri totalizează 6 miliarde de lei, dar în bugetul de stat există doar 400 de milioane pentru proiectele respective.

Ordonanța a fost aprobată în ședința de guvern din 10 aprilie. Liviu Dragnea a declarat că anul acesta au fost alocați până la acest moment 450 milioane lei pentru acest program dar că sunt deschise 3500 de șantiere iar pentru finalizarea lucrărilor este nevoie de 6 miliarde de lei. „Este nevoie de un nou program de dezvoltare pentru că e nevoie de dezvoltare. Acest program nu este similar cu PNDI. Aceste trei programe pe care le-am comasat aveau costuri suplimentare. Am negociat cu constructorii și costurile au scăzut. Acest program va fi finanțat în limita fondurilor disponibile. Pentru acest program avem alocați la acest moment 450 milioane lei. Sunt peste 3500 de șantiere deschise. Suma necesară pentru finalizare a tuturor lucrărilor este de 6 miliarde de lei. Nu vor fi deschise noi șantiere. Șantierele deschise vor fi prioritizate. Vom stabili ordinea în care vor fi finalizate aceste lucrări. Singura excepție vor fi lucrările de la Deveselu”, a declarat Liviu Dragnea

Ordonanța lui Dragnea reunește patru fonduri guvernamentale într-un sigur loc, adică la Ministerul Dezvoltării. Astfel, potrivit ordonanței vor fi reunite sub denumirea de „programul național de dezvoltare locală” patru fonduri guvernamentale. Este vorba de fondurile care erau până acum alocate prin Hotărârea Guvernului nr. 577/1997 (drumuri, poduri, canalizare în mediul rural), Ordonanța 7/2006 (pentru poduri (mici), sisteme de apă-canal, terenuri sport È‹n mediul rural;), Ordonanța Guvernului nr. 40/2006 (finanțări pe mediu și gospodărire a apelor) și Hotărârea Guvernului nr. 530/2010 pentru aprobarea Programului „Reabilitare și modernizare – 10.000 km drumuri de interes județean și drumuri de interes local”.

Astfel, toate aceste fonduri care erau împărțite între diferite ministere vor fi administrate toate de către ministerul condus de către Liviu Dragnea. În plus, în ordonanță se prevede că finanțarea pentru toate investițiile deja începute din fondurile menționate mai sus vor fi preluate de ministrul lui Liviu Dragnea.

VEZI AICI ORDONANȚA LUI DRAGNEA

Potrivit odonanței vor fi constituite trei subprograme pentru care se vor acorda fonduri guevernamentale: Subprogramul „Modernizarea satului românesc”; b) Subprogramul „Regenerarea urbană a municipiilor și orașelor”; Subprogramul „Infrastructură la nivel județean”.

În nota de fundamentare a ordonanței nu se precizează însă de ce fonduri va dispune Ministerul Dezvoltării pentru programele menționate.

„Unele dintre proiecte mergeau la Consiliul Județean, altele la minister, altele la Guvern. Astfel, liniile de finanțare care erau alocate pe diverse canale s-a decis că trebuie să fie corelate și incluse într-un singur act normativ. Astfel primarul nu mai trebuie să meagă cu proiectul la CJ, cu alt proiect la minister, cu altul la Guvern. Acum totul este într-un singur loc”, a explicat, pentru gândul, Liviu Pop, senator PSD.

CITEȘTE AICI NOTA DE FUNDAMENTARE

Liviu Pop a mai explicat că în acest moment valoarea cumulată a lucrărilor începute pe finanțările guvernamentale din fondurile menționate este de peste 6 miliarde de lei. „Problema este că în buget sunt doar 400 de milioane lei”, a mai spus Liviu Pop.

Aceste fonduri sunt distincte de fondurile europene și vor fi alocate și supervizate direct de minister. În ordonanță se menționează că Ministerul Dezvoltării va vira direct sumele de bani pentru proiectele finanțate din acest fond. „Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice virează beneficiarilor, prin ordin de plată, sumele necesare pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivelor de investiții pe domenii specifice din cadrul fiecărui Subprogram, în limita contractelor anuale de finanțare prevăzute la art. 10”, se precizează în ordonanță.

Ordonanța lui Dragnea mai prevede și că proiectele vor fi aprobate de către o comisie special constituită în cadrul Ministerului Dezvoltării. Altfel spus, primarii și președinții de Consilii Județene vor depinde strict de semnătura lui Dragnea dacă primesc sau nu finanțări.

Potrivit notei de fundamantare, cele patru programe guvernamentale au fost reunite pentru că în modul în care au fost implementate nu au garantat o dezvoltare echilibrată.

Fodurile guvernamentale, predispuse clientelismului politic

În februarie Expert Forum a publicat un studiu care a analizat alocarea sumelor pe șapte fonduri guvernamentale dintre care patru sunt cele menționate în ordonanța lui Dragnea.

Studiul arată că, în perioada 2004-2011, consiliile județene și primăriile conduse de primari care erau membri ai partidului sau coaliției de guvernământ au primit de 3 ori mai mulți bani de la bugetul central decât primarii opoziției. ExpertForum a realizat și o hartă cu alocările de fonduri pentru ficare CJ și primărie care poate fi consultat online.

Potrivit studiului, cele mai multe fonduri guvernamentale alocate pe criterii politice au fost înregistrate în anul 2007 când la putere era coaliția PNL-PSD-UDMR (cabinetul Tăriceanu). Analiza ONG-ului arată că în această perioadă primarii celor trei partide au primit de șapte ori mai mulți bani din Fondul de rezervă al Guvernului decât primarii PDL.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Aaron Taylor-Johnson, a fi sau a nu fi noul James Bond?