Liviu Luca, audiat la DIICOT în cazul delapidării patrimoniului Asociației Salariaților Petrom

Liviu Luca, audiat la DIICOT în cazul delapidării patrimoniului Asociației Salariaților Petrom
Publicat: 25/10/2013, 13:38
Actualizat: 29/07/2014, 06:15

Liviu Luca s-a prezentat, vineri, la DIICOT pentru a fi audiat în dosarul în care este cercetat, alături de Sorin Ovidiu Vîntu și alte nouă persoane, pentru spălare de bani și delapidarea patrimoniului Asociației Salariaților din SNP Petrom SA, prejudiciul fiind estimat la 12 milioane de euro.

Liviu Luca a venit la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) însoțit de avocat și nu a dorit să facă declarații.

Vineri dimineață, Liviu Luca a fost dus de polițiști, în baza unui mandat de aducere, la DNA, în dosarul în care se fac cercetări privind Realitatea Media. Procurorii i-au adus la cunoștință că a fost pus sub învinuire în dosarul Realitatea Media, în care sunt cercetate 12 persoane, precum și firmele Realitatea Media, Strategies Research Investments și Rovigo.

În august 2012, procurorii DIICOT au început cercetările în cazul lui Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Țurcan, Gheorghe Șupeală și altor șapte persoane pentru spălare de bani și delapidarea patrimoniul Asociației Salariaților din cadrul SNP Petrom SA, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 12 milioane de euro.

Liviu Luca, Gheorghe Șupeală, Ioan Bohâlțeanu, Nicolae Tănăsescu, Elena Petrovici, Gabriel Valentin Comănescu, Florin Radu Ciocănelea, Emil Nache și Zizi Anagnastopol, în calitate de reprezentanți ai conducerii executive a SC PSV Company SA ( fosta SC Petrom Service SA) și membri ai Consiliului Director al Asociației Salariaților din cadrul SNP Petrom SA – Petrom, precum și Sorin Ovidiu Vîntu și Octavian Țurcan, în calitate de împuterniciți ai societăților offshore Comac Ltd., Stone Com Ltd și Elbahold Ltd, sunt cercetați în această cauză pentru inițiere, constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani.

„În fapt, s-a reținut că învinuiții au constituit un grup infracțional organizat, care a acționat în scopul delapidării patrimoniului Asociației Salariaților din cadrul S.N.P. Petrom S.A. – Petrom, în modalitatea însușirii, pentru societatea nerezidentă Elbahold Ltd., a unei părți din activul patrimonial pe care-l deținea, fapt realizat prin diminuarea participației deținute la S.C. Petrom Service S.A., de la 50% la 25% din acțiunile emise”, potrivit procurorilor DIICOT.

În acest scop, membrii grupului infracțional ar fi folosit sume de bani aparținând Asociației Salariaților din cadrul SNP Petrom SA – Petrom și ale membrilor acesteia. Patrimoniul Asociației Salariaților din cadrul SNP Petrom SA – Petrom a fost prejudiciat astfel cu suma de aproximativ 12 milioane de euro.

Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Țurcan, Gheorghe Șupeală, Zizi Anagnostopol și Ioan Bohâlțeanu sunt acuzați și într-un alt dosar, pentru devalizarea Petromservice, prejudiciul produs prin falimentare controlată fiind de peste 83 de milioane de euro.

Potrivit procurorilor Parchetului instanței supreme, sume din patrimoniul Petromservice au fost transferate, prin operațiuni succesive derulate prin 22 de companii offshore controlate, în conturile personale sau ale unor societăți înregistrate în străinătate și în România, în special SC Realitatea Media SA (14.200.000 de euro), SC Imobiliar Network 2002 SA (6.725.000 euro) și SC GM Invest SA (1.300.000 euro).

Suma de 14,2 milioane de euro a ajuns în contul Realitatea Media prin trei operațiuni, în 2007, 2008 și 2009, când de la Petromservice au fost virate sume de bani prin conturile mai multor companii offshore, susțin procurorii.

Potrivit anchetatorilor, actele materiale prejudiciabile s-au realizat prin cumpărarea, cu banii Petromservice, a unor acțiuni supraevaluate de mai multe zeci de ori, aparținând unor societăți comerciale și transferarea frauduloasă și controlată a banilor obținuți pentru a ascunde identitatea beneficiarului real.

Probele obținute în urma comisiei rogatorii internaționale solicitate în dosarul fraudării Petromservice arată că cele 22 de companii offshore prin intermediul cărora s-au realizat achizițiile de acțiuni și fraudarea patrimoniului companiei sunt controlate de Sorin Ovidiu Vîntu și Octavian Țurcan.

Dintre cele 22 de companii offshore, 13 îl au ca beneficiar real pe omul de afaceri moldovean Octavian Țurcan, trei pe Sorin Ovidiu Vîntu, cei doi fiind beneficiari reali și la o altă companie offshore. Alte două companii, una înființată în 2003 și alta în 2006, îl au ca beneficiar real pe Liviu Luca.

Potrivit probelor administrate în cauză, falimentarea controlată a Petromservice a dus la prejudicierea societății cu suma de 83.163.165 de euro și afectarea a 72.000 membri ai Asociației Salariaților, care, în calitate de acționari minoritari, nu au mai putut încasa dividendele, datorită activităților frauduloase de diminuare semnificativă a valorii acțiunilor.

Totodată, falimentarea controlată a Petromservice a produs, indirect, prejudicierea bugetului de stat cu suma de aproximativ 98 de milioane de euro.

Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție au instituit sechestru asigurator asupra a aproximativ 81 imobile – aproximativ 46 de terenuri intravilane și extravilane, cinci apartamente, clădiri cu destinație de hotel, restaurante, alte spații comerciale, un bloc de opt etaje, autoturisme, ambarcațiuni, conturi bancare – pentru recuperarea prejudiciului.

Într-un alt dosar, procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au trimis în judecată pe Liviu Luca, în calitate de prim-vicepreședinte al CNSLR Frăția, pentru folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite și fals în înscrisuri sub semnătură privată, comis pentru a ascunde o infracțiune asimilată celor de corupție.

Procurorii au arătat în rechizitoriul trimis instanței că, în cursul anului 2011, Liviu Luca, folosindu-și influența de prim-vicepreședinte al CNSLR Frăția, a înlesnit încheierea unui contract de management între societățile Sind Tour Trading SRL, la care CNSLR-Frăția este acționar majoritar, și Tour Mirinvest SRL Timișoara, prin care cea de-a doua societate a obținut foloase necuvenite de 732.000 de euro.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Sappho, cea mai cunoscută lesbiană din istorie, s-a sinucis din dragoste pentru un bărbat
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ