Locuințele a zeci de localnici din Argeș, scoase la licitație fără ca oamenii să aibă datorii. Cum a fost posibil

Locuințele a zeci de localnici din Argeș, scoase la licitație fără ca oamenii să aibă datorii. Cum a fost posibil
Publicat: 26/01/2017, 11:08
Actualizat: 08/02/2017, 19:57

Aproape o sută de persoane din localitatea argeșeană Mărăcineni ar putea ajunge în stradă după ce ANAF a emis o decizie de executare a locuințelor în care ele stau de zeci de ani, după ce Institutul Pomicol din localitate, proprietarul imobilelor, nu și-a plătit datoriile către stat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Chiriași și chiar proprietari care locuiesc de zeci de ani în garsoniere și apartamente care aparțin Institutului Pomicol de la Mărăcineni, din Argeș, riscă să ajungă în stradă în plină iarnă.

„De 50 de ani suntem aici. Copiii noștri aici s-au născut. De 50 de ani noi aici decartăm. Ce așteaptă dumnealor de la noi acum, să murim să le vândă la alții? Noi, pe toată perioada de iarnă, plătim întreținerea 9 milioane de lei. Demonstrăm cu acte. Aici e o mafie! Se strecoară niște greșeli extraordinar de mari. Acești bani pe care i-am dat noi s-au dus nu se știe unde. Cineva a mâncat acești bani. Noi murim, dar copiii noștri n-au unde să stea”, a spus unul dintre bărbații care se află pe lista celor care urmează să rămână fără locuință.

„Sunt cu copiii și cu nepoții aici. Unde să ne ducem? M-am născut în comuna Budeasa, dar n-am masă, n-am casă. Aici am investit toți banii. Dacă nu investeam banii în vila asta, ajungea precum clădirea de acolo, cu geamuri sparte, uși dărâmate. Noi am investit aici o grămadă de bani. Numai anul trecut am băgat 150 de milioane de lei. Am băgat gaze, căldură, termopane. Acum vin să mă dea afară, că vin alții să le cumpere. Cu ce drept?”, s-a întreabat un alt bărbat.

Printre cei care se află pe lista ANAF se numără și proprietari. Unul dintre ei a povestit că, deși nu este datornic, a aflat că va rămâne fără garsoniera în care locuiește împreună cu soția și în care a investit de-a lungul timpului: „Am cumpărat locuința în 2007 și de atunci am rămas proprietar. Dacă nu mă uitam pe tabelul în care erau cei cărora le-au fost scoase casele la licitație eu habar nu aveam de situație. Am tot, am contract notarial, am factura fiscală achitată cu chitanță, cu tot ce trebuie. Nu știu a cui a fost greșeala. Am fost azi și am verificat și apar două certificate de cadastru suprapuse, al meu și al Institutului. ANAF a luat în calcul certificatul Institutului și prin prisma asta mi-a fost mie locuința scoasă la vânzare. Am luat garsoniera asta devastată. Era un atelier de tâmplărie fără absolut nimic, nici măcar instalație sanitară sau electrică nu avea. Era aici o mizerie de nedescris. Am investit, am transformat-o, iar acum m-am trezit că garsoniera e scoasă la licitație”.

Directorul ANAF Argeș, Petre Cojocaru, a declarat, la rândul lui, că nu a făcut altceva decât să urmeze pașii legali pentru recuperarea unui debit.

„Am făcut o adresă la Direcția de Cadastru în București și am solicitat ce bunuri mai are Institutul de Cercetare Pomicolă Mărăcineni pe codul fiscal și ni s-au dat 30 și ceva de apartamente ca fiind parte a Institutului. Când a venit această informație, noi ce am făcut? Potrivit codului de procedură fiscală ne-am dus și am pus sechestru pe aceste apartamente -garsoniere”, a afirmat Petre Cojocaru.

La rândul său, directorul Institutului Pomicol Mărăcineni, Mihail Coman, este de părere că nu se va ajunge ca oamenii să fie scoși din case.

„ANAF a instituit niște procese verbale de sechestru pe care eu ca director general nu le-am semnat pentru niște bunuri imobile care erau reprezentate de aceste 30 de locuințe. Institutul administrează 132 de locuințe și procesul de valorificare era în decurs. Eu am atras atenția și prin adresele către conducătorul ANAF Argeș că acest lucru este ilegal deoarece codul de procedură fiscală nu permite sechestru pe bunurile private ale statului român. Statul își consumă propriile bunuri. Noi avem bunuri numai în domeniul public cum este clădirea centrală, iar apartamentele, conform Hotărârii de Guvern, sunt clar în domeniul privat al statului. Acesta este și punctul forte pentru câștigarea proceselor de ridicare a sechestrului. Pe data de 21 decembrie 2016 este o hotărâre definitivă a Tribunalului Argeș de ridicare a sechestrului. (…) Dacă cineva se opune unei hotărâri definitive eu nu știu ce să fac. Părera mea e că oamenii nu vor fi evacuați”, a spus Mihail Coman.

Deocamdată, ANAF vrea să recupereze cei 2,7 milioane de lei, restanță pe care Institutul o are, iar acesta poate da doar din patrimoniu. În urma anunțului publicat, conform căruia locuințele se vor scoate la licitație cu prețuri infime, între 4000 și 10.000 de euro, au apărut și doritori.

„Anunțul dat de ANAF- Argeș este unul sec, ca și când în aceste aparatamente nu locuiește nimeni. Să știți că aici locuiesc oameni de mai bine de 35 de ani, oameni care locuiesc în mod legal cu un contract de închiriere întocmit în termenii legii, cu o chirie stabilită legal. Acești oameni nu au datorii la Institut, nu au datorii la administrație. Sunt salariații Institutului, iar pentru marea majoritate este singura locuință. În eventualitatea în care se va ajunge la o licitație și nu vor putea achiziționa aceste apartamente, acești oameni vor fi aruncați în stradă. Sunt deja persoane care au venit să se intereseze pentru a achiziționa aceste locuințe la licitația care va avea loc pe 8 februarie. Prețurile sunt stabilite de un evaluator angajat de Agenția Județeană a Finanțelor Publice Argeș, în funcție de suprafață și îmbunătățiri, și variază între 4000 și 10 000 de euro”, a declarat o chiriașă.

În cazul în care situația nu se va remedia, oamenii amenință cu proteste. Ei spun că nu vor pleca din locuințele în care au trăit de zeci de ani și în care și-au investit agoniseala de-o viață.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine