Lotul din Gala Bute scapă de arest dintr-o EROARE A DNA: procurorii au dus dosarul la instanța greșită

Lotul din Gala Bute scapă de arest dintr-o EROARE A DNA: procurorii au dus dosarul la instanța greșită
Publicat: 03/02/2015, 21:54

UPDATE Tribunalul București judecă, marți seară, propunerea de arestare preventivă a lui Obreja

Tribunalul București judecă, marți seară, de la ora 22.30, propunerile procurorilor de arestare și arest la domiciliu pentru Rudel Obreja și ceilalți inculpați din dosarul „Gala Bute”, după ce cauza i-a fost declinată de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

Instanța supremă a declinat cauza Tribunalui București.

Surse judiciare au declarat marți pentru Mediafax că judecătorul ICCJ Maricela Cobzariu, care a primit spre soluționare referatul DNA cu propunerea arestării în cazul lui Rudel Obreja, a invocat din oficiu excepția lipsei competenței materiale de judecare în acest caz.

Potrivit surselor citate, magistratul a invocat această excepție după ce a întrebat în sala de judecată dacă în acest caz există vreun aviz de începere a urmăririi penale a vreunui actual sau fost ministru.

După ce anchetatorii DNA prezenți la ședință au arătat că s-au solictat avize în această cauză, dar că ele nu au fost emise încă, judecătorul le-a răspuns că într-un astfel de context competența nu revine ICCJ, ci unei alte instanțe, potrivit acelorași surse.

Direcția Națională Anticorupție a cerut aviz de la Parlament pentru urmărirea penală a deputatului Elena Udrea și senatorului Ion Ariton, fost ministru al Economiei, în dosarul „Gala Bute”, în care sunt suspectați de fapte de corupție.

Procurorii DNA i-au reținut în dosarul „Gala Bute” pe fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, pe primarul orașului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriță, pe fostul consilier al Elenei Udrea Ștefan Lungu și pe fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului Gheoghe Nastasia. Omul de afaceri Adrian Gărdean, care controlează SC Termogaz Company SA, a fost pus sub control judiciar.

Procurorii au cerut la ICCJ arestarea preventivă a lui Rudel Obreja și Cornel Resmeriță și arest la domiciliu pentru Ștefan Lungu și Gheorghe Nastasia.

Procurorii DNA au făcut, luni, 18 percheziții în București și județele Ilfov, Prahova, Hunedoara și Gorj, la sediile mai multor firme și la persoane suspectate de fapte de corupție, în dosarul „Gala Bute”.

„Faptele au legătură cu atribuirea și folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului în perioada 2010 – 2012”, potrivit DNA.

Potrivit procurorilor, Elena Udrea a luat decizia organizării Galei Bute, în urma unor discuții cu Rudel Obreja și le-a cerut subordonaților săi de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului să găsească soluții de încheiere a contractului privind finanțarea evenimentului, urmărind obținerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute.

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton este suspectat că a determinat reprezentanții a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu suma totală de peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Oreja.

În dosarul „Gala Bute”, prin rechizitoriului din 6 noiembrie 2013, procurorul de caz a dispus trimiterea în judecată a fostului președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, pentru fapte corupție, precum și scoaterea de sub urmărire penală sau neînceperea urmăririi penale, după caz, față de reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, Ministerului Economiei, companiilor naționale și ai Federației Române de Box implicați în săvârșirea faptelor din acest dosar.

În decembrie 2013, procurorul șef adjunct al Secției de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție din DNA a infirmat acest rechizitoriu, considerând că este nelegal în privința soluției de neurmărire dispuse cu privire la funcționarii implicați, dar și a calificării faptelor reținute în sarcina lui Obreja.

Surse judiciare au afirmat că la Lupeni au fost făcute percheziții și la casa șefului Biroului de Achiziții Publice din cadrul Primăriei, Cristian Condoiu, care ar fi sprijinit atribuirea unui contract către firma Termogaz din Hațeg, contract care, potrivit primelor informații, se referă la asigurarea energiei electrice în stațiunea montană Straja și care datează din decembrie 2011.

Termogaz Company din Hațeg este societatea care a câștigat proiectul de modernizarea a stațiunii Straja, printre acționarii acesteia fiind Miron Gărdean, fratele lui Adrian Gărdean, cu 44 %, și Miron Lupulescu, cu 1%. Sursele menționate mai spun că Miron Lupulescu este, de altfel, cel care a semnat o notă de fundamentare prezentată la Primăria Lupeni în baza căreia se arăta necesitatea achiziționării de lucrări suplimentare pentru alimentarea cu energie electrică a stațiunii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Zanni a vrut să-i ofere primul ajutor Anei Porgras, dar nu a putut-o căra, pentru...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Medicul Tudor Ciuhodaru, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Prognosticul este rezervat' 😢
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă. Ce se întâmplă cu marele actor în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Informație de ultimă oră despre FLORIN PIERSIC. Anunțul venit direct de la SPITAL
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
Horoscop zilnic, 2 mai 2024: Berbecii primesc propuneri interesante de colaborare. Scorpionii vor lua o...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce sărbătorim de 1 Mai?