LOVITURĂ. Dosarul „Băneasa”, trimis la rejudecare la Curtea de Apel București! Sentința de la psihiatrie, „scuza” judecătorului Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran, anulată de Înalta Curte

LOVITURĂ. Dosarul „Băneasa”, trimis la rejudecare la Curtea de Apel București! Sentința de la psihiatrie, „scuza” judecătorului Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran, anulată de Înalta Curte
Dosarul „Băneasa”, trimis la rejudecare la Curtea de Apel București! Sentința de la psihiatrie, „scuza” judecătorului Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran, anulată de Înlata Curte
Publicat: 12/06/2020, 16:41
Actualizat: 12/06/2020, 17:02

Înalta Curte a decis – sentința pe latura civilă din dosarul „Băneasa” a fost anulată! Sentința fusese motivată de judecătorul Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran de la Curtea de Apel București în timp ce se afla internat la psihiatrie și nu mai avea calitatea de magistrat. Sentința lui Tudoran de la acea vreme pe latura civilă a dosarului „Băneasa” fusese dată după ce latura penală îl executase pe omul de afaceri Puiu Popovici.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis vineri, 12 iunie 2020, desființarea sentinței civile din dosarul „Băneasa” iar cauza urmează să fie trimisă la Curtea de Apel București pentru rejudecare. De asemenea, ICCJ a desființat și formele de executare a măsurilor asigurătorii luate, relatează luju.ro.

Minuta ÎCCJ

„46/1/2020 – Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, de inculpații Diaconescu Ștefan, Petrulian Gheorghe, Popoviciu Gabriel-Aurel, Luican Ion Mihai Florin, Alecu Ioan-Niculae, Toader Gabriel Răsvan, Bejenaru Andrei-Mihai, Minea Lizeta, de părțile civile Universitatea de științe Agronomice și Medicină Veterinară București, Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice, de părțile responsabile civilmente SC Băneasa Rezidențial SRL, SC Băneasa Business and Technology Park SA, SC Băneasa Investments SA, precum și de părțile interesate Ikea România SA, BRD Groupe Societe Generale SA, Carrefour România SA, Unicredit Bank SA, Alpha Bank România SA, NBG Bank Malta Limited, Societe Generale, Unicredit SPA Italia și Domus-Mex SRL împotriva sentinței penale nr.267/F din dată de 28 decembrie 2018, pronunțată de Curtea de Apel București – Secția I penală, în dosarul nr. 4445/2/2016.

Desființează sentința penală apelata și trimite cauza spre rejudecare la aceeași instanța, respectiv la Curtea de Apel București. Desființează formele de executare a măsurilor asigurătorii luate prin sentința penală atacată. Respinge, că rămase fără obiect, cererile de ridicare a măsurilor asigurătorii luate prin aceeași sentința.

Respinge, că nefondate, cererile de ridicare a măsurilor asigurătorii instituite în cursul urmăririi penale în dosarul nr. 206/P/2006, pe care le menține.

Respinge, ca tardiv, apelul declarat de inculpatul Todiras Ioan împotriva aceleiași sentințe penale. Obligă pe apelantul inculpat Todiras Ioan la plata sumei de 100 lei, cheltuieli judiciare către stat. Restul cheltuielilor judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.

Respinge, că nefondate, cererile apelantelor părți interesate BRD Groupe Societe Generale SA și Societe Generale de obligare a părților adverse la plata cheltuielilor judiciare.

Onorariul cuvenit apărătorilor desemnați din oficiu pentru apelanții inculpați Minea Lizeta și Todiras Ioan, în cuantum de câte 868 lei, se plătesc din fondul Ministerului Justiției. Definitivă. Pronunțată în ședința publică, astăzi, 12 iunie 2020”.

Celebra motivare de la Psihiatrie

Judecătorul Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran a motivat Hotărârea privind latura civilă a dosarului Băneasa la aproape un an de la pronunțarea pe latura penală, când nu mai deținea calitatea de judecător (fiind ieșit la pensie), în timp ce se află internat într-un sanatoriu, de unde precizase că nu este lăsat de medici să facă efort intelectual, subliniind că nu se simte bine.

Motivarea hotărârii pronunțate de Ion-Tudoran și redactate în sanatoriu a intrat în Curtea de Apel București în noiembrie 2019 (în condițiile în care Ion-Tudoran se pensionase în septembrie 2019) fiind adusă pe un stick de fiul acestuia, care a depus-o la grefa Secției I Penale a Curții.

Zeci de pagini plagiate din rechizitoriul procurorului DNA și „întâlniri la cafele” la sediul Secției Speciale

Fostul judecător Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran a pronunțat sentința de condamnare la 7 ani de închisoare a omului de afaceri Puiu Popovici, dar și pe cea de confiscare a terenului de 224 de hectare pe care au fost construite Mall Baneasa, Ikea, dar și Ambasada SUA.

Acesta și-a motivat sentința dată în 28 decembrie 2018 în dosarul nr. 4445/2/2016 prin care a fost soluționată latura civilă a dosarului Băneasa la aproape un an după pronunțare.

Se pare că motivarea a fost redactată în timp ce fostul judecător se afla internat într-un sanatoriu și a ajuns la grefa Secției I Penale a Curții prin intermediul unuia dintre fii lui care a depus-o în format digital, pe stick, pe 4 noiembrie 2019, la două luni după ce Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran se pensionase (20 septembrie 2019 – ziua în care decretul de eliberare din funcția de judecător a fost publicat în Monitorul Oficial).

În mod oficial, fostul judecător nu ar fi putut semna un act de motivare a deciziei odată ce se pensionase.

Însă, în luna octombrie 2019 (deși judecătorul de pensionase de la data menționată mai sus), Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran a fost căutat la domiciliu de reprezentatii Curții de Apel București pentru a i se solicita date referitoare la redactarea sentinței nr. 267F/2018, dar agentul procedural „nu a găsit pe nimeni acasă”.

Ulterior, grefiera șefă a Secției I penale a reușit să ia legătura cu unul dintre fiii lui Ion-Tudoran, care i-a transmis că va fi contactactă în scurt timp de tatăl lui.

Astfel, la aproximativ o săptămână după această „discuție”, grefiera șefă a depus o notă telefonică în care preciza că „a fost contactată de către domnul judecător Tudoran în ziua respectivă, convorbire în cadrul căreia i s-a adus la cunoștință că se afla internat în spital (sanatoriu), având probleme de natură psihică, că nu se simte bine iar medicii i-au interzis să facă efort intelectual”, potrivit luju.ro.

Totuși, conform Hotărârii nr. 318/2019 a Colegiului de conducere al CAB, judecătorul Ion-Tudoran i-a transmis grefierei că „va încerca să motiveze hotărârea restantă, dar nu poate preciza la ce dată, însă speră să nu se împlinească un an de la data pronunțării”.

De menționat este faptul că după ce anunțase că se pensionează, judecătorul Ion-Tudoran a fost degrevat de participarea la ședințele de judecată, acordându-i-se astfel timpul necesar pentru redactarea hotărârilor restante, inclusiv cea din dosarul Băneasa privind latura civilă.

Din cauzele enumerate mai sus, dar nu numai, Colegiul Curții de Apel București a constatat „imposibilitatea redactării hotărârii pronunțate”.

Însă la cinci zile de la hotărârea Colegiului CAB, unul dintre fiii fostului judecător s-a prezentat la grefa instanței pentru a depune un stick pe care se afla motivarea deciziei în format digital.

Prin urmare, motivarea a fost depusă la 10 luni de la pronunțarea sentinței, chiar dacă Ion-Tudoran nu mai deținea funcția de judecător.

Motivarea de la pronunțarea sentinței în dosarul Băneasa este un document de 81 de pagini prin care fostul judecător explică de ce a hotărât restituirea terenului de 224 hectare de către Puiu Popovici și alții.

Cum a motivat pronunțarea sentinței Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran

Documentul „Sentința Penală nr. 267 / F de 81 de pagini prezintă fragmente plagiate din rechizitoriul DNA întocmit de procurorul Nicolae Marin.

Citește continuarea aici.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația