Lovitură în dinți. Ministrul Nicolăescu a tăiat fondurile pentru îngrijirile stomatologice: „Trebuia să iau de la oncologie sau de la diabet. De unde să tai?”

Lovitură în dinți. Ministrul Nicolăescu a tăiat fondurile pentru îngrijirile stomatologice: „Trebuia să iau de la oncologie sau de la diabet. De unde să tai?
Publicat: 14/04/2013, 09:35
Actualizat: 29/07/2014, 17:44

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a sistat, începând cu luna aprilie, alocarea tuturor fondurilor pentru asistența medicală stomatologică. Decizia înseamnă că românii vor trebui să scoată bani din buzunar pentru fiecare vizită la dentist, inclusiv pentru urgențe. Aceasta, în condițiile în care România ocupă un loc codaș în Uniunea Europeană în ceea ce privește igiena orală și vizitele la stomatolog. „Trebuia să iau de la oncologie sau de la diabet. De unde să tai?”, s-a întrebat retoric ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, după ce instituția pe care o conduce a decis să reducă la 0 bugetul – și așa mic – pentru cariile românilor.

„Banii alocați de minister pentru această ramură a medicinei erau și așa foarte puțini. În primul trimestru, au fost alocați 13 milioane de lei, în condițiile în care în sistem au mai rămas aproximativ 1.780 de stomatologi în contract cu casele de asigurări de sănătate. Din aprilie, bugetul este zero. Din acești bani medicii aveau de ales între a trata cariile copiilor sau a face un sfert de placă dentară pentru un pensionar”, a declarat pentru gândul prof. dr. Ecaterina Ionescu, președinta Colegiului Medicilor Dentiști din România.

Reacția ministrul Sănătății: „Trebuia să iau de la oncologie sau de la diabet. De unde să tai?”

Contactat de gândul, ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a spus că nu sunt bani pentru finanțarea medicinei stomatologice. Șeful de la Sănătate a menționat că va încerca, la rectificarea bugetară, revizuirea fondurilor pentru programele din domeniul stomatologiei, însă, dacă nu vor fi găsiți banii necesari, demersul va fi amânat pentru 2014.

„Sper să scap anul acesta de plata arieratelor, iar banii pe care i-am plătit pe arierate, respectiv 3,5 miliarde de lei anul acesta, să fie îndreptați de la anul exact acolo unde este nevoie. Este un angajament pe care România și l-a luat, și anume acela că va plăti arieratele, iar acest angajament trebuie dus la îndeplinire. Sigur, asta în dauna unor servicii medicale”, a mai spus Nicolăescu.

Întrebat dacă nu s-au putut găsi alte soluții sau dacă nu s-a putut tăia din altă parte, ministrul Sănătății a spus: „Trebuia să iau de la oncologie sau de la diabet. De unde să tai din altă parte? Am luat de unde era mai puțin grav și de unde afecta mai puțin viața oamenilor. Dacă nu îi dai unui bolnav de cancer medicamentul moare, dar dacă nu își face o carie, astăzi, omul nu moare, din păcate sau din fericire. Am încercat să facem prioritizare. Am luat de unde se poate, de unde nu punem viața omului în pericol. Banii sunt puțini. Asta este. E așa de greu de înțeles? Eu nu cred. E nevoie de bună-credință”, ne-a mai declarat Eugen Nicolăescu.

Șeful de la Sănătate va vorbi, la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată de Pro TV și de voyo.ro duminică, de la ora 10.00, despre creșterea eficienței sistemului sanitar, posibilitatea acordării unor salarii decente personalului medical și despre crearea unor condiții civilizate în spitale. Avându-i ca parteneri de dialog pe Cristian Leonte, moderatorul emisiunii, și pe jurnaliștii Claudiu Pândaru (Gândul) și Cristian Hostiuc (Ziarul Financiar), ministrul Nicolăescu se va referi inclusiv la depistarea „găurilor negre” din domeniul sănătății.

Românii vor trebui să plătească inclusiv urgențele

Referitor la situația serviciilor stomatologice, Ecaterina Ionescu, președinta Colegiului Medicilor Dentiști din România, ne-a mai explicat că, potrivit contractului cadru, pacientul beneficiază de anumite servicii stomatologice, mai ales dacă este vorba despre minori sau pensionari. „Asta doar în teorie. În realitate, nu putem nici măcar să oferim consultații gratuite”, a mai spus spus Ionescu.

Medicii stomatologi consideră că, prin această decizie, se încalcă drepturile pacienților Români.

„Legea spune că orice cetățean al țării are dreptul la servicii medicale de urgență. Prin sistarea acestor fonduri ne sunt încălcate drepturile”, a declarat pentru gândul prof. dr. Dan Dumitru Slăvescu, fostul director medical al Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa”, din Capitală.

Prof. dr. Slăvescu mai spune că asistența medicală stomatologică a fost neglijată în ultima perioadă de către autorități, acesta fiind și motivul pentru care numărul dentiștilor care încă mai au contract cu CNAS-ul este tot mai mic de la an la an. „Este suficient să luăm suma alocată de ministerul Sănătății acestei ramure a medicinei și vom vedea câți bani a alocat statul pentru sănătatea orală a fiecărui român. Suma este atât de mică, încât dacă ne-am duce în privat am putea plăti cel mult consultația. Adică ne-am pune pe scaun, iar medicul ne-ar spune că ne doare măseaua și ne-ar aduce la cunoștință ce tratament ar fi indicat, fără să intervină cu absolut nimic”, a punctat prof. dr. Slăvescu.

95 la sută dintre români au probleme de sănătate orală

Datele ultimului Eurobarometru cu privire la sănătatea orală arată că 66% dintre conaționali nu merg la dentist nici măcar o dată pe an. Acest studiu ne clasează pe ultimul loc în Europa la capitolul sănătate orală.

Românii își motivează absența dintr-un cabinet stomatologic spunânc că prețul controalelor și al tratamentelor dentare sunt ridicate. De asemenea, 33% dintre conaționali nu iau în serios problemele dentare, iar 16 la sută consideră că nu au nevoie de o intervenție stomatologică deoarece poartă proteze.

Spre deosebire de români, datele din Eurobarometru arată că 83% dintre olandezi au fost cel puțin o dată pe an la medicul stomatolog, urmați de danezi – 78%, luxemburghezi – 77% și germani – 77%. Francezii merg la dentist în proporție de 52%, mai arată datele statistice.

Potrivit cercetării, jumătate dintre europeni au declarat că au fost la dentist pentru un control de rutină sau pentru detartrare. O treime dintre ei au mers pentru un tratament banal și aproape un european din cinci, pentru un tratament de urgență.

Mai mult, și la capitolul igienă orală, țară noastă ocupă un loc codaș. Potrivit studiilor privind obiceiurilor de consum, un român consumă, în medie, cel mult două tuburi de pastă de dinți pe an, adică de cinci ori mai puțin decât un cetățean german, de exemplu. Aproape 22 la sută dintre români nu au mai trecut de ani buni pe la medicul stomatolog, 50 la sută merg o dată pe an. Mai mult oamenii folosesc o periuță de dinți doi-trei ani și există familii în care o periuță este folosită de toată familia.

În aceste condiții, 95 la sută dintre români au probleme de sănătate orală.

Riscurile la care se expun românii dacă nu se duc la stomatolog la timp

Chiar dacă ministrul Sănătății este de părere că afecțiunile dentare nu sunt prioritare, medicii stomatologi avertizează că acestea sunt extrem de importante. „Dacă nu se intervine la timp, o afecțiune stomatologică poate duce chiar la apariția cancerului oral”, a declarat pentru gândul dr. Raul Paraschivescu, medic stomatolog, competența implantologie.

Specialiștii spun că, din păcate, românii nu sunt educați să se prezinte la stomatolog, atunci când afecțiunea nu este atât de gravă. „Românii vin la medic atunci când nu mai suportă durerea. Din păcate, apelează la ajutorul medicului atunci când dintele nu mai poate fi salvat”, a mai spus dr. Paraschivescu.

Dentiștii au realizat pentru gândul o listă cu riscurile la care se expun românii care nu se prezintă din timp la medicul stomatolog.

● Bolile parondontale (nr. afecțiune la nivelul gingiilor, ce constă în retracția gingiilor și în descoperirea pronunțată a dinților) reprezintă un prim efect al faptului că românii se prezintă prea târziu la medic. „Această boală poate fi prevenită foarte ușor: printr-un detartraj. Românii refuză acest tratament, deoarece au impresia că prin detartraj li se zgârie dinții, fără să se gândească că dacă nu apelează la acestă terapie, practic, înghit diverși microbi care se găsesc la nivelul danturii. Microbi care atacă sistemul gatric”, a explicat dr. Paraschivescu.

● Abcesele sunt afecțiuni care pot difuza în diferite zone ale capului, dacă nu sunt tratate la timp. „Abcesele sunt extrem de periculoase. Acestea pot duce chiar la apariția septicemiei”, atrage atenția dr. Paraschivescu.

● Afecțiunile stomatologice poate duce chiar la apariția cancerului oral. „Un dinte sau o măsea spartă provoacă mici leziuni la nivelul cavității orale dacă nu se intervine rapid. Aceste leziuni se pot transforma în ulcerații, care pot deveni cancerigene. Cele mai multe cancere orale se produc din această cauză”, a mai spus dr. Paraschivescu.

● Cariile pot duce la apariția bolilor de inimă. „Eu cred că este mult mai ieftin să tratezi o carie decât un infarct”, a precizat prof. dr. Slăvescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
De ce trebuie să țină cont seniorii atunci când vine vorba de majorarea pensiilor. Află...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Ungaria, SFIDARE TOTALĂ în România. S-a întâmplat chiar acum în TRANSILVANIA
Vica Blochina, în pragul sinuciderii. Ce a făcut fiul ei cu Pițurcă
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un râs îngropat alături de patru câini, datând din Epoca Romană, îi nedumerește pe arheologi