Lupta independenților. Paleologu: „Prea multă corectitudine politică exasperează”. Cernea: „Să nu lăsăm discursul urii să se impună în societate”

Publicat: 24/11/2016, 21:09

În viziunea independentului Remus Cernea, inițiativa de revizuire a Constituției în vederea redefinirii familiei, proiect ce aparține Coaliției pentru Familie și care a strâns trei milioane de semnături în vederea declanșării unui referendum, „este o temă reală, concretă care implică valorile și atitudinile doctrinare ale oamenilor”. Cernea a calificat atitudinea coaliției cu privire la mamele și tații care își cresc singuri copiii drept una disprețuitoare și a acuzat partidele că „sunt vinovate si complice ale acestui atac fundamentalist religios la libertățile individuale”.

„Periculos e că se constituie majorități care vor să le impună unor minorități cum să își trăiască viața (…) Ăsta e marele pericol: să configurăm o Constituție în funcție de niște concepții extrem de conservatoare și cu substrat religios (…) Un asemenea referendum e un pericol suplimentar. Ei sunt și anti-avort, au și un anumit tratament jignitor la adresa femeilor”, a susținut Cernea.

De cealaltă parte, Theodor Paleologu, care este împotriva căsătoriei între persoane de același sex, dar este pentru uniunea civilă, consideră că „este un drept legal să ceri un referendum pe această temă” și că nu îi înțelege pe cei care se opun.

„Nu e vorba de familie, ci e vorba de căsătorie. Eu însumi sunt divorțat, m-am ocupat singur de fiul meu, nu mă simt discriminat sau aruncat deoparte de cei care doresc o definire a căsătoriei. Căsătoria nu e un drept al omului, ci e o instituție juridică bazată pe un contract (…) Aici vorbim despre căsătorie, despre definirea acestei instituții și mi se pare legitim să îți pui problema cum definim părțile contractante”, a afirmat Paleologu.

În replică, Cernea a precizat că nu înțelege de ce Paleologu „nu acceptă că daca doi oameni se iubesc, ar putea în principiu și să se căsătorească”.

Cei doi s-au contrazis și în privința afirmațiilor făcute de academicianul Leon Dănăilă cu privire la femei. În cadrul unui interviu, Leon Dănăilă a lăsat să se înțeleagă faptul că femeile nu ar putea practica chirurgia la cel mai înalt nivel, declarând următoarele: „Se spune că un mare chirurg trebuie să aibă inimă de leu, ochi de vultur și mâini de femeie. Dar femeilor le lipsește ceva. Eu făcând și psihologie, mi-am dat seama că femeile, în general, au treabă acasă, se ocupă cu alte lucruri, de familie. Gândul le este în altă parte”.

În acest context, Cernea l-a acuzat pe Leon Dănăilă că „face afirmații misogine la adresa femeilor”.

„Dacă lăsăm discursul urii să se impună în societate, tot ce înseamnă minorități pot fi ținta acestui discurs al urii, iar modul în care sunt tratate femeile în societate e important (…) Noi trebuie să sancționăm astfel de comportament misogine. El a incurajat un anumit discurs și o anumită mentalitate. Dacă la nivel politic se discută în acești termeni, societatea noastră va fi întotdeauna debalansată”, a subliniat Cernea.

La rândul său, Theodor Paleologu i-a transmis lui Cernea că îi face un serviciu candidatului PNL făcându-i plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru afirmațiile sale.

„Prea multă corectitudine politică tocmai exasperează lumea. E ceva de care mă delimitez în modul cel mai clar, e un fel de totalitarism moale. Domnul Dănăilă e pus ca un vas cu flori în vitrina PNL. Nu are nicio legătură cu partidul. Tocmai denunțul la Consiliul pentru Combaterea Discriminării îl transformă într-o miză politică, ceea ce e total greșit”, a spus Paleologu.

Replica lui Cernea a venit imediat, acesta spunându-i contracandidatului său din studio că Leon Dănăilă „e o miză politică”.

„Ați pus o etichetă pe un om: „e un misogin”. Repetați-o că îi faceți un serviciu lui Dănăilă și exasperați oamenii”, i-a răspuns Paleologu.

Cele mai importante declarații:

Frauda la vot

Theodor Paleologu: „În primul rând, așa cum știe și Remus Cernea, cel mai greu e să intri în campanie. Singura noastră grijă e să nu ni se fure prea multe voturi în noaptea alegerilor. Sper să nu ni se fure prea multe (…) Să sperăm că, la alegerile din 11 decembrie, nu va fi halul în care a fost la locale și, dacă formulez ceva mai moderat, speranța că vom putea să ne bucurăm de grosul voturilor pe care le vom primi”.

Remus Cernea: „Noi, independenții, nu avem reprezentanți în secțiile de vot și există riscul ca unele buletine de vot să fie încă o dată ștampilate. Aici e marele risc. A fost introdusă o măsură care întărește șansele unei numărători corecte: faptul că secțiile vor fi filmate (…) În București sunt 33 de competitori pe buletinele de vot pentru Camera Deputaților. E o competiție foarte grea cu foarte mulți competitori (…) E greu să îți faci campanie. Sunt chiar 14 zile de cand a început campania, iar eu sunt poate singurul candidat care a cheltuit 0 lei”.

Cheltuielile de campanie și lipsa de claritate a partidelor în privința ideologiei

Theodor Paleologu: „Eu totuși am cheltuit pentru că am comandat un număr destul de mare de flyere, mai e promovarea online, sunt niște cheltuieli minime. Un independent poate cheltui 16.500 de euro. Legat de campanie, în ceea ce mă privește, eu am un bulevard în București, sunt un om clar situat la dreapta pentru că PNL e în degringoladă, iar USR un partid foarte stimabil, cu oameni pe care i-am și votat la locale, e din punct de vedere ideologic foarte neclar. Combină oameni de dreapta cum e Clotilde Armand, ne înțelegem perfect din punct de vedere politic, alții sunt foarte la stânga, poate mai ceva ca PSD. PNL e în cădere liberă și nici măcar nu are curajul să pună fotografiile candidaților din București, se ascund în spatele lui Dacian Cioloș (…) Toate voturile de dreapta care nu se regăsesc în partidele existente vor veni către un candidat care se situează coerent la dreapta.

L-am votat pe Nicușor Dan și în 2012, și în acest an. Am fost dat afară pentru că am spus în cadrul partidului (n.r – PNL) că trebuie să îl susținem pe Nicușor Dan (…) Remus Cernea poate să confirme, atitudinea USR e să nu coopteze oameni care au fost aleși pe listele unui alt partid înainte (…) PNL, PDL s-au dus pe apa sâmbetei tocmai pentru ca nu au avut o minimă busolă ideologică”.

Remus Cernea: „Sunt de acord că partidele principale nu au un ghidaj doctrinar și mă îndoiesc că l-au avut pronunțat și în trecut. Împărțirile stânga-dreapta sunt cumva desuete, dacă ne referim la partide. Sunt partide care urmează un ghidaj de dreapta sau stânga, dar mai toate partidele care candidează sunt conservatoare, sau extrem de neclare, cum e USR. Mai important e să discutăm despre cauzele pe care le susțin politicienii, pentru ca aceștia fac, de fapt, diferența doctrinară între diferite oferte electorale”.

Discursul Coaliției pentru Familie și inițiativa de revizuire a Constituției în vederea redefinirii familiei

Remus Cernea: „Asta e o temă reală, concretă de valori care implică valorile și atitudinile doctrinare ale oamenilor. Ăsta e un exempul clar de temă concretă, acest referendum (…) Această coaliție are o definiție foarte strictă a familiei (…) Această atitudine disprețuitoare față de mamele care au copii, față de tații care au copii singuri (…) Partidele sunt vinovate și complice ale acestui atac fundamentalist religios la libertățile individuale. Societatea e mult mai diversă și trebuie să înțelegem și să respectăm inclusiv la nivel legislativ acest lucru (…) Cam 90 la sută cu cei care vorbesc mă susțin”.

Theodor Paleologu: „Este un drept legal să ceri un referendum pe această temă, nu văd de ce ar trebui să ne opunem și să îi stigmatizăm pe cei care au semnat pentru acest referendum. Nu e vorba de familie, ci e vorba de căsătorie. Eu însumi sunt divorțat, m-am ocupat singur de fiul meu, nu mă simt discriminat sau aruncat deoparte de cei care doresc o definire a căsătoriei. Căsătoria nu e un drept al omului, ci e o instituție juridică bazată pe un contract (…) Aici vorbim despre căsătorie, despre definirea acestei instituții și mi se pare legitim să îți pui problema cum definim părțile contractante”.

Remus Cernea: „…..inclusiv sunt mesaje în care se descriu cum voi fi omorât și torturat. Sunt homofobi, extremiști (…) În Croația când a fost inițiat referendumul a fost initiat tot de o coaliție extremistă”.

Theodor Paleologu: „Lozinci, bau – bau, fundamentalism religios. Să nu dramatizăm. Nu am impresia că România e în pericolul transformării într-o teocrație de tip ISIS (…) Eu cred că este o șansă pentru parteneriatul civil. Remus Cernea cunoaște poziția mea, care e una nuanțată. Sunt împotriva căsătoriei între persoane de același sex, în schimb sunt pentru uniunea civilă (…) Remus Cernea știe că sunt unul din puținii din Parlament care am această atitudine deschisă. Eu nu pot fi de acord cu referendumul decât dacă, în același timp, recunoaștem aceste lucruri elementare. Nu e înțelept politic să înfierezi cu cuvinte foarte dure trei milioane de oameni. Partidele fac demagogie, ce fac întotdeauna, demagogie ieftină după cum bate vântul”.

Remus Cernea: „Periculos e că se constituie majorități care vor să le impună unor minorități cum să își trăiască viața (…) Nu înțeleg de ce nu acceptă că dacă doi oameni se iubesc, ar putea în principiu și să se căsătorească (…) Ăsta e marele pericol, să configurăm o Constituție în funcție de niște concepții extrem de conservatoare și cu substrat religios (…) Un asemenea referendum e un pericol suplimentar. Ei sunt și anti-avort, au și un anumit tratament jignitor la adresa femeilor”.

Afirmațiile lui Leon Dănăilă cu privire la femei

Remus Cernea: „Domnul Dănăilă face afirmații misogine la adresa femeilor (…) Crede că femeile nu sunt capabile să fie chirurgi. Ar trebui să respecte medicina românească și tradiția ei. A spus că femeile nu sunt bune de chirurg”.

Theodor Paleologu: „Evident PNL e un concurent pentru mine și sper să îl depășesc în mod clar în București, dar domnul Cernea îi face un serviciu făcându-i plângere. Înseamnă să îl transformi pe domnul Dănăilă, să îl victimizezi. Prea multă corectitudine politică tocmai exasperează lumea. E ceva de care mă delimitez în modul cel mai clar, e un fel de totalitarism moale”.

Remus Cernea: „Dacă lăsăm discursul urii să se impună în societate, tot ce înseamnă minorități pot fi ținta acestui discurs al urii, iar modul în care sunt tratate femeile în societate e important (…) Noi trebuie să sancționăm astfel de comportamente misogine. El a încurajat un anumit discurs și o anumită mentalitate. Dacă la nivel politic se discută în acești termeni, societatea noastră va fi întotdeauna debalansată”.

Theodor Paleologu: „Domnul Dănăilă e pus ca un vas cu flori în vitrina PNL. Nu are nicio legătură cu partidul. Tocmai denunțul la Consiliul pentru Combaterea Discriminării îl transformă într-o miză politică, ceea ce e total greșit”.

Remus Cernea: „E o miză politică. E candidatul numărul unu la Senat pe București (…) Mereu am sancționat tot felul de derapaje”.

Theodor Paleologu: „Ați pus o etichetă pe un om: „e un misogin”. Repetați-o că îi faceți un serviciu lui Dănăilă și exasperați oamenii”.

Proiecte

Theodor Paleologu: „Eu am câteva teme de expertiză care sunt temele mele dintotdeauna: în primul rând, cultura și patrimoniul – schimbări punctuale în legislația în cauză și mă bucur că va intra și USR în Parlament pentru că pe chestiunile de patrimoniu voi colabora foarte bine cu prietenii din USR. Educația e un obiectiv major, o temă de campanie, asta e profesia mea de 19 ani. Mi se pare că se vorbește foarte mult despre educație, dar în gol și oamenii politici au o abordare heirupistă. De acord, să dăm mai mulți bani, dar dacă nu gândești în mod sănătos care sunt obiectivele educației, dai banii de pomană. Trebuie definite clar obiectivele educației: autonomia individuală, profesională a persoanelor. E un obiectiv major din care decurg multe lucruri și are aplicabilitate imediată: în felul în care se predă (…) Acesta e obiectivul educației: să faci oameni autonomi intelectual, iar învățământul românesc face pe dos, îi învață să repete lucruri pe care le-au spus alții (…) Nu e ușor să îi faci să vorbească, să pună întrebări, să spună ce gândesc și un alt obiectiv al educației e să formeze buni cetățeni.

Sunt diplomat, am fost ambasador în două țări nordice. Trăim vremuri foarte tulburi și cred că e nevoie de oameni cu experiență diplomatică (…) Analiza mea e că societatea românească e sufocată de suprareglementare și birocratism excesiv, care are legătură cu corupția (…) Reglementările trebue reduse la minimul necesar”.

Remus Cernea: „Și eu m-am format intelectual în filosofia liberală și cred că libertățile individuale, drepturile omului și o educație făcute în spiritul democratic nu trebuie rupte de modul în care ne tratăm unii cu ceilalți (…) A descuraja femeile să practice chirurgia reprezintă un lucru care are consecințe și care trebuie discutat în spațiul public și măcar sancționat de CNCD (…) O lege pentru a impozita activitățile lucrative ale cultelor, pe o piață liberală în care sunt mai mulți competitori e incorect ca atunci când e vorba de vânzarea de terenuri, biserica să nu plătească impozite și alte asemenea (…) 6 adoptate, 23-24 respinse, mai sunt alte aproape 70 în curs, la dezbatere (…) O lege poate fi ținută la a doua cameră mult timp (…) Alte direcții pe care am mers: protecția animalelor, am făcut o lege pentru a preteja delfinii, pentru a stopa vânătoarea așa zisa activitate recreativ-sportivă (…) Am avut o altă lege pentru a gestiona într-un mod uman problema câinilor comunitari”.

Theodor Paleologu: „Pe această temă ar trebui să facem ceva împreună legat de animalele care sunt ucise în alte țări, fiind trimise din România. Vreau neapărat să facem ceva”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja...
Câinii și pisicile vă pot ucide. Alertă pentru proprietarii de animale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea