MAE: Ambasadorul din Armenia, chemat pentru a da explicații în legătură cu afirmațiile „deplasate”

MAE: Ambasadorul din Armenia, chemat pentru a da explicații în legătură cu afirmațiile deplasate
Publicat: 05/12/2014, 14:38
Actualizat: 06/12/2014, 09:46

„Din dispoziția ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ambasadorul României în Armenia a fost chemat de urgență în Centrală pentru a da explicații cu privire la comentariile pe care le-a făcut în cadrul conferinței menționate”, precizează MAE, adăugând că ambasadorul a primit deja instrucțiuni să își ceară public scuze pentru comentariile sale „întru totul deplasate”.

Totodată, MAE „își exprimă regretul și condamnă ferm declarațiile cu tentă antisemită și homofobă ale ambasadorului”.

„Ministerul Afacerilor Externe condamnă ferm orice derapaj comportamental sau de exprimare care promovează intoleranța și stereotipurile. Ministerul Afacerilor Externe precizează că nu tolerează și nu va tolera nicio abatere de comportament sau limbaj al reprezentanților diplomației române aflați în exercițiul funcțiunii, indiferent de treapta ierarhică pe care se situează, care ar putea să aducă atingere unor valori, reguli și principii de bază ale relațiilor internaționale contemporane, relațiilor bilaterale ale României cu alte state sau să prezinte, în mod distorsionat sau deplasat, poziții de principiu ale statului român pe teme relevante în plan internațional”, se arată în comunicatul MAE.

Anterior, Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului MCA Romania a solicitat Președinției și Ministerului de Externe să ia măsuri după declarațiile antisemite și homofobe făcute de către ambasadorul României în Armenia, SorinVasile.

„MCA România solicită Președinției României să ia, de urgență, măsurile care se impun ca urmare a declarațiilor antisemite și homofobe făcute de către ambasadorul României în Armenia, domnul Sorin Vasile. În discursul său ținut la Universitatea Americană din Erevan, în data de 19 noiembrie 2014, ambasadorul României a popularizat stereotipuri religioase, antisemite și homofobe, amestecând glume despre evrei cu genocidul armean. Răspunzând întrebărilor studenților și ale presei, în opinia noastră, domnul Vasile a făcut comentarii de o ignoranță crasă, de o lipsă totală de respect și deplină iresponsabilitate”, se arată într-un comunicat al instituției, remis MEDIAFAX.

Potrivit comunicatului, Sorin Vasile „a expediat” genocidul armean într-o frază, a făcut „comparații homofobe și glume despre contabili evrei lacomi, gata să încalce legea doar pentru profit, un stereotip clar antisemit”.

„Conform datelor MCA România, acesta este, de departe, cea mai clară dovadă de antisemitism la nivel înalt, depășind cazurile «Șova» și «Neamțu», care ulterior au retractat declarațiile făcute, aducând înapoi memoria anilor 2004 când declarațiile antisemite erau comune printre puternicii zilei. Acest incident este pur și simplu revoltător”, precizează Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului MCA România, susținând că, spre deosebire de persoane care, implicate în incidente similare, și-au asumat responsabilitatea și au retractat declarațiile inițiale, Sorin Vasile „a refuzat să își ceară public scuze, angajând reputația și responsabilitatea României pentru aceste declarații”.

Totodată, MCA România reamintește parlamentarilor că ar trebui să actualizeze legislația rasistă și să întărească rolul educației.

Maximillian Marco Katz, director fondator al MCA România a precizat pentru MEDIAFAX că va efectua o vizită în Armenia, în perioada 7-10 decembrie, în cadrul unei delegații a Parlamentului Evreiesc European, al cărui membru este. „Mă aștept ca în timpul vizitei să fiu abordat pe tema răspunsului dat de ambasador cu privire la genocidul comis împotriva armenilor”, a declarat Katz.

Potrivit publicației locale Civil Net, ambasadorul Sorin Vasile a fost întrebat de un student, în cadrul unui eveniment organizat de American University of Armenia, pe 19 noiembrie, ce este mai important pentru România: legăturile politice și economice cu Turcia sau imperativul moral al recunoașterii genocidului armean.

„A vorbi despre evenimente care au avut loc la începutul secolului trecut este foarte complicat … ce este moralitatea? Să recunoaștem, ok … Asta este moralitate. Care este moralitatea într-un cuplu normal … cuplu hermafrodit, … da? Nu, nu hermafrodit. Homosexualii și cei normali, … bărbați și femei, da? Ei sunt ok …? Sunt normali, sunt morali. Dar homosexualii sunt morali sau… ? Deci, este la fel cu … știți, totul este relativ. Acesta este răspunsul la întrebarea dvs. Pentru tine, este controversat. Pentru cuplurile gay, pentru ei este perfect, este modelul familial, da? Gay”, a fost „răspunsul uimitor” al ambasadorului român, notează Civil Net.

„Audiența a rămas tăcută. O tăcere foarte ciudată și stânjenitoare”, mai scrie Civil Net.

„Totul este relativ, este destul de complicat. Nu este matematică. Știți, politica, strategia, geopolitica. Nu ai 1+1. Există o glumă bună cu evreii… Un evreu, mare om de afaceri, caută un contabil pentru compania sa și pe primul candidat îl întreabă cât fac 10+10, acesta spune 20! Nu, nu ești bun, ieși afară. Al doilea, 10+10, răspunde 30. Nu, nu ești bun, ieși afară. Și vine al treilea și în întreabă cât fac 10+10 și candidatul spune «Cât vrei să fie?». Ok, ești angajat, vei lucra pentru mine. Asta nu este … matematică, să spui că 1+1 fac 2… Anul viitor va fi comemorarea de 100 ani… Nu spun cine are dreptate, cine nu are dreptate, pentru că nu am dreptul să spun, dar… este destul complicat”, a continuat ambasadorul român.

„Audiența a rămas tăcută. O tăcere foarte ciudată și stânjenitoare”, mai scrie Civilnet.

Publicația a cerut un punct de vedere al ambasadorului în privința acestor declarații. „A fost analizat conceptul de moralitate și nu a fost făcută nicio comparație”, a replicat Sorin Vasile.

După instrucțiunile primite din Centrală, ambasadorul Sorin Vasile a transmis Civilnet că regretă „comentariile făcute asupra unor evenimente tragice care au provocate suferințe enorme poporului armean” și că îi pare rău pentru neînțelegerea provocată de declarațiile sale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”