Magistratul Florică Duță, care judecă dosarul lui Dan Voiculescu, a cerut pensionarea

Magistratul Florică Duță, care judecă dosarul lui Dan Voiculescu, a cerut pensionarea
Publicat: 10/06/2014, 12:00
Actualizat: 31/01/2019, 21:47

Florică Duță, președintele completului de la Curtea de Apel București care judecă dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Aliemntare (ICA), a formulat în 1 iunie o cerere de pensionare, pe care a depus-o la Consiliul Superior al Magistraturii.

Reprezentanții CSM au confirmat depunerea cererii de pensionare a judecătorului Florică Duță și au precizat că aceasta urmează să fie dezbătută într-o ședință viitoare.

Judecătorul Florică Duță a menționat și la termenul de marți al dosarului privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare că urmează să se pensioneze.

Totodată, judecătorul Florică Duță a rămas marți în pronunțare și urmează să decidă, împreună cu celălalat judecător din complet, dacă va dezbate până la final dosarul ICA sau dacă va scoate cauza de pe rol și o va trimite spre repartizare aleatorie unui alt complet.

Și judecătorul Stan Mustață, care a făcut parte din completul de la Curtea de Apel București care judecă dosarul ICA, a înaintat CSM, în 12 mai, o cerere de pensionare.

Analizarea cererii lui Stan Mustață a fost amânată de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii până la soluționarea definitivă a dosarului în care magistratul este acuzat că ar fi cerut și primit bani pentru soluționarea favorabilă a mai multor dosare penale. Magistratul Stan Mustață a fost trimis în judecată pentru luare de mită și trafic de influență, alături de el fiind deferită justiției și grefiera Mariana Curea, de la aceeași instanță, ambii în stare de arest preventiv.

La termenul de marți al dosarului ICA, în locul magistratului Stan Mustață a intrat judecătoarea Carmen Constanța Balaci.

Președintele completului de judecată din dosarul privind privatizarea ICA, Florică Duță, a anunțat că există o hotărâre a colegiului de conducere al Curții de Apel București prin care se stabilește că dosarul trebuie trimis pentru repartizare aleatorie unui nou complet, dacă cel actual nu are aceeași componență ca cea stabilită de la bun început, respectiv judecătorii Duță și Stan Mustață.

Astfel, avocații inculpaților din dosarul ICA au cerut instanței scoaterea cauzei de pe rol și trimiterea acesteia pentru repartizare aleatorie unui nou complet de judecată.

Dan Voiculesu și Sorin Pantiș au lipsit la termenul de marți al procesului, iar pentru Voiculescu a răspuns un avocat din oficiu.

La termenul din 13 mai, instanța stabilise ca discuțiile în dosarul în care Dan Voiculescu și alte 12 persoane sunt acuzați de fapte de corupție privind privatizarea ICA să continue în 10 iunie, iar completul de la Curtea de Apel București, format după arestarea judecătorului Stan Mustață, să analizeze excepțiile invocate de avocați.

Curtea de Apel București a decis să repună pe rol excepțiile invocate de către avocații inculpaților din dosarul privind privatizarea ICA, după ce președintele completului, judecătorul Stan Mustață, a fost suspendat din magistratură ca urmare a arestării preventive.

Judecătorul Stan Mustață trebuia să judece, în 29 aprilie , împreună cu Florică Duță, apelurile formulate în dosarul în care Dan Voiculescu, Gheorghe Mencinicopschi și alte 11 persoane sunt acuzați de fapte de corupție privind modul de privatizare a ICA.

Cu câteva ore înainte de judecarea dosarului, Stan Mustață a fost ridicat și dus la audieri la DNA, iar ulterior magistratul a fost reținut, fiind acuzat de fapte de corupție în schimbul unor soluții favorabile în dosare. În 30 aprilie, judecătorul Stan Mustață și grefiera Mariana Curea, care i-ar fi fost complice, au fost arestați preventiv, în urma unei decizii a Curții de Apel București.

La termenul din 15 aprilie, avocații au cerut ca decizia luată de prima instanță, respectiv Tribunalul București, prin care s-a respins restituirea dosarului la procurori, pentru refacerea urmăririi penale, să fie reanalizată de un judecător, în Camera Preliminară de la Curtea de Apel București.

De asemenea, avocații au formulat mai multe excepții și cereri, printre acestea fiind și o solicitare de anulare a Hotărârii de Guvern 290/2002, prin care Institutul de Cercetări Alimentare a fost trecut din proprietatea statului în proprietate privată.

Completul de judecată, din care făcea parte și Stan Mustață, trebuia să se pronunțe la termenul din 29 aprilie în cazul acestor excepții, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat din cauza reținerii judecătorului.

La termenul din 8 aprilie, Stan Mustață formulase o cerere de abținere în dosarul ICA. Judecătorul arăta că, în urma unor materiale de presă „neadevărate”, în care se relatează presupuse interese ale sale în acest dosar, formulează cererea de abținere, pentru eliminarea oricăror dubii sau suspiciuni. Cererea a fost respinsă, astfel că Stan Mustață a continuat să judece acest dosar.

În 26 septembrie 2013, Tribunalul București l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Instanța a constatat că a fost împlinit termenul de prescripție specială și a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracțiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de către procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, a influenței și autorității date de această calitate în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiș, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu și Flavius Adrian Pop au fost condamnați la șase ani de închisoare cu executare. Instanța a mai dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu și Vica Ene. În cazul lui Marian Gheorghe Domnișoru, instanța a dispus încetarea procesul penal, constatând că acesta a decedat în cursul procesului penal.

Sentința a fost contestată la Curtea de Apel București, care va da o decizie definitivă în acest dosar.

Dan Voiculescu și alte 12 persoane au fost trimiși în judecată în acest dosar la începutul lunii decembrie 2008. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție susțin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Simona Halep e fost exclusă! Decizia luată chiar acum în tenis
Aceste zodii trec prin momente de vis. Totul le merge din plin
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Antarctica este împânzită cu vulcani, dar ar putea oare să erupă?