Managerul Arhiepiscopiei Tomisului și directorul din cadrul RATB, arestați preventiv

Managerul Arhiepiscopiei Tomisului și directorul din cadrul RATB, arestați preventiv
Publicat: 23/07/2017, 18:21

Inițial, managerul din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, o călugăriță și un director de achiziții din Regia Autonomă de Transport București (RATB) au fost reținuți, sâmbătă, după perchezițiile la o grupare specializată în evaziune fiscală în domeniul comerțului cu articole textile.

Surse din Poliție au declarat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, că liderul grupării este preotul Gabriel Popa, manager al Arhiepiscopiei Tomisului. Acesta a fost ulterior arestat pentru 30 de zile. Alături de Popa, a mai fost arestat un director de achiziții din cadrul Regiei Autonome de Transport București, Florin Badiu. Călugărița va fi cercetată sub control judiciar, ea recunoscând acuzațiile care i-au fost aduse, au precizat surse din Poliție pentru MEDIAFAX.

Vineri, polițiștii, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, au făcut 25 percheziții domiciliare, în București și în județele Ilfov, Buzău și Constanța, într-un dosar penal în care sunt cercetate persoane bănuite de evaziune fiscală, în domeniul comerțului cu articole textile. Cei în cauză, respectiv membrii unui grup infracțional format din 13 persoane, cu atribuții bine determinate și vârste între 27 și 57 de ani, au fost prinși în timp ce descărcau un TIR cu haine, la un depozit din județul Ilfov, potrivit unui comunicat al Poliției Române.

În urma verificărilor, au fost ridicate documente, unități de calcul și aproximativ 200.000 de euro.

Potrivit anchetatorilor, pe raza Capitalei și a județului Ilfov, s-ar fi dezvoltat o rețea infracțională de distribuție a produselor textile, prin intermediul căreia ar fi fost valorificate aproape 50 de TIR-uri cu îmbrăcăminte și încălțăminte, fără documente legale, către comercianți din județul Ilfov, precum și în județe din Moldova.

Produsele ar fi fost importate din Turcia, prin intermediul unei societăți cu sediul în Burgas – Bulgaria, iar ulterior, prin această societate, ar fi fost declarate livrărI către firme din Polonia și Ungaria, care ar fi fost create pe baza unor documente de identitate falsificate, pe numele unor cetățeni chinezi.

Prejudiciul a fost estimat la aproximativ 3.786.000 de lei.

Arhiepiscopia Tomisului a precizat că managerul Arhiepiscopiei și călugărița sunt persoane cunoscute ca având o conduită morală corectă.

„Urmare a luării măsurii preventive de reținere a trei persoane (Popa Gabriel, Duna Anișoara și Badiu Florin) de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări: Preotul misionar Popa Gabriel este angajat al Arhiepiscopiei Tomisului, cu atribuții de manager pentru mânăstirea Galeșu (loc. Poarta-Albă, jud. Constanța), Duna Anișoara este călugărită în obștea mânăstirii Galeșu, sub numele de Eleodora, neavând nici o funcție administrativă în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului. În prezent nu mai este reținută, fiind doar audiată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București”, se arată într-un comunicat transmis, sâmbătă, de Arhiepiscopia Tomisului.

Potrivit sursei citate, conducerea Arhiepiscopiei Tomisului a primit cu surprindere comunicatul Parchetului și așteaptă finalizarea dosarului în cauză.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase