Marea ciocnire a Bisericii cu Constituția. Mesajul tranșant al Patriarhului pentru Iohannis. „Nu e o solicitare ultimativă”

Marea ciocnire a Bisericii cu Constituția. Mesajul tranșant al Patriarhului pentru Iohannis. „Nu e o solicitare ultimativă
Publicat: 21/10/2016, 09:08

„Reacția Domnului Președinte Iohannis este un răspuns la „o solicitare ultimativă” a pastorului baptist Iuga Viorel privind atitudinea Președintelui față de familia creștină. Probabil acest demers a fost catalogat ca „solicitare ultimativă”. Oricum, un demers civic, perfect legal și validat de Curtea Constituțională a României, nu poate fi considerat în niciun caz o „cale a fanatismului religios”, sau o dovadă de intoleranță.

Propunerea de amendare a Constituției nu reprezintă „o solicitare ultimativă”, ci o chemare firească la exprimarea democratică a voinței cetățenilor cu privire la una dintre valorile fundamentale ale societății, familia. Pledarea pentru definirea mai clară a naturii familiei este justificată nu doar de rațiuni ale moralei creștine, ci și de realitatea dramatică a prăbușirii demografice atât în România, cât și în celelalte țări europene”, transmite Patriarhia Română în cadrul unui comunicat de presă.

Precizarea Patriarhiei vine după ce, miercuri, președintele Klaus Iohannis a declarat, la Palatul Cotroceni, că în chestiunea modificării Constituției privind redefinirea „familiei”, încă nu este rândul său să se pronunțe, dar că, în acest context, este de părere că „trebuie să revenim la ce se numește toleranță și acceptarea celuilalt”, subliniind că e greșit să mergem pe calea „fanatismului religios”. „Eu nu cred în ele și nu le sprijin. Sunt adeptul toleranței, încrederii și deschiderii spre celălalt”, a mai spus Iohannis.

„În chestiuna modificării Constituției, încă nu e rândul meu să mă exprim, va veni puțin mai încolo. În acest context e important să reiterez un lucru în care cred, pentru că eu provenind dintr-o minoritate etnică și dintr-o minoritate religioasă, eu cred că trebuie să revenim la ce se numește toleranța și acceptarea celuilalt.

Nu suntem toți la fel, nu toate grupurile etnice și toate grupurile religioase sunt la fel. E greșit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios și a solicitărilor ultimative. Eu nu cred în ele și nu le sprijin. Sunt adeptul toleranței, încrederii și deschiderii spre celălalt”, a răspuns Iohannis, întrebat ce îi transmite pastorului Viorel Iuga, președinte al Alianței Evanghelice din România, care i-a solicitat șefului statului o reacție în chestiunea modificării Constituției pe tema redefinirii „familiei”.

CCR reia discuțiile pe 27 octombrie

Judecătorii Curții Constituționale au amânat, pe 20 septembrie, pentru a doua oară o hotărâre în cazul recunoașterii căsătoriilor între persoane de același sex, după ce au dat undă verde propunerii de modificare a Constituției în care se scrie negru pe alb că familia este formată din bărbat și femeie. „Este foarte complex acest dosar, trebuie să examinăm legislația europeană și nu-i atât de simplu să decizi într-o cauză cu un impact mediatic foarte mare și cu caracter de noutate”, a explicat președintele CCR, Valer Dorneanu care a precizat că discuțiile în acest caz vor fi reluate pe 27 octombrie.

„Am primit suficiente documente, am primit și dosarul de fond al instanței, este foarte important să vedem ce-au cerut acolo părțile pentru că în multe dintre celelalte documente rezultă mai mult dezbateri teoretice decât drepturile efective care le-au fost încălcate”, afirma, la acel moment, Dorneanu.

Curtea Constituțională a amânat, prima dată pe 20 iulie, luarea unei decizii în legătură cu recunoașterea sau nu a căsătoriilor dintre persoane de același sex, arătând că are nevoie de o analiză aprofundată a tuturor dosarelor depuse.
Relu Adrian Coman, Robert Clabourn Hamilton și Asociația ACCEPT au ridicat o excepție de neconstituționalitate privind dispozițiile din Codul civil care nu recunosc căsătoriilor dintre persoane de același sex. Excepția de neconstituționalitate ridicată se referă la dispozițiile art. 277 alin. (2) și (4) din Codul civil.

Art. 277 din Codul civil – Interzicerea sau echivalarea unor forme de conviețuire cu căsătoria – prevede la alin.(2): „Căsătoriile dintre persoane de același sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetățeni români, fie de cetățeni străini nu sunt recunoscute în România; iar la alin. (4) – Dispozițiile legale privind libera circulație pe teritoriul României a cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European rămân aplicabile”.

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, arăta, la acea dată, că actuala legislație îngrădește dreptul la familie al persoanelor din minoritatea sexuală prin interzicerea căsătoriei, el precizând că susține admiterea excepției de neconstituționalitate cu privire la drepturile cuplurilor de același sex.

„Apreciem că actuala legislație îngrădește dreptul la demnitate umană, viață intimă și de familie al persoanelor din minoritatea sexuală, interzicând căsătoria între persoanele de același fel și nerecunoașterea acestor căsătorii, respectiv a parteneriatelor civile, îi așază în afara societății. Or, dreptul la demnitate umană presupune dreptul individului de a fi recunoscut ca subiect de drept în individualitatea sa. Aceste persoane nu au nicio protecție”, declara, atunci, Asztalos Csaba.

El mai menționa, totodată, că CEDO a statuat că țările membre ale UE trebuie să adopte legislații care să protejeze drepturile civile ale persoanelor ce fac parte din minoritatea sexuală.

Pe de altă parte, Relu Adrian Coman preciza că prin nerecunoașterea căsătoriei sale în România cu Robert Clabourn Hamilton, care a avut loc în 2010 în Belgia, nu poate beneficia de dreptul la reședință.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Luca, fiul lui Reghecampf cu prima soție, dezvăluie care e, de fapt, relația cu mama...
Viteză legală mai mare pe noile drumuri din România! Se schimbă Codul Rutier în 2022
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Skoda elimină din gamă un model foarte apreciat de familiști. Fanii mărcii sunt revoltați
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Explozie în laboratorul unei universități din China: Cel puţin doi oameni au murit şi mai...
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Frig neobișnuit pentru România. Alertă meteo, aer polar! Cât vom avea de îndurat
Localitatea din România care are rată de infectare 40 la mie: ‘Se duc la birt’
CÂND se vor distribui VOUCHERELE pentru cei VACCINAȚI
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă... O dispariție fulgerătoare
Rușii cutremură Europa! Vor lovi tot continentul. Nici România nu va scăpa
Megașoc pentru Iohannis! Trecutul neștiut iese la suprafață. Ceva mai rău nu i se putea...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii