Martor la tragedia din Retezat: „Am auzit din vale țipete de ajutor. Era un țipăt disperat”

Martor la tragedia din Retezat: „Am auzit din vale țipete de ajutor. Era un țipăt disperat
Publicat: 24/04/2017, 00:12
Actualizat: 24/04/2017, 08:40

Cătălin Berenghi povestește că sâmbătă a plecat cu școala de ghizi pe care o conduce pe traseul Cabana Gentiana- Șaua Bucurei – Șaua Berbecilor – Vârful Peleaga, iar în drum spre vârf s-a întâlnit cu un grup de șapte persoane, doi bărbați, două femei și trei copii. Din grupul de șapte persoane făceau parte cei doi copii care au murit suprinși de avalanșă.

„Ne-am salutat, așa cum se face pe munte, am discutat cu ei și le-am zis că noi vom merge spre vârf pe traseul de creastă și că ar fi recomandat și pentru ei să meargă pe același traseu, am insistat și a doua oară spunându-le că este risc de avalanșă pe traseul de vară. Am pornit către vârf dar la scurt timp am fost depășiți de cele șapte persoane, care au pornit pe traseul de vară, adică pe curba de nivel. Am rămas surprins că nu au venit pe traseul de creastă așa cum este indicat în turele de iarnă și au continuat pe traseul cu risc de avalanșă. Am continuat ascensiunea către vârful Peleaga urmând linia crestei, iar la un moment dat când mai aveam cam 100 metri până în Șeaua Pelegii, opriți fiind pentru a echipa o nouă traversare, am auzit din vale țipete de ajutor venite de la o femeie. Cineva striga „Ajutor, avalanșă!”, era un țipăt disperat”, scrie Berenghi pe pagina sa de Facebook.

Bărbatul povestește că a trimis o echipă de trei persoane, echipată cu corzi, truse de prim ajutor și stații de emisie recepție, pentru a vedea care este starea persoanelor surprinse de avalanșă.

„Într-un final, apelul lor a venit dar suna astfel: „Am ajuns, cinci sunt în picioare, loviți, răniți dar se deplasează și două persoane decedate, un băiat și o fetiță”. După verificarea celor din echipă răspunsul a fost același: „Nu au puls și nu respiră” , fapt confirmat inițial și de părinții celor doi copii, care verificaseră și ei starea acestora. Au urmat cinci minute de liniște timp în care am făcut toate scenariile. Am decis să abandonăm ascensiunea către vârf întorcându-ne în Șaua Berbecilor, pentru o nouă regrupare cu cei cinci supraviețuitori. Am rugat pe cei din echipa de salvare să-i imbrace bine pe accidentați și să încerce să-i urce sus în creastă și să ne urmeze”, mai spune Cătălin Berenghi.

Părinții au fost convinși cu greu să lase trupurile copiiilor acolo.

„Era decizia cea mai înțeleaptă care putea fi luată în acel moment de criză deoarece temperatura era -15° ,-20°C, cei cinci erau în stare de șoc după avalanșă, după decesul celor doi copii și după loviturile suferite în timpul avalanșei. În Căldarea Berbecilor unde se aflau accidentații nu exista semnal GSM, deci șansele de supraviețuire erau minime. Minunea nu a încetat să apară, cei trei salvatori și cei cinci supraviețuitori au început să meargă spre noi. Am fost extrem de bucuros pentru că asta însemna salvarea lor. După 40-50 minute au ajuns la locul de regrupare unde au primit de la cei din grupul meu ceai cald și mâncare. (..) Am evaluat încă o dată starea lor remarcând faptul că un bărbat avea o tăietură foarte urâtă pe față, care nu mai sângera, și faptul că avea piciorul drept, strâmb și deformat în zona genunchiului. Am bănuit faptul că avea o fractură destul de urâtă, dar bărbatul care avea cam 1.80- 1.90m și cam 100 kg, se deplasa singur pe picioarele lui ajutat de niște bețe de schi”, explică bărbatul.

Ulterior, pe drumul spre Cabana Gentiana, grupul s-a întâlnit cu un salvamontișii și jandarmii, toți supraviețuitorii fiind salvați. Cătălin Berenghi precizează că nu grupul condus de el a provocat avalanșa.

Doi copii, campioni la alpinism, au murit, sâmbătă, surprinși de o avalanșă în Munții Retezat. De asemenea, cinci persoane surprinse de avalanșă, printre care și tații celor doi copii, au fost transportate, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la spitalele din județul Hunedoara pentru investigații.

Polițiștii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă în acest caz.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Urdăreanu, regele cavourilor de lux. Mormântul lui are patru etaje și cartel de acces
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...