Măsuri EXTREME pentru limitarea PESTEI PORCINE: Zeci de câini vagabonzi ÎMPUȘCAȚI de vânători

Redactor:
Raluca Lazaroi
Măsuri EXTREME pentru limitarea PESTEI PORCINE: Zeci de câini vagabonzi ÎMPUȘCAȚI de vânători
Pesta porcină. Nu doar porcii se sacrifică în aceste zile la Botoșani: Zeci de câini împușcați de vânători. Vezi motivul pentru care s-a luat această măsură extremă

Autoritățile și localnicii din comuna Pomârla au trecut la măsuri extreme pentru a limita extinderea focarului de pestă porcină care a apărut la finalul săptămânii trecute.

Comitetul Local de Combatere a Bolilor a decis să sacrifice toți câinii fără stăpân aflați în zona forestieră a comunei Pomârla, pentru a limita extinderea virusului.

Până acum, 45 de câini au fost împușcați de reprezentanții Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Botoșani, acțiune care va continua și în zilele următoare.

„Din nefericire a fost nevoie să trecem și la alte măsuri. Noi avem un front deschis către Ucraina, suntem zonă de frontieră și de acolo este discuția că vin focarele de pestă porcină. Noi avem jumătate din teritoriul comunei fond forestier și suntem limitrof cu Ucraina. Fâșiile nu mai sunt protejate cu gardurile de altădată și mistreții pot migra cel puțin 30 – 40 de km pe noapte. Vin să se plimbe și în Ucraina și la noi, iar cu cadavrele sau orice alte resturi câinii interacționează. Avem foarte mulți câini vagabonzi în zonă, unii aduși și lăsați aici. Sunt haite care au atacat și căprioare.

Este un vector clar care poate transmite boala. S-a luat decizia, în comitetul local de a lua și această măsură – de a sacrifica și câinii fără stăpân. Este îngrijorător fenomenul pentru că nu poate fi controlat. Noi controlăm oamenii, dar animalele fără stăpân nu le putem controla și trebuie să limităm posibilitatea de extindere. Și eu iubesc animalele și nu aș da curs la așa ceva, dar unde e lege nu este tocmeală. Dacă acestea sunt deciziile oamenilor care știu cum se propagă virusul, acționăm ca atare”, a declarant, corespondetului Mediafax, primarul comunei Pomârla, Dumitru Chelariu.

Sătenii au tăiat, peste noapte, sute de porci pe care îi aveau în gospodării, după ce au aflat că patru porci aflați au fost găsiți cu pestă porcină și sacrificați de autorități.

Autoritățile locale susțin că până acum au fost sacrificați în comuna Pomârla două treimi din totalul porcilor existenți. Acțiuni similare au loc și în localitățile din apropiere, chiar dacă deocamdată nu se pune în discuție sacrificarea porcilor făcută de către autorități.

„În prima seară când s-a depistat virusul au și început sacrificările. După primele estimări deja 2/3 din efective au fost sacrificate. 220 de porci au fost inventariați în decembrie 2018. Noi derulăm o inventariere împreună cu trei echipe de la Direcția Sanitar Veterinară, din casă în casă, facem și inventarierea și mediatizarea măsurilor, le spunem oamenilor că, dacă porcul nu este înregistrat, în caz de sacrificare, porcii vor fi microcipați și oamenii vor fi despăgubiți. Avem peste 1.200 de gospodării și mergem din casă în casă cu inventarierea. Sacrificările s-au extins și în comunele învecinate”, a declarat Dumitru Chelariu.

Primarul comunei Pomârla susține că este nevoie și de o intervenție rapidă a autorităților județene și naționale pentru a se putea limita extinderea focarelor de pestă porcină. De asemenea, Chelariu susține că este necesară alocarea în regim de urgență a unor fonduri pentru măsurile de prevenire, dar și pentru cumpărarea de materiale necesare efectuării dezinfecțiilor.

Deocamdată comuna Pomârla se află în monitorizare timp de șapte zile și, în cazul în care nu vor mai apărea noi focare de pestă porcină, în gospodării nu vor fi făcute sacrificări.

Foto: Captură

Inchide