MEDIAFAX: Expertiza din cazul ICA, favorabilă lui Dan Voiculescu

MEDIAFAX: Expertiza din cazul ICA, favorabilă lui Dan Voiculescu
Publicat: 31/05/2012, 10:06
Actualizat: 09/01/2014, 18:31

Expertiza contabilă judiciară depusă la dosarul privatizării ICA, în care Dan Voiculescu și alte persoane sunt judecate pentru modul de privatizare a institutului, arată că legislația existentă în 2003, la momentul privatizării, permitea un raport simplificat de evaluare a acțiunilor societății.

Magistrații instanței supreme au decis ca expertizele dispuse, una contabilă și una tehnică, să lămurească dacă activele corporale ale Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) au fost reflectate actualizat în bilanțul contabil din 21 decembrie 2002 și în balanța contabilă din 30 aprilie 2003, care era metoda legală de determinare a prețului de ofertă, respectiv raport de evaluare simplificat sau raport de evaluare de piață, și să determine valoarea de piață a clădirilor și terenurilor aflate în proprietatea institutului, la momentul privatizării.

Expertizele, obținute în exclusivitate de MEDIAFAX și depuse recent la dosarul cauzei, sunt favorabile lui Dan Voiculescu, dar și celorlați inculpați din dosar, cea contabilă arătând că acțiunile ICA au fost corect evaluate de către Agenția Domeniilor Statului (ADS) la nivelul anului 2003, când s-a privatizat institutul, iar cea de evaluare a activelor ICA, respectiv tot ceea ce însemna patrimoniu imobiliar al Institutului, clădiri și terenurile aferente, valorau la acea vreme, potrivit experților, peste trei milioane de dolari.

La data privatizării ICA, în 2003, evaluarea terenurilor și clădirilor la valoarea de piață nu era obligatorie, conform legii, mai reiese din documentele citate, iar ICA s-a privatizat prin vânzarea de acțiuni, și nu de active.

Raportul de expertiză contabilă a urmărit să determine dacă anterior privatizării, respectiv 2002-2003, activele ICA erau înregistrate actualizat în contabilitate, răspunsul experților fiind unul pozitiv, și dacă s-au respectat normele aplicabile în acel moment privind evidențierea actualizată în contabilitate a activelor.

Alt obiectiv urmărit în expertiza contabilă viza modul de determinare a prețului de ofertă al acțiunilor ICA, respectiv prețul de pornire la care erau scoase la vânzare, și anume fie conform unui raport de evaluare simplificat, așa cum de fapt s-a făcut în cazul ICA, fie conform unui raport de evaluare de piață, respectiv cum susțin procurorii DNA că ar fi trebuit.

Răspunsul experților a fost „conform raportului de evaluare simplificat”, deci concluzia la care au ajuns aceștia este aceea că, în cazul privatizării ICA, s-a procedat corect.

Raportul tehnic de evaluare – întocmit, separat de cel contabil, de către un alt expert – a avut drept obiectiv determinarea valorii de piață a activelor ICA la momentul privatizării, respectiv a terenurilor și clădirilor.

Concluzia expertului a fost aceea că prețul terenurilor și clădirilor ICA la data privatizării (2003) a fost de 3.244.000 de dolari, respectiv 10.955.000 de lei. Valoarea este diferită de cea contabilă la momentul respectiv.

Raportul tehnic de evaluare nu a avut însă în vedere determinarea valorii acțiunilor ICA – cele care, de fapt, au fost vândute la privatizarea Institutului.

Concret, concluzia generală a celor două documente este că valoarea acțiunilor nu este egală cu cea a clădirilor și terenurilor, ceea ce reprezintă activele ICA, dar că privatizarea raportată la modul de determinare a prețului de ofertă al acțiunilor ICA, respectiv prețul de pornire la care era scos la privatizare Institutul, a fost cel corect în raport cu legislația în vigoare la momentul privatizării, respectiv anul 2003.

În expertiza contabilă, specialistul desemnat de instanță răspunde, pe rând, cerințelor instanței supreme.

Astfel, la primul obiectiv stabilit de instanță, cel „dacă activele corporale ale S.C. ICA S.A. au fost reflectate actualizat în bilanțul contabil din 31 decembrie 2002 și în balanța contabilă din 30 aprilie 2003” expertul arată în documentul citat:

„Reflectarea actualizată a activelor corporale ale S.C. ICA S.A. în bilanțul contabil din 31 decembrie 2002: Activele corporale de natura mijloacelor fixe ale S.C. ICA S.A. au fost reflectate actualizat în bilanțul contabil din 31 decembrie 2002, numai în considerarea datei de 31 decembrie 2001 – data preluării la înființarea societății a elementelor de bilanț aferente Institutului de Chimie Alimentară București, conform art.5 din H.G. 451/2002 – 31 decembrie 2001 constituind totodată și data de referință a ultimei reevaluări înregistrate în evidența contabilă a societății comerciale nou înființate Institutul de Cercetări Alimentare S.A.

Reflectarea actualizată a activelor corporale de natura mijloacelor fixe ale S.C. ICA S.A. la bilanțul contabil din decembrie 2002, preluate de la Institutul de Chimie Alimentară București prin Protocolul de Predare – Preluare din 05.06.2002, se raportează la reevaluări efectuate în conformitate cu legislația obligatorie, respectiv H.G. nr. 500/1994 privind reevaluarea imobilizărilor corporale și modificarea capitalului social, și la reevaluări efectuate cu titlu de recomandare, respectiv H.G.983/1998 privind reevaluarea clădirilor, construcțiilor speciale și a terenurilor.

Reflectarea actualizată a activelor corporale ale S.C. ICA S.A. în balanța contabilă din 30 aprilie 2003: Activele corporale de natura terenurilor ale S.C. ICA S.A. au fost reflectate actualizat în balanța din 30 aprilie 2003 la valoarea de 1.498.131 mii lei, obținută în baza unui raport de evaluare efectuat potrivit H.G. nr. 834/1991 privind stabilirea și evaluarea unor terenuri deținute de societățile comerciale cu capital de stat, cu modificarile și completarile ulterioare, Criteriilor comune nr.2665/1C/311/1992 privind evaluarea, respectiv pct. II din Anexa nr. I la normele aprobate prin H.G. nr. 500/1994, prin raportul de evaluare stabilindu-se valoarea de intrare a terenurilor în patrimoniul societății.

În conformitate cu prevederile art. 7 și 9 din Legea contabilității 82/1991, republicată, la data intrării în patrimoniu elementele de activ se evaluează și se înregistrează în contabilitate la valoarea de intrare, denumită și valoare contabilă, la costul de achiziție, de producție sau la valoarea justă, pentru alte intrări decât cele prin achiziție sau producție, după caz, valoarea justă fiind stabilită pe baza de evaluări. Potrivit acestei reglementări, data intrării în patrimoniu a acestor active (terenuri) la valoarea justă, constituie data ultimei actualizări, în baza valorii determinată prin raportul de evaluare”.

La cel de-al doilea obiectiv cerut de judecătorii instanței supreme, respectiv „care era metoda legală de determinare a prețului de ofertă – raport de evaluare simplificat ori raport de evaluare de piață”, expertul arată instanței:

„Având în vedere, cadrul legislativ reglementat de Legea 268 din 2001, H.G. nr.625/2002 – Norme metodologice de aplicare a Legii nr.625/2001, Instrucțiunile privind raportul de evaluare simplificat pentru stabilirea prețului de ofertă la vânzarea acțiunilor/părților sociale, publicate în MO nr.222/1998 și aprobate de Consiliul de administrație al ADS, precum și activul net contabil din 31 decembrie 2002, mai mic decât 1/3 din activul total determinat pe baza bilanțului contabil din decembrie 2002 – al cărui activ și pasiv al anului precedent (2001) a fost preluat prin Hotărârea de guvern nr. 451/2002 de la Institutul de Chimie Alimentară București – autentificat de administratorii și cenzorii societății comerciale Institutul de Cercetări Alimentare S.A., rezultă că metoda legală de determinare a prețului de ofertă este raportul de evaluare simplificat.

….

Din analiza datelor furnizate de bilanțul contabil încheiat pentru exercițiul financiar 2002. rezultă ca societatea comerciala Institutul de Cercetari Alimentare S.A. București, având ca unic actionar statul roman, înregistra o valoare a capitalului social la 31.12.2002 de 1.604.826.000 lei, sub plafonul de 4.000.000.000 lei, și un activ net contabil de 4.152.556 lei, mai mic decât 1/3 din activul total de 6.763.476 lei.

Raportat la valoarea capitalului social, activului net și a dispozițiilor legale, se justifică decizia Consiliului de Administrație al Agenției Domeniilor Statului de întocmire a unui raport de evaluare simplificat în procedura de privatizare a societății comerciale Institutul de Cercetari Alimentare S.A. Bucuresti.

Din analiza documentelor puse la dispozitia expertizei, coroborate cu dispozițiile textelor de lege detaliate mai sus, precum și cele ale procedurilor interne elaborate de Agenția Domeniilor Statului, rezultă faptul au fost întrunite condițiile astfel încât stabilirea prețului de ofertă pe acțiune privind privatizarea societății comerciale Institutul de Cercetari Alimentare S.A. București să se facă în baza unui raport de evaluare simplificat”.

Experții mai arată, în cele două documente citate, că „prin aplicarea metodologiei de evaluare stabilită prin Instrucțiunile emise de Ministerul Privatizării, care se bazează pe calcularea valorii activului net contabil, ajustată cu media profitului pe ultimii patru ani, prețul obținut de evaluator s-a cuantificat la 2.944 lei/acțiune, echivalentul a 0,0796 de euro la cursul oficial BNR de 36,952 lei/euro la 30 aprilie 2003” astfel că „prin urmare, conform procedurii, prețul de ofertă pe acțiune propus prin raportul de evaluare simplificat se situează la nivelul valorii nominale a unei acțiuni, respectiv 3.000 de lei pe acțiune, echivalentul a 0,0812 euro la cursul oficial BNR de 36,952 lei/euro la 30 aprilie 2003”.

Expertiza a procedat la stabilirea valorii reale a unei acțiuni pe baza activului net contabil înregistrat la 30 aprilie 2003, fără ajustarea cu media profitului pe ultimii patru ani, experții arătând că din calculele efectuate, a rezultat că la 30 aprilie 2003, valoarea reală a unei acțiuni era de 2.932,21 lei, echivalentul a 0,0794 euro la cursul oficial de schimb comunicat de BNR de 36.952 lei/euro, față de 3.000 lei valoarea nominală, echivalentul a 0,0812 euro la cursul oficial de schimb comunicat de BNR de 36,952 lei/euro, luat în calculul ofertei de privatizare de către ADS.

În concluzie, tratamentul contabil privind reevaluarea activelor corporale de natura mijloacelor fixe în bilanțul SC Institutul de Cercetări Alimentare SA din decembrie 2002 se raportează la reevaluarea obligatorie, prevăzută de H.G. nr. 500/1994 privind reevaluarea imobilizărilor corporale și modificarea capitalului social, și la reevaluarea opțională, conform H.G. 983/1998 privind reevaluarea clădirilor, construcțiilor speciale și a terenurilor, care au fost efectuate și înregistrate în situațiile contabile anterioare înființării acestei societăți, în conformitate cu prevederile acestor hotărâri și însușită prin preluarea elementelor de bilanț la data de 31 decembrie 2001 aferente Institutului de Chimie Alimentară București, conform art.5 din H.G. 451/2002.

Potrivit experiților, în cazul ICA, s-au aplicat corect normele tehnice și contabile și de privatizare și s-a determinat corect procedural prin raport de evaluare simplificat valoarea acțiunilor scoase la privatizare. Situația economico-contabilă a ICA de la acel moment nu obliga conform legilor de atunci, 2002-2003, la efectuarea unui raport de evaluare la valoarea de piață.

Legislația privatizării a fost modificată abia ulterior, în 2007, în sensul obligativității valorii de piață, adică la patru ani de la privatizarea ICA.

Instanța supremă a admis, în 25 octombrie 2011, mai multe probe în dosarul în care Dan Voiculescu este judecat privind modul în care s-a făcut privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, între care și o expertiză care să stabilească valoarea patrimoniului ICA de la acel moment.

Probele au fost cerute de avocații inculpaților din dosarul ICA, printre acestea fiind și efectuarea unei expertize financiar-contabile referitoare la privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, precum și probe cu acte, respectiv legislația în materia privatizărilor, aflată în vigoare la momentul privatizării institutului.

Instanța supremă a admis ca inculpații din dosar să aducă mai multe documente și înscrisuri, ca probe, dar și efectuarea unei expertize financiar-contabile.

La începutul lunii decembrie 2008, președintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție susțin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.

Dan Voiculescu, acționar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu și Compania (Grivco) SA București, membru al Adunării Generale a Acționarilor (AGA) și al Consiliului de Administrație (CA) al Institutului de Chimie Alimentară, membru al AGA și director general al SC Bioprod SA București, este acuzat de „folosire, de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, a influenței și autorității date de această calitate în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite și spălare de bani, ambele în formă continuată”.

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

Alături de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis în judecată și pe Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiș, Vlad Nicolae Săvulescu, Marian Gheorghe Domnișoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene și Flavius Adrian Pop. Toți aceștia sunt acuzați de complicitate la stabilirea, cu intenție, a unei valori diminuate față de cea reală a bunurilor aparținând agenților economici la care statul este acționar, comisă în acțiunea de privatizare în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general și membru al AGA și, ulterior, al CA al ICA SA București. El este acuzat și de abuz în serviciu contra intereselor publice, precum și de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Teo Trandafir renunță. Greu își mai găsește locul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația