Medic: Am învins hepatita C, dar românii nu au primit nici măcar terapiile folosite de europeni acum trei ani și care acum sunt considerate depășite

Medic: Am învins hepatita C, dar românii nu au primit nici măcar terapiile folosite de europeni acum trei ani și care acum sunt considerate depășite
Publicat: 25/04/2014, 17:32
Actualizat: 01/02/2019, 11:58

Declarația lui Tanțău – membru al comisiei de experți ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) – a fost făcută în conferința cu tema „Actualități în hepatologie”, în cadrul căreia au fost prezentate ultimele noutăți referitoare la schemele terapeutice mondiale ale hepatitei B, C și ale cirozei hepatice.

România este țara europeană cu cea mai mare prevalență a hepatitelor. Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății plasează România pe locul 4 la nivel mondial ca rată a mortalității cauzate de afecțunile hepatice: 44,5 decese la suta de mii de locuitori, în condițile în care media europeană este de 15 decese.

În prezent, standardul terapeutic în tratarea hepatitei C este acela al triplei terapii, la care pacienți europeni au acces de aproximativ trei ani, spre deosebire de pacienții români, care sunt încă tratați prin dublă terapie. Mai mult, potrivit prof. dr. Oliviu Pascu, președintele Comisiei de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Ministerului Sănătății, accesul la tratament al pacienților români cu hepatită C este condiționat de înscrierea pe listele de așteptare, iar șansele de vindecare sunt sub 50%, prin comparație cu tripla terapie, a cărei rată de succes este de aproape 100% în majoritatea cazurilor. „În plus, nu există o strategie națională în ceea ce privește hepatitele, un program național și nici un buget. Din păcate, introducerea noilor tratamente a fost amânată. Autoritățile pot găsi formule pentru ca să acopere costurile noilor terapii. Pot negocia cu firmele care pot oferi reduceri de prețuri în condițiile în care achiziționează medicație pentru 1,6 milioane de pacienți, și nu doar 500.000, câți sunt în Germania”, a mai spus prof. dr. Oliviu Pascu.

La rândul său, prof dr. Ioan Sporea, președintele Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie, a spus că trebuie luate în considerare diferite variante care să permită urgentarea includerii pe lista de medicamente compensate a moleculelor necesare triplei terapii.

„Accesul la tripla terapie înseamnă un beneficiu major atât pentru pacienți, cât și pentru statul român. Au fost nenumărate cazuri de pacienți cu hepatita C care s-au vindecat în urma tratamentului cu triplă terapie și, astfel, acești pacienți s-au putut reintegra foarte repede în societate și la locul de muncă, nemaifiind o povară pentru sistemul de sănătate. În România, din păcate, statul român pierde în continuare foarte mulți bani netratând pacienții cu terapiile inovatoare”, a adăugat Sporea.

În opinia conf. dr. Liana Gheorghe, șef Secția III a Departamentului de Gastroenterologie a Centrului de Boli Digestive și Transplant Hepatic Fundeni, în prezent „asistăm la începutul unei noi ere în terapia hepatitei C, cea a terapiei orale, care nu mai presupune utilizarea interferonului”.

„Vorbim despre o terapie eficientă, care asigură vindecarea mult mai rapidă a pacienților și cu efecte secundare mult mai ușor de tolerat pentru aceștia sau aproape inexistente. De asemenea, hepatita B afectează un număr mare de români și ne propunem ca în perioada următoare să discutăm despre monitorizarea acestor pacienți și managementul categoriilor speciale”, a mai spus Liana Gheorghe.

Potrivit specialiștilor, pentru ca pacienții să beneficieze de acces la tripla terapie, este necesar ca lista medicamentelor compensate și gratuite să fie actualizată, proces care, conform ultimelor declarații ale autorităților, se va finaliza la 30 octombrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului