Medicul Adrian Marinescu spune că testele serologice, puse în discuţie în România pentru certificatul verde, au fost respinse în alte ţări

Medicul Adrian Marinescu spune că testele serologice, puse în discuţie în România pentru certificatul verde, au fost respinse în alte ţări
Dr. Adrian Marinescu / Sursă Foto: Gândul
Publicat: 13/11/2021, 19:30
Actualizat: 13/11/2021, 19:30

Teste serologice, care detectează nivelul anticorpilor din sânge, posibil luate în calcul pentru certificatul verde, în cazul persoanelor care ar fi putut avea COVID-19, dar nu au făcut test PCR şi nu sunt înregistrate oficial ca fiind trecute prin boală, nu au fost introduse în alte ţări deoarece „nu merită”, a afirmat medicul primar şi directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti, Adrian Marinescu.

„La nivelul mapamondului, situaţiile în care a fost introdus acest test serologic în certificatul verde sunt nu rare, ci extrem de rare. Practic, ţările performante în mod clar nu au luat această decizie”, a declarat dr. Adrian Marinescu pentru HotNews.ro.

Medicul a spus că în majoritatea țărilor s-a mers pe soluţia creşterii ratei de vaccinare, deoarece introducerea testelor serologice ar aduce mai degrabă dezavantaje.

„S-a mers pe rata de vaccinare şi nu pe teste serologice, pentru că este evident că în momentul în care introduci teste serologice, rata de vaccinare va scădea vertiginos. Şi nu numai că o să scadă, dar nu este o garanţie nici rata de protecţie. Pentru că nu ai foarte clar un titru de anticorpi care să fie cu adevărat protector, nu există o standardizare la nivelul laboratoarelor şi nici nu se poate face, nu ştii care este intervalul de timp pentru care este asigurată protecţia.

Practic, vei găsi un nivel de anticorpi şi va trebui să stabileşti o perioadă scurtă pentru acel certificat verde şi apoi va trebui să repeţi foarte des acel test de anticorpi, fără să ai o dovadă clară că sunt anticorpi protectori. Pentru că anticorpii care se referă sunt anti-nucleocapsidă – nu au neapărat un rol protector – şi ar fi, practic, o situaţie foarte incertă şi foarte greu de gestionat. Nu ştiu dacă sunt anticorpi care îmi asigură protecţie şi va fi un lucru care mai rău mă încurcă.

Aşadar, scade rata de vaccinare, nu ştii exact cât să pui această perioadă, nu ştii exact care este titrul protector, nu există în modul de faţă nişte date foarte clare care să spună treaba asta şi, în final, nu poţi să înlocuieşti vaccinarea cu aceste teste serologice, pentru că în final despre acest lucru vorbim. Pentru că de ce mă interesează testele serologice? Ca să nu mă vaccinez. Pentru că, dacă mă vaccinez, nu am nevoie de test.” „Şi celelalte ţări au ajuns la aceeaşi concluzie, că nu merită. Doar în Bulgaria şi în doar câteva ţări a fost această discuţie”, a afirmat medicul Adrian Marinescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase