Medicul infecționist Adrian Marinescu: ”Orice sursă de flacără prezintă un risc foarte mare de explozie la ATI. Instalaţiile de oxigen nu au fost calibrate pentru debite atât de mari”

Medicul infecționist Adrian Marinescu: ”Orice sursă de flacără prezintă un risc foarte mare de explozie la ATI. Instalaţiile de oxigen nu au fost calibrate pentru debite atât de mari”
Medicul infecționist Adrian Marinescu: ”Orice sursă de flacără prezintă un risc foarte mare de explozie la ATI. Instalaţiile de oxigen nu au fost calibrate pentru debite atât de mari”
Publicat: 15/11/2020, 08:08

Tragedia de la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț a scos încă o dată în evidență, din păcate, carențele unui sistem medical care se află la limită, cu atât mai mult în condiții de pandemie și de criză medicală fără precedent.

Medicul infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș, insistă asupra faptului că totul este complicat, în această perioadă, și din punct de vedere tehnic, cu atât mai mult la secțiile de Terapie Intensivă unde sunt internați pacienții infectați cu noul coronavirus. Întreaga aparatură lucrează la o capacitate maximă, nefiind calibrate ”pentru debite atât de mari”.

„Când vorbim de secţiile de terapie intensivă care se ocupă de pacienţii cu infecţii sars cov 2, lucrurile sunt mai mult decât complicate. Se lucrează la capacitate maximă, medicii tratează pacienţi cu forme critice, cu o evoluţie imprevizibilă. Trebuie să fie îmbrăcaţi în costume speciale, stau intervale lungi de timp îmbrăcaţi în acest fel, este foarte complicată situaţia. Sunt câteva săptămâni bune, asta nu înseamnă că la începutul pandemiei nu erau pacienţi”, a declarat medicul Adrian Marinescu.

Adrian Marinescu: ”În infecţia cu SARS-CoV-2, pacientul are un necesar foarte mare de oxigen”

Riscul unei explozii este prezent permanent la ATI, mai spune Adrian Marinescu, nu numai în această perioadă în care suprasolicitarea aparaturii atinge cote maxime.

Orice sursă de flacără poate duce – așa cum s-a întâmplat la SJU Piatra Neamț – la o tragedie, cu atât mai mult cu cât pacienții infectați cu noul coronavirus au nevoie de cantități mari de oxigen în schema de tratament.

„Ce se întâmplă în ultimele săptămâni însă e mai mult de atât. Am ajuns în punctul în care să nu existe un loc liber zile în şir e clar că e o situaţie complicată şi nu numai la Matei Balş, asta se întâmplă cu toate terapiile intensive care se ocupă de Covid 19. Întotdeauna au fost şi înainte de pandemie de terapie intensivă erau folosite aceste instalaţii de oxigen. Era clar că orice sursă de flacără avea un risc foarte mare de explozie. De asemenea suprasolicitarea în condiţii de pandemie pentru aceste instalaţii de oxigen apare foarte frecvent. Ele nu au fost calibrate pentru debite atât de mari, iar în infecţia cu SARS-CoV-2 pacientul are un necesar foarte mare de oxigen”, precizează medicul infecționist.

”Aceste instalații trebuie supravegheate în permanență”

Ancheta demarată va stabili, cu certitudine, care au fost circumstanțele nefericite în urma cărora au murit 10 oameni și alți 7 au fost răniți în urma incendiului de la ATI Piatra Neamț.

Însă, în general, instalațiile ar trebui supravegheate permanent – mai spune medicul Marinescu, trăgând un semnal de alarmă – și, mai ales, calibrate astfel încât să poate funcționa, în condiții de siguranță, la o capacitate maximă.

”Din păcate cei mai mulţi pacienţi internaţi sunt cu forme severe şi au nevoie de oxigen. Există soluţii, aceste instalaţii trebuie supravegheate în permanenţă, trebuie urmărite din punct de vedere tehnic, trebuie calibrate în aşa fel încât să nu funcţioneze la o capacitate maximă. Asta înseamnă că de multe ori trebuie făcute şi intervenţii astfel încât să se potrivească pentru necesarul din pandemie. Noi la institutul Matei Balş asta am făcut. Există şi o firmă care se ocupă de asta, dar şi institutul monitorizează aceste lucruri la intervale clare de timp. Exista o acreditare care presupune printre alte puncte şi acest aspect, deci lucrurile sunt atent monitorizate pentru că instalaţiile de oxigen reprezintă un risc mare de a duce la o explozie, lucrul acesta este bine ştiut”, a încheiat medicul Adrian Marinescu, potrivit Mediafax.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase