Meleșcanu, despre votul din diaspora la europarlamentare: Responsabilitatea este a Biroului Electoral pentru secțiile de votare / Ministrul cheamă la discuții ambasadorii: Prezentăm și propunere de lege cu vot anticipat prelungit

Meleșcanu, despre votul din diaspora la europarlamentare: Responsabilitatea este a Biroului Electoral pentru secțiile de votare / Ministrul cheamă la discuții ambasadorii: Prezentăm și propunere de lege cu vot anticipat prelungit
Publicat: 10/06/2019, 16:00

„În ceea ce privește alegerea pentru Parlamentul European. Vreau să precizez un lucru important. În ceea ce privește pregătirea și organizarea alegerilor din Parlamentul European, revine BEC. Există și prevederi care se referă la Ministerul Afacerilor Externe (MAE). MAE asigură logistic procesul de votare. Ca să fie foarte clar. Responsabilitatea este a Biroului Electoral pentru secțiile de votare. Ministerul Afacerilor Externe are obligația de sprijin logistic”, a declarat Teodor Meleșcanu.

Potrivit ministrului, în data de 8 februarie, MAE a transmis o circulară la toate misiunile diplomatice prin care a cerut propuneri privind centrele de votare existente în străinătate și dacă este cazul să fie suplimentat numărul acestora.

„Am solicitat și tuturor ambasadorilor ca propunerile să țină seama de numărul de români (…) și, în al doilea rând, să obțină de la autorități aprobarera de a deschide noi centre de votare”, a mai spus Meleșcanu.

„În peste 400 de secții nu au existat probleme. S-au desfășurat în condiții legale. La mai multe secții au avut loc incidente și, ce este cel mai grav, este că o parte a cetățenilor nu au reușit să voteze”, a mai punctat ministrul de Externe.

„Începând cu ora 16:00-17:00, văzând că e un număr mare de oameni, au solicitat prelungirea procesului de vot după oră 21:00. Din păcate ne-au răspuns că nu pot să răspundă la această cerere a noastră, având în vedere că potrivit legii toate alegerile se desfășoară în același interval de timp. Principala problemă a fost că în loc de un scrutin am avut două, în loc de un buletin de vot am avut trei buletine de vot. A fost îngreunat timpul. Dacă în general durează două minute timpul de votare, acum, odată cu aducerea referendumului a făcut că timpul să se tripleze, ceea ce a dus și la aceste probleme”, a declarat ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu.

Precizările vin după ce, la alegerile din 26 mai, mulți dintre cetățenii români din diaspora nu au putut vota din cauza cozilor imense formate la secțiile de vot.

La acel moment, către Biroul Electoral Central a fost înaintată cererea de a fi prelungit programul de votare din diaspora, însă instituția refuzat.

Precizările vin după ce, la alegerile din 26 mai, mulți dintre cetățenii români din diaspora nu au putut vota din cauza cozilor imense formate la secțiile de vot.

Ministrul cheamă la discuții ambasadorii: Prezentăm și propunere de lege cu vot anticipat prelungit

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat că a transmis premierului raportul organizării alegerilor în diaspora și a stabilit discuții cu reprezentanții ambasadelor din țările unde au fost probleme cu votul. Totodată, va fi prezentat și un draft de lege privind votul anticipat prelungit.

Teodor Meleșcanu a precizat că a prezentat deja raportul premierului Viorica Dăncilă privind modul în care au fost organizate alegerile în diaspora.

„Primul lucru a fost să chemăm la consultări mai multe ambasade, cele în cadrul cărora alegerile s-au desfășurat cu greutate. Cu această ocazie vom discuta, vom analiză cauzele și responsabilitățile și ne vom concentra pe stabilirea unor propuneri de modificare a legii”, a declarat Teodor Meleșcanu.

Ministrul de Externe a mai subliniat că va prezenta și o propunere de lege privind votul anticipat prelungit.

„În paralel cu această discuție pe care o vom avea aici, la minister, vom prezenta și o propunere de lege, cu vot anticipat prelungit”, a subliniat Meleșcanu.

Foto: Mediafax Foto

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Macron pune în alertă toată Europa. România e direct vizată
Antena 1, lider de audiență cu Chefi la cuțite. S-au folosit două amulete
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern