Meleșcanu face anunțul: Am trimis la Cotroceni cererea de rechemare a ambasadorului George Maior

Meleșcanu face anunțul: Am trimis la Cotroceni cererea de rechemare a ambasadorului George Maior
Publicat: 08/05/2019, 14:19

„Comisia de politică externă a Senatului a solicitat MAE să facă o analiză referitoare la dl ambasador Maior. În urma acestei solicitări am făcut analiza respectivă și am trimis și la președinție propunerea de rechemare a ambasadorului George Maior și numirea unui nou ambasador la Washington. Analiza noastră s-a bazat și pe raportul Comisiei SRI legat de folosirea SRI în scopuri persoale de domnul Maior”, a declarat Teodor Meleșcanu, miercuri la Antena 3.

George Maior a fost audiat în Comisia de Control SRI în anul 2018, cu privire la protocoalele secrete încheiate de Serviciul Secret de Informații în perioada în care a condus această instituție, dar și cu privire la relația pe care o avea acu Horia Georgescu și cum a influențat, prin SRI, dosarele pe integritate.

Raportul Comisiei de control, privind colaborarea dintre SRI și ANI, arată că faptele fostului șef al Serviciului, George Maior, „se circumscriu unor acțiuni de poliție politică, menite să afecteze grav procese democratice, pentru a obține influență politică nelegitimă”. Mai exact, Maior ar fi folosit instituția și relația cu ANI pentru a-și crea oportunitatea să devină premier, dacă Victor Ponta ajungea președinte.

Acesta a încălcat legislația care reglementează activitatea instituției pe care a condus-o și a angajat instituția în acțiuni reprobabile, care au lezat interesele partidelor politice sau ale persoanelor fizice sau juridice. Aceste elemente se circumscriu unor acțiuni de poliție politică, menite să afecteze grav procese democratice, în beneficiul propriu și personal, pentru a obține influență politică nelegitimă, în vederea obținerii funcției de prim-ministru al României, în eventualitatea câștigarii alegerilor prezidențiale de către Victor Ponta”, se arată în raportul Comisiei de control a activității SRI.

Coroborând declarațiile și probele deținute, membrii Comisiei concluzionează, „în mod cert și fără echivoc, că George Maior a mințit, denaturând adevărul cu privire la relația instituțională și personală avută cu fostul șef al Agenției Naționale de Integritate (ANI), fiind principalul vector raportat la relaționarea instituțională cu ANI, și în particular, în plan personal, formal sau informal, cu Horia Georgescu. Discuțiile private dintre George Maior și Horia Georgescu erau legate de parlamentari, miniștri, persoane cu funcții de conducere și putere de decizie în stat cu privire la sesizările înaintate de SRI, care să aibă drept consecință influențarea parcursului politic și/sau a vieții publice”, se mai menționează în raport.

Drept răspuns, George Maior a menționat, în urmă cu o săptămână, într-o scrisoare deschisă, că Serviciul Român de Informații nu se raportează niciodată la potențialul politic al unor persoane fizice vizate de informații și a cerut declasificarea tuturor audierilor persoanelor care s-au prezentat în fața comisiei. „Doresc să subliniez că toate informațiile transmise de către Serviciul Român de Informații către Agenția Națională de Integritate în calitate de beneficiar legal, au aparținut unei instituții constituționale a statului român, respectiv Serviciului Român de Informații, nu directorului acestei instituții”.

Maior face referire la raport ca fiind asumat „de o parte dintre membrii acestei”.

Ulterior, Ministerul de Externe s-a delimitat de declarațiile ambasadorului. „Potrivit procedurilor parlamentare și democratice, Comisia, cu majoritatea membrilor, a aprobat raportul care este un document oficial al Parlamentului României. În aceste condiții trebuie respectată obligația de rezervă a membrilor Corpului diplomatic în raport cu autoritățile române conform principiului separației puterilor, prevăzut de Constituția României. Legea 269 din 17 iunie 2003 privind Statutul Corpului diplomatic și consular al României prevede la articolul 31, care se referă la obligațiile membrilor Corpului diplomatic și consular, ca aceștia să se abțină de la orice faptă care ar putea aduce prejudicii României”, transmite Ministerul de Exerne.

Ministrul de Externe mai avea pe masă, din toamna anului trecut, o solicitare de rechemare a ambasadorului George Maior, formulată de Comisia de Politică Externă din Senat.

Maior a fost numit ambasador al României în SUA în iunie 2015. Anterior a deținut funcția de director al SRI timp de peste opt ani, devenind cel de-al patrulea director al Serviciului Român de Informații la data de 4 octombrie 2006. Până la acea dată, a fost senator PSD și președinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională din Senat.

Ultimul cuvânt privind rechemarea îl va avea președintele Klaus Iohannis.

Art 91 din Constituție prevede: „Președintele, la propunerea Guvernului, acreditează și recheamă reprezentanții diplomatici ai României și aprobă înființarea, desființarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Ouăle vopsite din supermarketuri, contaminate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului