Meleșcanu: SIE nu este o agenție de PR, obiectivul nostru e culegerea de informații

Meleșcanu: SIE nu este o agenție de PR, obiectivul nostru e culegerea de informații
Publicat: 21/10/2012, 13:32
Actualizat: 27/03/2019, 18:52

Directorul SIE, Teodor Meleșcanu, consideră că momentul care a declanșat în vară evoluția negativă a imaginii României este cel al plângerii transmise Comisiei de la Veneția privind OUG care tăia din atribuțiile CC, arătând că partenerii înțeleg bătălia politică, dar principiile trebuie respectate, notează Mediafax.

Meleșcanu a făcut aceste aprecieri în emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de ProTV, răspunzând unei întrebări.

„O părere personală, nu mă ocup de asemenea analize: cred că momentul care a declanșat toată această evoluție negativă a imaginii noastre a fost acela în care Curtea Constituțională a transmis Comisiei de la Veneția o plângere referitoare la adoptarea unei Ordonanțe de Urgență care tăia din prerogativele CC. Eu cred că de aici s-a declanșat totul, pentru că partenerii noștri – nu-i interesează, și ei au lupte politice interne, ei înțeleg foarte bine că e competiție politică, că e bătălie, dar consideră că există anumite principii fundamentale de funcționare a unei societăți democratice, care trebuie respectate – principiul separației puterilor, al echilibrului între puteri”, a spus el.

De asemenea, răspunzând la o întrebare privind unele declarații făcute în august de către fostul președinte interimar, Meleșcanu a arătat că SIE este un serviciu al cărui obiectiv este culegerea de informații.

„Prevederile legale, în special Legea 1/1998 care reglementează funcțiile Serviciului ne definesc pe noi ca singurul serviciu național care acționează în străinătate pentru apărarea valorilor fundamentale ale statului român și sprijinirea priorităților României în materie politică, economică. Din punctul meu de vedere, trebuie înțeles că noi nu suntem o agenție de PR, de promovare, suntem un serviciu de informații, de spionaj și obiectivul nostru e culegerea de informații care să fie prezentate decidenților politici”, a spus Meleșcanu.

El a amintit că, în urma unor declarații sau speculații care s-au făcut în vară, SIE a cerut Comisiei parlamentare pentru controlul activității SIE deschiderea unei anchete, exprimând „disponibilitatea totală de a răspunde la orice întrebări”.

„Deocamdată nu s-a ajuns, probabil săptămâna viitoare vom avea o ședință a Comisiei de control al SIE”, a precizat el.

„Problema cu SIE e extrem de simplă: noi furnizăm informații, sigur că nu toate sunt plăcute sau pozitive, obligația noastră ca serviciu este să furnizăm informații pe care le-am verificat”, a mai spus el.

Întrebat dacă SIE i-a transmis în acea perioadă președintelui interimar informații neplăcute, Meleșcanu a răspuns că „au fost foarte multe informații neplăcute, inclusiv cele legate de imagine”.

„Noi nu ne ocupăm de construirea imaginii României în străinătate, cu atât mai puțin de deteriorarea acestei imagini. Nu suntem firmă de relații publice, noi facem spionaj, obținem informații, îi informăm pe decidenți. Din momentul în care decidenții politici au decis, noi nu avem ce comenta, punem în aplicare ceea ce s-a spus. Dacă ni s-ar fi solicitat oficial să ne implicăm într-o asemenea operație, puteam să o facem cu mijloacele de care dispunem, dar acest lucru nu ni s-a solicitat”, a continuat el.

Solicitat să precizeze în ce ar fi putut consta implicarea Serviciului, Meleșcanu a răspuns: „O analiză care să ne permită nouă să vedem care sunt principalele cauze”.

„Ori principala cauză pentru care eu cred că nu ni s-a solicitat niciodată e relativ simplă: imaginea se construiește profesional de către firmele care se ocupă de PR, dar imaginea pornește de la o realitate. Problema noastră principală a fost că în acea perioadă erau bătălii politice foarte ascuțite în România, care ajung instantaneu – asta nu se înțelege, noi nu mai trăim într-o lume în care România este izolată, trăim într-o lume în care declarațiile care se fac la București dimineața ajung în aceeași dimineață pe mesele tuturor decidenților din alte zone, trebuie să ținem seama de faptul că există câteva mii de funcționari români la nivelul UE, în alte structuri internaționale, care informează șefii lor zilnic, există Facebook, Internet, lumea are acces direct la informații, nu la informații pe care le transmitem noi sau alții”, a susținut el.

Meleșcanu a mai spus că SIE lucrează „cu instituții, nu cu oameni”. „Din ziua în care domnul Crin Antonescu a venit la Cotroceni, tot ce a însemnat informarare pentru președinte a mers la Cotroceni în continuare, schimbându-se numele de pe plic”, a mai spus el.

Directorul SIE a precizat că a avut o singură discuție cu fostul președinte interimar după instalarea la Cotroceni, „foarte generală”, în care el a explicat competențele Serviciului.

Meleșcanu a adăugat că în perioada suspendării din funcție a președintelui Traian Băsescu nu a avut loc niciun fel de informare a acestuia. În plus, el a susținut că nu a avut nicio discuție cu Traian Băsescu în perioada suspendării din funcție, nici măcar la telefon.

Președintele interimar Crin Antonescu a declarat, la începutul lunii august, că trebuie să înțelegem mecanismul prin care imaginea României a fost distrusă în doar două săptămâni într-o acțiune organizată, coordonată și finanțată.

„Pe mine mă interesează ca aceste instituții să lucreze la Cotroceni nu ca să lucreze pentru mine, să-mi spună mie cu cine se întâlnește domnul Băsescu. Să vedem ce se poate face pentru relațiile și imaginea afectate ale acestei țări, pentru că ele au un rol sau îl pot avea. Să vedem ce se întâmplă – că mă întrebați de un anumit serviciu – trebuie să înțelegem totuși mecanismul prin care imaginea unei țări a fost distrusă în două săptămâni într-o acțiune evident organizată, coordonată, finanțată. Trebuie să vedem totuși cine a făcut asta, pentru că este ceva ce afectează țara, toată țara”, a spus atunci Antonescu, la Antena3.

Tot la începutul lunii august, directorul SIE, Teodor Meleșcanu, a solicitat Comisiei parlamentare de control al serviciului verificarea activității instituției ca urmare a unor afirmații publice „care pot afecta imaginea și credibilitatea” SIE.

SIE menționa într-un comunicat de presă că, „la 6 august 2012, directorul Serviciului de Informații Externe s-a adresat Comisiei Speciale a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului de Informații Externe”.

„În scrisoarea transmisă, directorul SIE solicită dispunerea măsurilor necesare pentru verificarea și clarificarea concordanței activității Serviciului cu Constituția României, legile țării și hotărârile Consiliului Suprem de Apărare a Țării, precum și cu regulamentele militare, ca urmare a unor afirmații făcute recent în spațiul public care pot afecta imaginea și credibilitatea acestei instituții fundamentale a statului român”, se arăta în comunicatul SIE, care nu face referire explicit la autorii declarațiilor privitoare la activitatea SIE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului