Mesajul de Paște al Episcopului greco-catolic de Cluj: „Astăzi, accentul se pune mai mult pe ospăț și mai puțin pe înțelesul spiritual al sărbătorii”

Mesajul de Paște al Episcopului greco-catolic de Cluj: Astăzi, accentul se pune mai mult pe ospăț și mai puțin pe înțelesul spiritual al sărbătorii
Publicat: 10/04/2017, 13:02

Episcopul Greco-Catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, recomandă o mai mare pregătire spirituală, pentru curățenia sufletului, în această perioadă, acesta declarând, luni, într-o conferință de presă, că această perioadă a Paștilor este și un moment al reconcilierii, pentru o schimbare în viața noastră, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Cu suflet curat și candele aprinse, cântăm, cu reînnoită credință, imnul victoriei «Hristos a Înviat!», intrând în bisericile strălucitor împodobite în lumină. Apoi, în jurul meselor bogate, familiile creștine gustă împreună bucuria comuniunii și savurează bucatele tradiționale, pâinea și vinul binecuvântate, mielul, ouăle roșii, cozonacii și alte bucate tradiționale pregătite special pentru ziua sărbătorii. Ar fi frumos să fie așa în fiecare familie creștină. Uneori însă, astăzi, accentul se pune mai mult pe ospăț și mai puțin pe înțelesul spiritual al sărbătorii. Pentru mulți, bucatele, ospățul sunt mai importante decât motivul celebrării. La nivelul pregătirii spirituale, ceea ce îi sfătuim pe credincioșii noștru este să ne reamintim că purtăm în trupul nostru muritor o entitate nemuritoare care este sufletul, suntem chemați în aceste zile să ieșim din întunericul obișnuințelor noastre, să ne curățim sufletul, să-l lăsăm să fie luminat de harul Spiritului Sfânt. În primul rând curățire sufletească, împreună cu cei din familie și societate, este și un moment al reconcilierii, să încercăm să simțim trecerea din moarte la viață, să se schimbe ceva în viața noastră”, a spus PS Florentin Crihălmeanu.

Potrivit acestuia, faptul că Hristos a înviat acum 2000 de ani „nu este doar o așezare la masă”.

„Vedem la televizor abundența de bunuri, de produse, de mâncăruri, dar dacă întrebi pe omul de rând ce sunt Paștile, mă întreb câți spun că sunt Învierea Domnului. Nu e doar o așezare la masă că a înviat Hristos acum 2000 de ani. Dacă nu simt bucuria asta, înseamnă că, pentru mine, sărbătorile nu au rost, Paștile sunt altceva. Hristos a venit ca, prin moartea Lui, să ne elibereze de frica de moarte”, a mai spus PS Florentin Crihălmeanu.

În Pastorala de Paști intitulată „Trecerea Domnului și trecerea noastră”, care va fi citită duminică în bisericile de pe raza Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu a arătat că în fiecare an, natura preîntâmpină mărita celebrare a Învierii Domnului, „îmbrăcând haina pomilor în floare și chemându-ne să înveșmântăm și noi haina curată de sărbătoare”.

„Unii se întreabă și astăzi ce reprezintă această rânduială a Paștilor? De unde provin aceste tradiții? Ce importanță ar putea avea pentru mine, astăzi, participarea la aceste slujbe, ritualuri?”, a subliniat episcopul.

Potrivit acestuia, sărbătoarea Paștilor era, în jurul secolului I, în primul rând, o jertfă rituală la templu și, apoi, o masă rituală în familie.

„Pornim de la contextul Cinei de taină pe care Isus o petrece cu apostolii. Sosind ziua Azimelor, trebuiau jertfite Paștile, adică împlinirea ritualului Legii Vechi. Era perioada în care, la templu, preoții jertfeau mieii de Paști. Așadar, putem afirma că ei vor celebra cu adevărat o cină de Paști, dar cu anumite particularități. (…) Ne întrebăm ce înseamnă Paștile pentru noi, cei de astăzi? Paștile sunt trecerea noastră spre ceea ce nu este trecător, spre Dumnezeu care rămâne în veci, prin mijlocirea harurilor pătimirii Domnului nostru Isus Hristos și a glorioasei Sale Învieri. Așadar, dacă astăzi fiii noștri ne întreabă: ce înseamnă acest ritual? De ce trebuie să participăm la această sărbătoare? Care este semnificația ei? Să răspundem, cu bucuria celor înviați cu Hristos prin Botez, că este cea dintâi sărbătoarea a noastră, a creștinilor, și cea mai importantă, în care Hristos a Înviat pentru ca noi să putem trece de pe pământ la Cer”, a menționat episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Halep a aflat acum verdictul REAL. E o diferență de la cer la pământ
Vestea zilei despre Digi/RCS-RDS. Mai multe televiziuni, scoase din Grila de programe
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern