Mesajul ONG-urilor pentru premierul Viorica Dăncilă. Zeci de femei vor depune zilnic plângeri la secțiile de poliție

Mesajul ONG-urilor pentru premierul Viorica Dăncilă. Zeci de femei vor depune zilnic plângeri la secțiile de poliție
Publicat: 30/01/2018, 11:15

Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, formată din 25 de organizații neguvernamentale la nivel național, amintește de cazurile Nicoletei Botan, directoarea de grădiniță privată din Capitală care a fost înjunghiată mortal de soțul ei la muncă deși avea împotriva acestuia un ordin de protecție, și de cazul femeii înjunghiate mortal de fostul iubit, militar de profesie, într-un coafor din localitatea dâmbovițeană Titu, în condițiile în care fosta soție a acestuia îl reclamase la Poliție de mai multe ori.

„Vă solicităm prin această scrisoare deschisă să cereți publicarea unui raport de către Poliția Română cu privire la numărul de ordine de protecție încălcate în anul 2017 și cu privire la modul în care a fost îndeplinită, în aceste cazuri, obligația poliției de supraveghere a respectării ordinelor de protecție. Câți dintre agresorii care au încălcat ordinele de protecție sunt cercetați pentru încălcarea hotărârii judecătorești și câți dintre inculpații în dosare cu aceeași acuzație au primit pedeapsa cu închisoarea? Deși există ordine de protecție emise sau plângeri înregistrate la poliție împotriva agresorilor, femeile sunt în continuare bătute și, în cele din urmă, ucise. Ordinul de protecție a fost introdus în legislație în 2012, însă Poliția Română ne-a transmis în august 2017: «La nivelul I.G.P.R nu a fost elaborată o procedură de lucru cu privire la normele de implementare și supraveghere a ordinului de protecție în cazurile de violență în familie, conform Legii nr. 217/2003, republicată. Cu toate acestea, de la nivel central, au fost transmise structurilor teritoriale circulare privind modul unitar de acțiune»”, se arată în scrisoarea deschisă adresată premierului Viorica Dăncilă.

ONG-urile cer reglementarea unui sistem de monitorizare a respectării ordinelor de protecție prin asigurarea monitorizării agresorilor prin brățări electronice, măsură ce a fost propusă în guvernele anterioare, dar care nu s-a concretizat până în prezent.

„Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, republicată, cu modificările și completările ulterioare a fost supus dezbaterii publice în iulie 2017. Proiectul de lege vizează introducerea ordinului de protecție provizoriu (art.52, Convenția de la Istanbul), emis de polițist, în baza unui instrument eficient de evaluare, la constatarea faptei de violență, care să asigure o protecție reală și rapidă, asigurarea accesului victimelor violenței la justiție, precum și bugetarea adecvată a adăposturilor și serviciilor de consiliere și suport. Acest proiect de lege a fost semnat de membrii cabinetului anterior și urmează să fie semnat din nou de către membrii noului cabinet pentru a fi apoi transmis către Parlament”, potrivit sursei citate.

Organizațiile non-guvernamentale averzizează că, în tot acest timp în care Guvernul amână adoptarea unor măsuri, în medie 39 de femei vor înainta, în fiecare zi, plângeri la secțiile de poliție pentru loviri sau alte violențe din partea unui membru de familie.

Potrvit sursei citate, la fiecare patru zile va fi înregistrat la poliție un caz în care o minoră a fost violată de un membru de familie, ONG-urile atrăgând atenția că 25% dintre omorurile înregistrate la nivel național în 2015 au avut loc în familie.

Scrisoarea deschisă este semnată de organizațiile neguvernamentale membre în Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor (Rețeaua VIF), iar scrisoarea deschisă este sprijinită de 63 de asociații și ONG-uri.