Mesajul Patriarhului Daniel de Sfântul Nicolae: „Este un om al faptelor bune făcute cu discreţie”

Mesajul Patriarhului Daniel de Sfântul Nicolae: „Este un om al faptelor bune făcute cu discreţie”
Mesajul Patriarhului Daniel de Sfântul Nicolae: „Este un om al faptelor bune făcute cu discreţie” / Sursă Foto: Mediafax Foto
Publicat: 06/12/2020, 18:54
Actualizat: 06/04/2021, 15:19

Sfântul Nicolae reprezintă simbolul generozităţii şi prietenul copiilor, a afirmat Patriarhul Daniel în adresarea sa, cu ocazia zilei de 6 decembrie. Acesta a vorbit și despre motivul pentru care copiii îl confundă deseori pe Moș Nicolae cu Moș Crăciun.

Patriarhul Daniel: „Sfântul Nicolae arată bunătatea lui Dumnezeu Tatăl”

„Sfântul Nicolae este ajutător al orfanilor, al bolnavilor, al oamenilor aflaţi în dificultăţi, dar mai ales este prieten al copiilor”, a spus Patriarhul Daniel în mesajul său, potrivit Basilica.ro.

Patriarhul Daniel a mai arătat că, adesea, copiii îl confundă pe Moş Nicolae cu Moş Crăciun.

„De fapt, Sfântul Nicolae arată bunătatea lui Dumnezeu Tatăl, iubirea milostivă a lui Dumnezeu Care trimite pe unicul Său Fiu în lume pentru mântuirea lumii şi această bunătate milostivă a lui Dumnezeu Tatăl este personificată de Moş Crăciun”.

„Cu alte cuvinte, Moş Nicolae este un fel de înaintermergător al lui Moş Crăciun şi el este perceput de copii ca un sfânt milostiv, dăruitor, un prieten discret. Este un om al faptelor bune făcute cu discreţie”.

Sfântul Nicolae a devenit în istorie „simbolul generozităţii”, al unei civilizaţii care pune accent în primul rând pe „bunătatea sufletului”, potrivit patriarhului.

„El nu a fost un mare teolog, dar teologia sa este o teologie a iubirii milostive arătate prin fapte bune, imediate, concrete”, a subliniat Patriarhul.

Patriarhul Daniel a slujit de Sfântul Nicolae la Paraclisul Reședinței Patriarhale.

Moaștele Sfântului Nicolae sunt la București

În adresarea sa, Patriarhul Daniel a mai spus că sfântul cinstit în 6 decembrie a devenit popular în Răsărit, dar şi în Apus.

„În anul 1087, pentru a nu fi capturate şi profanate de musulmani, sfintele sale moaşte au fost mutate de la Mira Lichiei la Bari în Italia, unde se află şi astăzi în biserica Sfântul Nicolae”.

Acesta a mai amintit că la biserica „Sfântul Gheorghe” – Nou din Bucureşti se află un fragment din mâna Sfântului Nicolae, care a ajuns acolo prin dărnicia domnitorului Mihai Viteazul.

Sfântul Nicolae este şi cel mai popular sfânt din Bucureşti, a adăugat Patriarhul României.

„În Bucureşti se află aproape 30 de biserici care au hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, o sfântă foarte milostivă şi ea, dar numărul bisericilor dedicate Sfântului Nicolae sau puse sub ocrotirea sa, fie primul, al doilea sau al treilea hram, este mai mare. Numai în oraşul Bucureşti, fără împrejurimi, se află 44 de biserici puse sub ocrotirea sfântului Nicolae”.

„Acest lucru se explică prin faptul că bucureştenii au înţeles că esenţa vieţii creştine este bunătatea inimii, iubirea smerită şi milostivă sau iubirea darnică. Oraşul Bucuriei, cum s-a numit în secolele trecute, în limba greacă, oraşul Bucureşti, este un oraş al bucuriei în măsura în care rămâne un oraş al milosteniei, al binefacerii, al iubirii milostive”.

„Să ne rugăm Sfântului Nicolae să ne ajute să fim şi noi milostivi. El ne îndeamnă să pregătim peştera trupului şi ieslea sufletului ca să putem primi pe Hristos”.

 Patriarhul Daniel i-a felicitat pe cei peste 800.000 de români care îşi serbează onomastica de Sfântul Nicolae.

„Le dorim ani mulţi cu sănătate, mult ajutor de la Dumnezeu şi multă bucurie, spre săvârşirea faptelor bune şi spre dobândirea mântuirii”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase