MESAJUL preoților catolici de Paștele ortodocșilor. „Mergeți și spuneți în toată lumea VESTEA CEA BUNĂ”

Publicat: 11/04/2015, 20:51
Actualizat: 07/08/2015, 00:42

Francisc Doboș nu s-a gândit nicio clipă că video-ul în care, alături de alți doi colegi, le vorbește oamenilor despre donarea de sânge va deveni viral pe internet. „E o idee jucăușă. E o joacă de adulți”, a spus Francisc Doboș, care precizează că a ales acest mod de comunicare pentru că și preoții trebuie să țină pasul cu modul de comunicare al oamenilor și al tinerilor în special. „Tinerii ne provoacă, dar suntem și noi tineri. Nu putem noi să vorbim încă la galenă și toată lumea să fie pe Facebook. Dacă acest lucru ajută ca alți oameni să devină mai luminoși, e foarte bine!”, a spus Francis Doboș. Purtătorul de cuvânt al Arhidiocezei Catolice din București nu vrea să fie în centrul atenției, ci numai ca mesajul lui să ajungă la cât mai multă lume. „Eu mă simt un pic lipsit de confort la această constipare spirituală. Și atunci când spunem lucruri spirituale, de sens, o putem transmite cu inima, nu ca poruncă, nu doar ca frică de Dumnezeu, ci de iubire de oameni. Și nu puteam să nu o spunem așa cum vorbesc lucrurile astăzi, adică cum vorbesc oamenii, dar să avem conținut spiritual, conținut de sens al vieții”, a spus Francisc Doboș.

Digitalizarea modului de comunicare al preoților catolici a avut loc treptat. Acum, toate slujbele de la Catedrala Catolică Sfântul Iosif din Capitală se transmit online. „Noi avem un proiect care a început în urmă cu un an de zile, catedralaonline, și tot ce este în catedrală se vede online. De Paște s-au transmis toate slujbele după regie proprie. Folosim și rețelele sociale, pagina de Facebook a Arhiepiscopiei, pagina centrului de comunicații Angelus”, arată preotul.

Afișul campaniei privind donarea de sânge va ajunge în toate bisericile catolice și greco-catolice din România. Dar până să le zică preoților din țară să-i îndemne pe credincioși să doneze sânge, preoții de la București au zis să dea ei exemplu. Și au și filmat momentul. „ Ni s-a părut că acest lucru ar putea prinde. Până să fie anunțat de „bătrânii noștri” parohi, mesajul ar ajunge mai degrabă pe filiera de jos, de la tineri către părinți”, spune Francisc Doboș, care arată că mai degrabă ar folosi inițiativă în loc de campanie.

„E o inițiativă care are la bază un fundament spiritual. Ideea nu ne-a venit nouă, preoților, nu a venit ierarhiei. A fost o întrepătrundere de factori. De fapt, a venit de la un voluntar, Cristina se numește. Ea, luând legătura cu mai mulți medici catolici și apoi venind și la Arhiepiscopie, ne-am adunat câțiva preoți și am discutat. Nu a venit ierarhic, ca o inițiativă de sus. Și atunci ne-am gândit cum să facem să ajungă la mai mulți credincioși. În fond, nu era ideea să ieșim în piața publică, ci să ajungă în parohiile noastre. Am făcut un afiș care să ajungă în parohiile noastre cu îndemnurile adresate către preoți să le spună credincioșilor cine poate dona ca să dăruiască viața. Noi deja i-am anunțat pe preoți în Joia Mare, când au fost la București toți preoții din Arhidieceză. Dar am zis: care este soarta unui anunț de la centru? Ca oricare anunț este pus pe un perete și poate acolo moare. Și atunci am zis că înainte să le trimitem anunțul sau să le solicităm preoților, să ne ducem noi câțiva să donăm”, povestește preotul.

„Îmi doresc din toată inima să ieșim din teamă”

Prelații catolici nu sunt de fapt la prima donare de sânge, în ianuarie au mai donat sânge pentru un preot catolic din Giurgiu care avea nevoie de transfuzii. „De atunci cred că s-a născut și ideea să donăm mai des, nu numai la nevoie, să facem o normalitate din asta. Și să-i îndemnăm și pe alții” a spus Francisc Doboș.

Despre momentul donării de sânge, Vinerea Mare a ortodocșilor, preotul spune că în niciun caz nu a vrut să fie o provocare.

„Faptul că am făcut lucrul ăsta în Vinerea Mare a ortodocșilor a fost o providență, și nu cred că a fost minima intenție a niciunuia dintre noi să fie altfel, ci dimpotrivă poate fi considerat ca providență, pentru că în aceste zile de har, și pentru catolici și pentru ortodocși, oamenii sunt mai sensibili la ce s-a întâmplat, la ce a făcut Dumnezeu pentru noi, la ce se întâmplă în aceste zile -Moarte, Răstignire și Înviere- și în felul acesta putem ajunge la sufletele altora. De ce nu am făcut-o vinerea trecută? Pentru că era Vinerea Sfântă pentru noi și noi am ținut post, și nu se poate să ținem post și să donăm. Dar acolo nu a fost niciun scop provocativ”, a spus preotul.

Dacă oamenilor nu ar mai fi temători și dacă s-ar gândi că prin donare dăruiesc de fapt viață, atunci situația donațiilor de sânge ar fi alta în România. Pentru asta oamenii au nevoie de un îndemn și un exemplu în același timp, mai arată preotul Francisc Doboș. „Eu îmi doresc din toată inima să ieșim dintr-o teamă, teama de a dona, teama de a fi inhibat. Pentru că fiecare poate fi atins de un imbold, în viață avem nevoie care să ne dea un imbold sau să ne arate direcția. Și atunci cu siguranță o vom face”, mai spune prelatul.

Pe de altă parte, preotul afirmă că imboldul a fost inițiat în primul rând pentru catolici, dar el vrea să de adreseze fiecărui om, indiferent de confesiune religioasă. „Îl îndemn pe orice om, pentru că sângele lui este viață și putem da viața printr-o acțiune umanitară. Această inițiativă este adresată oricui, pentru că sângele, care are viață, nu are confesiune religiosă, este al Bunului Dumnezeu”, afirmă Francisc Doboș.

„Care este vestea cea bună? Învierea. Învierea în ce formă? În toate formele”

Pentru românii care sărbătoresc Învierea Domnului, preotul nu are un mesaj anume, dar amintește de Evanghelia de sâmbătă în care se vorbește despre Înviere. „Se spune că după ce a înviat, Iisus i-a apărut Mariei Magdalena din care a scos șapte diavoli, ea a plecat a povesti, dar n-au crezut-o. După aceea le-a apărut celor doi ucenici care mergeau la câmp și nici ei n-au crezut. Mai apoi le-a apărut celor 11 mucenici și le-a spus: Mergeți în toată lumea și predicați vestea cea bună la toată făptura. Care este vestea cea bună? Învierea. Învierea în ce formă? În toate formele. Dacă este și prin donarea de sânge, și prin dăruirea unui cuvânt sau a unui surâs, și prin întoarcerea la familie, la gânduri bune, și prin renunțarea la exacerbări de tot felul, acest lucru înseamnă viață, adică învierea din morți a fiecăruia dintre noi”, a spus Francisc Doboș.

Preotul spune că mărturisirea „Hristos a Înviat!”, pe care oamenii o rostesc în noaptea de Înviere, n-ar trebui să fie numai un cuvânt. „Ci să reflecte o transformare, nu în a fi mai bun, ci a ne converti, adică în a fi sfinți”, spune preotul.

„Să fim mai luminoși. Hristos nu a venit să ne spună să fim mai buni, mai buni în comparație cu ce? Ci ca noi să fim mai eficienți în termeni de viață, atunci când vorbim, când ne întâlnim să avem în comunicarea noastră această strălucire că am privit în cer și că de acolo ceva se reflectă în privirea mea, în modul de a vorbi cu oamenii, cu familia, cu prietenii, de a coborî din autobuz”, arată Francisc Doboș.

În privința donării de sânge, preotul spune că acest lucru este valabil și pentru cei care nu cred atât de mult în Dumnezeu. „Lor nu le spun că Hristos și-a dat sângele pentru ca noi să ne mântuim, ci că printr-un gest simplu precum donarea de sânge putem să dăruim viață altora cărora bolile sau accidentele pare că le ia viața din vene. Și este mai mare bucuria în a da decât a primi. Nu este nicio nuanță de orgoliu atunci când dai, nu ești pe o treaptă superioară”, conchide preotul Francisc Doboș, care arată că oamenii au nevoie să simtă că Dumnezeu învie prin fiecare dintre noi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani