Mihai Necolaiciuc a fost condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare. UPDATE: Fostul șef al CFR a fost dus la Penitenciarul Rahova

Mihai Necolaiciuc a fost condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare. UPDATE: Fostul șef al CFR a fost dus la Penitenciarul Rahova
Publicat: 17/10/2014, 18:20
Actualizat: 01/02/2019, 12:48

UPDATE: Fostul director general al CFR Mihai Necolaiciuc a fost ridicat de polițiști și este dus la Penitenciarul Rahova, după ce a fost condamnat, vineri, la patru ani și șase luni de închisoare cu executare.

Inițial, Necolaiciuc a fost achitat în acest dosar de Judecătoria Sector 1. Sentința de condamnare a fost pronunțată de către Curtea de Apel București. Necolaiciuc urmează să fie încarcerat într-un pernitenciar după ce judecătorii vor face toate formalitățile. Instanța a mai dispus ca Necolaiciuc și Viorica Olăeru (condamnată la 3 ani de închisoare) să plătească în solidar prejudiciul de 8,4 milioane lei.

Ce conține dosarul lui Necolaiciuc

Mediafax.ro amintește că, în 12 mai 2011, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a lui Mihai Necolaiciuc, la acel moment în stare de arest preventiv, fost director general al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA și a Vioricăi Olăeru, fost director al Direcției Economice în perioada 26 noiembrie 2001 – 10 octombrie 2003, pentru infracțiunea de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice, în formă continuată (66 acte materiale).

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2000, România a încheiat cu Banca Europeană de Investiții (BEI) un contract de finanțare pentru realizarea „Proiectului de reconstrucție pentru eliminarea efectelor inundațiilor”, care viza reconstruirea infrastructurii afectate de inundațiile din 2000 și din anii anteriori.

În ceea ce privește CNCFR SA, finanțarea s-a acordat pentru efectuarea de lucrări de reconstrucție și consolidare a liniilor de cale ferată în valoare de 34,3 milioane de euro. Clauzele contractuale stipulau ca banii să fie utilizați exclusiv pentru achiziționarea de bunuri și servicii și pentru realizarea lucrărilor de natura celor menționate. Fondurile necesare rambursării împrumutului se asigurau de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Lucrărilor Publice și Locuinței.

În aceste condiții, în perioada decembrie 2001 – ianuarie 2003, Mihai Necolaiciuc, în calitate de director general al CN CFR SA și Viorica Olăeru, director al Direcției Economice din cadrul aceleiași companii, și-au încălcat atribuțiile de serviciu și, ignorând clauzele respectivului contract de împrumut, au utilizat suma de 86.099.721.567 ROL (aproximativ 2.754.728 euro), provenită din creditul acordat de către BEI, în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Concret, cei doi au avizat 66 de ordine de plată către 57 de societăți comerciale fiind achitate, în mod preferențial, bunuri și servicii fără legătură cu proiectul (servicii de publicitate în presă, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer condiționat, salopete din doc, covoare PVC, calendare și agende etc).

Pentru a recupera paguba creată, procurorii au dispus luarea măsurilor asigurătorii asupra bunurilor imobile, atât din România cât și din SUA, aparținând celor doi inculpați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Șapte reguli care te vor ajuta să economisești mulți bani
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ