Mini-guvernul PSD din umbra lui Cioloș. Cine sunt oamenii din eșalonul doi de la Palatul Victoria

Mini-guvernul PSD din umbra lui Cioloș. Cine sunt oamenii din eșalonul doi de la Palatul Victoria
Publicat: 26/02/2016, 17:42
Actualizat: 11/10/2016, 12:12

Miniștrii din cabinetul tehnocrat nu s-au grăbit să propună schimbarea echipelor de lucru și numirea unor noi secretari de stat, cu toate că sunt deja în funcție de aproape jumătate de an. Astfel, există astăzi ministere în care, în afară de ministru, echipa de conducere a rămas neschimbată chiar din timpul guvernării PSD-iste.

Cel mai bun exemplu este Ministerul Apărării Naționale (MApN), acolo unde toți secretarii de stat din timpul guvernului PSD au rămas în funcție și după plecarea lui Victor Ponta. Cea mai veche pe scaunul de secretar de stat în MApN este Otilia Sava, responsabilă de relația cu Parlamentul, informare publică și creșterea calității vieții personalului din septembrie 2013. Mai târziu, în martie 2014, și Valeriu Nicuț a fost numit în funcția de secretar de stat pentru politica de apărare și planificare, și tot Victor Ponta a semnat, pe final de mandat, decretul de numire a lui Gabriel Beniamin Leș ca secretar de stat pentru armanente spre sfârșitul lui 2015. Nici unul dintre acești trei funcționari nu a fost revocat din funcție de premierul tehnocrat Dacian Cioloș.

Un alt minister extrem de important care păstrează urme social-democrate este Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice. Toți cei patru secretari de stat care alcătuiesc echipa ministrului Adrian Curaj au colaborat în trecut și cu alții miniștri de orientare politică de stânga, pentru că fiecare dintre ei își exercită funcția încă dinainte de căderea guvernului Ponta.

Astfel, secretarul de stat cu cea mai multă vechime este Gigel Paraschiv, învestit pe acest post printr-un decret de numire semnat de fostul prim-ministru Victor Ponta, valabil din 16 mai 2012. Aproape un an mai târziu, în ianuarie 2013, a fost numit în funcție și András György Kiràly care, de asemenea, a fost păstrat în echipă de ministrul Curaj. Un alt secretar de stat rămas în conducerea Ministerului Educației este Emil Florin Albotă, care ocupă acest post din martie 2014. Și Gabriel Liviu Ispas este un secretar de stat rămas dintr-un fost cabinet politic, atunci când Sorin Cîmpeanu a fost numit pentru o perioadă limitată prim-ministru interimar și în acest timp foarte scurt a semnat decretul de învestire în funcție.

Un alt minister foarte important și destul de controversat în ultima vreme care a păstrat cea mai mare parte a fostei echipe social-democrate este Ministerul Sănătății. Alături de ministrul Patriciu Achimaș-Cadariu, Sănătatea este condusă de patru secretari de stat și un subsecretar. Dintre aceștia, trei au legătură direct cu PSD-ul sau au fost selectați și numiți chiar de Victor Ponta. Vorbim aici despre Dorel Săndesc, medic susținut de PSD Timiș pentru a-i lua locul la Sănătate lui Raed Arafat începând cu martie 2014. Alte două numiri ale lui Victor Ponta sunt Francisk Iulian Chiriac, secretar de stat din martie 2013, și Răzvan Teohari Vulcănescu, subsecretar de stat în Ministerul Sănătății din mai 2012.

Și la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale tradiția PSD-istă se menține prin doi din cei trei secretari de stat care se țin tare pe poziții și după plecarea lui Victor Ponta. Unul dintre ei este Dumitru Daniel Botănoiu care, după eliberarea din funcție a secretarilor de stat Barna Tanczos și Octavian Bumbu, în luna mai a anului 2012, a fost numit pe această funcție, alături de Gheorghe Albu. Acesta din urmă nu se mai află astăzi la Ministerul Dezvoltării, dar numirile lui Ponta în minister încă rezistă, pentru că și secretarul de stat Simona-Allice Man a fost instalată în această funcție de fostul prim-ministru în mai 2015, la scurt timp după ce fusese retrasă de la conducerea Autorității Naționale pentru Turism.

Nici la Ministerul Finanțelor Publice lucrurile nu sunt foarte diferite, pentru că din cei patru secretari de stat care alcătuiesc echipa ministrului Anca Dragu, trei sunt pe poziții din fostul guvern PSD. Cu cea mai multă vechime în această funcție este Enache Jiru, secretar de stat din anul 2012, numit chiar de fostul premier Ponta. Tot Victor Ponta a semnat decizia de învestire și pentru Daniela Pescaru și Attila Gyorgy, ambii fiind funcționari la Finanțe din timpul administrației PSD.

La Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, alături de ministrul Vasile Dîncu, în structurile de conducere se găsesc doi secretari de stat rămași în minister după ce au fost numiți chiar de Victor Ponta: Sirma Caraman și Cezar-Radu Soare. Ambii au ocupat funcția în urma unei hotărâri de guvern semnată de fostul prim-minstru Victor Ponta. Cel din urmă a mai ocupat și funcția de subsecretar de stat în Ministerul Transporturilor în perioada martie-aprilie 2014, atunci când la putere se afla tot PSD-ul lui Ponta.

Oameni pe care guvernul social-democrat i-a propulsat în funcție au rămas încă la conducere și în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), iar unul dintre ei este Raed Arafat. Din ianuarie 2014 acesta este secretar de stat șef al Departamentului pentru Situații de Urgență. Istoricul său profesional în conducerea ministerelor datează, însă, din august 2007 atunci când a fost numit în funcția de subsecretar de stat în Ministerul Sănătății (MS) de către premierul României de la aceaa dată, Călin Popescu Tăriceanu. Arafat a părăsit acest post pe 10 ianuarie 2012 după un conflict deschis cu fostul președinte Traian Băsescu, fapt care a determinat și protestele masive de susținere din ianuarie 2012. Ulterior, în luna februarie a aceluiași an a revenit ca subsecretar de stat în MS și a rămas în funcție până în octombrie, atunci când a fost numit ministru interimar și ministru al Sănătății, funcție pe care a rămas doar două lun, pentru ca mai apoi să-și continue cariera în conducerea ministerului ca secretar de stat încă doi ani, până în ianuarie 2014. Apoi a trecut la Ministerul Afacerilor Interne pe funcția de secretar de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, pe care îl coordonează și astăzi.

Una dintre figurile nou intrate în MAI este Maria-Cristina Manda, care nu este străină, totuși, de Afacerile Interne ale României și nici de fostul guvern. La propunerea actualului ministru de Interne, Petre Tobă, premierul Cioloș a numit-o de curând pe Manda în funcția de subsecretar de stat în MAI după ce, anterior, aceasta a fost consiliera lui Gabriel Oprea în perioada în care el a ocupat funcția de ministru de Interne. Înainte, Cristina Manda a fost consilier prezidențial în perioada în care Crin Antonescu a fost președinte interimar, ocupându-se de Departamentul Constituțional. De asemenea, Cristina Manda a mai fost consilier al Monei Pivniceru în perioada în care aceasta era Ministrul Justiției. Anterior, Manda a fost membră PSD și a lucrat apoi pe post de consilieră și pentru liberalul Cristian David sau conservatorul Codruț Șereș, conform Monicăi Macovei.

Una dintre primele surprize pe care le-a furnizat Dacian Cioloș din postura de premier al României a fost numirea în funcția de secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri a Ancăi Magdalena Chiser, aceasta având legături foarte apropiate cu Partidul Social Democrat și figurând chiar pe listele PSD pentru un loc de deputat în 2004. În luna ianuarie a acestui an, Chiser a fost numită în funcția de secretar de stat la Ministerul Economiei, dar, potrivit profilului de LinkedIn, cariera sa politică datează de mai bine de un deceniu și este legată și de mișcarea social-democrată. Din decembrie 2014 aceasta este consilier personal în cadrul ministerului Economiei, după ce timp de 10 ani a fost consilier parlamentar în cadrul Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare a Camerei Deputaților. Între 2004 și 2005 a urmat cursurile Colegiului Național de Apărare. Ea a mai lucrat ca expert în cadrul Administrației Prezidențiale în perioada 2000-2004 și a figurat pe lista candidaților PSD+PUR pentru un loc de deputat în 2004.

La Ministerul Afacerilor Externe (MAE) dintre cei șase secretari și subsecretari de stat aflați în funcție în acest moment, doi sunt în structura de conducere a ministerului din vremea guvernului PSD, deciziile de numire fiind semnate chiar de fostul premier Victor Ponta. Este vorba despre Daniel Ioniță, secretar de stat din data de 29 decembrie 2014, și despre Răzvan Horațiu Radu, agent guvernamental pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene din 19 ianuarie 2013.

Ministerul Culturii, condus astăzi de ministrul Vlad Alexandrescu face și el parte din categoria instituțiilor publice care poartă amprenta PSD. Conducerea de la Cultură este alcătuită, pe lângă ministru, din trei secretari de stat și un subsecretar, doi dintre aceștia aflându-se în funcție cu mult timp înainte de venirea la putere a cabinetului Cioloș. Pentru secretarul de stat Alexandru Oprean, decizia de numire a fost semnată de fostul prim-ministru Victor Ponta și este valabilă din luna aprilie a anului 2014. La schimbarea guvernului a rezistat și Irina Sanda Marin Cajal, subsecretar de stat din 2015 care nu a fost afectată de modificările de la vârful executivului.

Chiar dacă este mai nou înființat decât celelalte ministere din România, n-a fost nevoie de o periodă prea lungă pentru ca Ministerul Fondurilor Europene să rămână cu o puternică ștampilă PSD. Jumătate din secretarii de stat din această zonă au fost numiți în anul 2015, de prim-ministrul Victor Ponta. Ciprian Cătălin Necula și Nicușor Marian Buică sunt secretari de stat din aprilie, respectiv octombrie 2015, ambii rămânând în funcție și după ce Ponta și-a depus mandatul.

La Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor secretarul de stat Iulian Jugan numit în această funcție în aprilie 2015 de fosta administrație Ponta nu doar că rezistă printre mai noii săi colegi, ci, odată cu instalarea guvernului tehnocrat, a fost chiar învestit cu mai multe funcții importante pe plan internațional. Ministrul Cristina Pașca Palmer l-a numit pe Jugan președinte al părții române în cadrul Comisiei Hidrotehnice româno-sârbe pentru aplicarea acordului dintre România și fosta Iugoslavie privind problemele hidrotehnice de pe sistemele hidrotehnice și cursurile de apă de pe frontieră, sau întretăiate de frontiera de stat, împuternicit al părții române pentru aplicarea Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Ucrainei privind colaborarea în domeniul gospodăririi apelor de frontier, împuternicitul guvernamental al părții române în cadrul comisiei hidrotehnice româno-ungare pentru aplicarea acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Ungare privind colaborarea pentru protecția și utilizarea durabilă a apelor de frontier, dar și președinte al părții române în comisia hidrotehnică interguvernamentală pentru aplicarea Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova, privind colaborarea pentru protecția și utilizarea durabilă a apelor Prutului și Dunării.

Și din echipa ministrului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Anca Costea, fac parte doi dintre secretarii de stat pe care și i-a dorit în administrație chiar guvernul Victor Ponta. Primul se numește Gabriel Lungu și ocupă acest post din februarie 2015, printr-un decret de numire semnat de Ponta. Tot fostul premier l-a învestit secretar de stat și pe Adrian Marius Dobre, care a rămas și acum în funcție la Ministerul Muncii.

La Ministerul Tineretului și Sportului, trei dintre cei patru secretari și subsecretari de stat aflați la ora actuală la conducere au fost aleși și numiți în fostul guvern PSD-ist condus de Victor Ponta. Unul dintre aceștia este Emilia Carmen Tocală, secretar de stat pe activități de Sport, din ianuarie 2013. Și cei doi subsecretari din acest minister fac parte din perioada Ponta și nu au fost înlocuiți odată cu venirea guvernului tehnocrat: Augustin Ioan, subsecretar de stat pe activități de Sport, și Adrian Călin Buzgău, subsecretar de stat pe activități de Tineret, pe acest post din aprilie 2015.

Nici la Ministerul Transporturilor situația nu stă altfel, pentru că mare parte din echipa actualului ministru tehnocrat este aceeași cu cea care a funcționat și în perioada administrației Ponta. Ion-Aurel Stanciu și Marius Humelnicu au mai mult de jumătate de an din această funcție, fiind numiți în august 2015 prin decizia semnată de fostul premier. Tot din vechiul guvern PSD a rămas pe un post de secretar de stat și Alexandru Răzvan Cuc, numit pe final de mandat, în octombrie 2015.

Chiar dacă în unele ministere aproape toată conducerea, începând de la ministru și terminând cu secretarii de stat, a fost înlocuită, unele dintre numiri au vizat persoane care au avut anterior legătură chiar cu politica social-democrată. La Ministerul Energiei, de pildă, cei trei secretari de stat au fost cu toții numiți recent și confirmați de semnătura lui Dacian Cioloș. În decembrie, doi noi secretari de stat au ajuns la Energie, iar unul dintre ei nu pare, totuși, să fie deloc străin de mediul politic românesc și de orientarea de stânga. Este vorba despre Aristotel Jude, funcționar la minister din decembrie 2015, dar, în același timp, membru al organizației PSD Mediaș.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna