Ministerul de Interne mobilizează o adevărată „armată”, după atenționările meteo

Ministerul de Interne mobilizează o adevărată armată, după atenționările meteo
Publicat: 05/03/2015, 18:07

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a anunțat, joi, în cadrul unei videocoferințe cu prefecții, că au fost mobilizați pentru internenție peste 6.000 de pompieri, peste 12.700 de polițiști și 5.300 de jandarmi, fiind comnstituită și o rezervă de 11.700 de cadre, „pentru situația în care fenomenele meteorologice se vor manifesta cu o intensitate mai mare decât cea prognozată”.

Oprea a spus că principala problemă la care se așteaptă autoritățile constă în îngreunarea circulației rutiere pe drumurile din zona montană, unde se așteaptă depunerea unui strat consistent de zăpadă.

Potrivit ministrului, pentru autostrăzi și drumuri naționale există la acest moment stocuri de 68.876 tone de sare, peste 36.000 tone de nisip, 531 tone clorură de calciu și 241 tone de produse antiderapante.

Până în acest moment, din cauza vântului puternic care a doborât stâlpii de înaltă tensiune, 13 localități au rămas fără energie electrică. Este vorba despre localitătea Segarcea, din județul Dolj, localitățile Comanda, Garbovățul de Sus, Măru Roșu, Căzănești, Jirov și Vlădașești, din județul Mehedinți, localitățile Strejești, Grădinari, Perieți, Schitu și Bălteni din Olt și localitatea Măldăeni din Teleorman.

Meteorologii au emis o atenționare cod galben valabilă de joi până sâmbătă după-amiază, în aproape toată țara fiind anunțate ninsori, precipitații mixte și vânt care va depăși la rafală 70 de kilometri pe oră și va viscoli zăpada.

Potrivit atenționării transmise de Administrația Națională de Meteorologie, de joi, ora 13.00, până vineri, ora 16.00, se înregistrează precipitații importante cantitativ, intensificări ale vântului și ninsori în 24 de județe – Alba, Bistrița-Năsăud, Cluj, Dâmbovița, Hunedoara, Maramureș, Prahova, Timiș, Argeș, Brașov, Caraș-Severin, Dolj, Harghita, Mureș, Sibiu, Vâlcea, Bacău, Buzău, Covasna, Gorj, Mehedinți, Neamț, Suceava și Vrancea.

Atenționarea de cod galben se va extinde, de vineri, ora 16.00, până sâmbătă, la aceeași oră, în aproape toată țara, cu excepția județelor Botoșani, Iași, Timiș, Arad, Bihor, Mureș, Sălaj și Satu Mare, respectiv în 34 de județe.

În cele două zile vor cădea precipitații mai ales sub formă de ninsoare în toate zonele montane, în Oltenia, Muntenia, centrul și sudul Moldovei, cea mai mare parte a Transilvaniei și în sudul Banatului. De asemenea, în restul teritoriului precipitațiile vor fi mixte.

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a anunțat, joi, în videoconferința cu prefecții, că vineri noapte va ninge în sudul țării, inclusiv în București, iar dacă vântul va depăși 70 de kilometri la oră este posibil să fie emise coduri portocalii.

Președintele ANM a spus că, la nivel european, au fost emise coduri roșii în țări precum Italia, Serbia, Croația, Muntenegru, unde se așteaptă cantități mari de precipitații, asociate cu vânt.

„În România, deocamdată este emis cod galben, care înseamnă viscol la munte. Vineri după-amiază sau vineri noapte este posibil să ningă inclusiv în București, în timp ce vântul va atinge viteze de aproximativ 50, 60 de kilometri la oră. Ne așteptăm ca acolo unde viteza vântului va ajunge la 70 de kilomtri pe oră și va ninge să emitem niște coduri portocalii, pe perioade limitate, urmând ca la expirarea atenționării cod galben la nivel național să nu mai emitem niciun cod”, a afirmat Ion Sandu.

Tags:
Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
„Semn clar” pentru Harry și Meghan că nu sunt bineveniți în Marea Britanie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...