Ministerul Educației: Așa-zisele diplome de liceu din Mureș sunt hârtii simbolice, de agățat în cui, acasă

Ministerul Educației: Așa-zisele diplome de liceu din Mureș sunt hârtii simbolice, de agățat în cui, acasă
Publicat: 15/06/2013, 23:20
Actualizat: 20/05/2015, 01:07

Așa-zisele diplome de liceu bilingve ce ar fi eliberate în Mureș sunt hârtii simbolice, „de agățat în cui, acasă”, fără valoare de atestat sau de document oficial în baza căruia să se acceadă într-o formă de învățământ superioară, au declarat sâmbătă, pentru MEDIAFAX, oficiali din MEN.
„Nu sunt diplome oficiale, ci hârtii simbolice, de agățat în cui, acasă. Nu au valoare de atestat sau de document în baza căruia să se acceadă într-o formă de învățământ superioară ori care să demonstreze absolvirea unei forme de învățământ”, au spus oficiali din Ministerul Educației Naționale (MEN).

Potrivit surselor citate, toate documentele ce au caracter oficial, cum ar fi diplomele de bacalaureat, sunt redactate în limba română.

Senatorul PDL Marius Pașcan a cerut, joi, demisia șefului ISJ Mureș, Ștefan Someșan, acuzând că instituția a transmis diplome bilingve pentru absolvenții de liceu, fără „legătură cu legislația României”.

Senatorul a precizat că ISJ Mureș a transmis diplome bilingve pentru absolvenții de liceu, prezentând o astfel de diplomă – scrisă în română și maghiară, fără stemă și fără tricolor -, care a fost distribuită Liceului Tehnologic „Ion Vlasiu” din Târgu Mureș.

Potrivit lui Pașcan, documentele respective nu au „niciun fel de legătură cu legislația în vigoare a României” și sunt ilegale.

Inspectoratul Școlar Județean Mureș a postat, joi seară, pe site-ul său, un comunicat în care preciza că diplomele distribuite în licee „nu au fost concepute și elaborate” de instituție, care nu este responsabilă de distribuirea acestora în unitățile de învățământ din județ, „drept dovadă, lipsa însemnelor statului român și ale ISJ Mureș”.

Totodată, șeful ISJ Mureș, Ștefan Someșan, declara că diplomele respective au fost distribuite de adjunctul său, Ilyes Ildiko, „dar nu în calitate de inspector general adjunct”.

Vineri, reprezentanții UDMR Mureș s-au declarat „revoltați și consternați” de „atitudinea naționalistă și xenofobă” a senatorului PDL Marius Pașcan, președintele organizației, Brassai Zsombor, spunând că „vremea isteriilor a trecut în Târgu Mureș”.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, susține că acordarea unor diplome bilingve absolvenților de liceu nu încalcă nicio lege, iar acestea nu sunt mai puțin oficiale sau valabile decât alte atestate, scandalul de la Târgu Mureș fiind generat de „un om care nu înțelege prea multe lucruri din secolul XXI”.

Întrebat, sâmbătă, la Bistrița, de corespondentul MEDIAFAX, despre scandalul diplomelor bilingve de la Târgu Mureș, Kelemen Hunor a afirmat că acestea nu încalcă vreo lege și nici nu sunt „mai puțin oficiale sau valabile” decât alte atestate.

„Legat de scandalul diplomelor bilingve, nu cunosc detalii. Am citit în presă, dar, cum nu am detalii, nu vreau să intru în speculații. Din punctul meu de vedere, diplomele bilingve sunt în regulă. Nu încalcă nicio lege, nicio prevedere legală și o diplomă bilingvă nu este mai puțin oficială și mai puțin valabilă decât altă diplomă, mai ales dacă vorbim de școli cu predare în limba maghiară. Nu mi se pare că cineva are de pierdut dacă pe diplomă scrie și în română, și în maghiară, de ce nu și în engleză”, a declarat președintele UDMR.

Întrebat care crede că este substratul acestui scandal, Kelemen Hunor a spus: „Acolo este un senator fost prefect care are tot felul de inițiative. A făcut un scop din a ataca și a propune tot timpul fel de fel de lucruri ciudate”.

„Mie nu-mi plac tensiunile artificial create și lucrurile care nu au niciun fel de substrat. Aici nu văd substratul, nu văd problema. Până la urmă, dacă noi spunem că vrem în UE în continuare, dacă vrem o integrare politică mai puternică, dacă noi considerăm că în UE toate etniile, toate limbile, toate religiile au aceeași valoare, atunci asta (regula aceasta – n.r.) trebuie să fie valabilă și în România. Deci chiar ce se întâmplă în acest moment e doar în mintea unui om care nu înțelege prea multe lucruri din secolul XXI”, a afirmat Kelemen Hunor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Monica Pop, noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Care sunt șansele...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
S-a decis plata a 500 LEI. Banii intră în cont: Așa cum Guvernul a promis
Netflix pregătește marea surpriză. Mai sunt câteva ore
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×